Hlavní obsah

Počítače před Vánoci zahlcují viry a reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Antivirové firmy před Vánoci zaznamenaly zvýšený výskyt počítačových virů, pokusů o krádeže osobních údajů a nevyžádané reklamy, která přes internet zahlcuje PC uživatelů. Útočníci většinou využívají toho, že lidé před Vánoci ve větší míře otevírají přílohy e-mailů nebo stahují hudbu a filmy z výměnných sítí, uvedla společnost Eset.

Článek

"Vánoce, Halloween a Valentýn patří k nekritičtějším obdobím, kdy se počítačový kriminálníci snaží zneužít důvěru lidí využívajících internet," uvedl manažer technické podpory antivirové firmy Eset Juraj Záruba.

Konec roku je výnosný nejen pro obchodníky, ale také pro kyberzločince. Podle analytiků z Trend Micro v tomto období prudce narůstá počet webových hrozeb. Začátkem prosince se dá očekávat zvýšený provoz ve webových obchodech, protože spotřebitelé začnou nakupovat své vánoční dárky. Kyberzločinci toho využijí.

Mezi nejrozšířenější virové hrozby v předvánočním období patří e-mailoví červi. Útočníci předpokládají, že v předvánočním období lidé ve větší míře otevírají přílohy e-mailů, které se tváří jako sváteční pozdrav nebo pohlednice. Uživatele neodradí ani fakt, že e-mail je ve většině případů v angličtině. "Protože je přeposílání různých vtípků, videí a prezentací velmi populární, uživatelé otevřou téměř cokoli, a červům se tak daří počítače nakazit," dodal Záruba.

Přílohám nevěřte 

V období významných svátků se nejvíce šíří červ z rodiny Nuwar, který se vyznačuje bombastickými názvy příloh. Vznikl teprve před rokem, ale názvů příloh existuje několik desítek typů. V současné době se šíří hlavně Nuwar s přílohou "Happy X-mas". Mnoho uživatelů si myslí, že jim kamarád přeposlal vtipnou vánoční pohlednici, přílohu otevřou, a dovolí tak červu napadnout počítač. Červ Nuwar následně na nezabezpečeném počítači vytvoří tzv. botnet, což umožní vzdálenému útočníkovi z PC odesílat spam.

Zabránit napadení počítače lze využíváním antivirového řešení, které však musí být pravidelně aktualizováno. Také v případě, že bezpečnostní software obsahuje funkci antispam, neměl by uživatel filtr nevyžádané pošty vypínat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám