Hlavní obsah

Opera Software si v EU stěžoval na kroky Microsoftu na internetu

Norská firma Opera Software ASA, která vyvíjí nástroje na prohlížení internetu, předložila stížnost Evropské komisi na americký softwarový gigant Microsoft. Opera vyzvala regulátory, aby Microsoft na jejich popud začal dávat spotřebitelům na výběr, jaký internetový software budou pod jeho operačním systémem Windows používat.

Článek

Malá norská firma také obvinila Microsoft z toho, že nerespektuje přijaté internetové standardy a že vývojářům nedovoluje vytvářet programy, které by pracovaly vzájemně. Microsoft uvedl, že jeho prohlížeč Internet Explorer je součástí Windows více než dekádu a že řadu internetových standardů podporuje.

Opera chce po komisi, aby u internetového softwaru využila stejný princip, jakým proti Microsoftu zakročila před lety kvůli jeho zneužívání pozice na trhu. Soud EU letos v září rozhodnutí komise potvrdil a Microsoft se proti rozsudku ani neodvolal. Komise například donutila Microsoft prodávat operační systém ve verzi bez mediálního přehrávače.

Opera Software dodává, že Microsoft stále zneužívá svůj téměř monopol dodavatele softwaru do většiny osobních počítačů na světě, když pod operačním systémem Windows nedovolí fungovat alternativním programům ke svému prohlížeči.

Opera také vyzvala Microsoft, aby naplnil své veřejné prohlášení, že bude podporovat otevřené internetové standardy. Podnik místo toho vyvinul jiný otevřený formát Open OXML s tím, že lépe vyhovuje složitým programům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám