Hlavní obsah

On-line hry: Velké změny na české herní scéně

Novinky, Michal Sztemon

Česká herní scéna má za sebou úspěšný rok, domácí hráči soutěžili v rámci Mistrovství ČR, v kvalifikacích na WCG i ESWC a také v řadě dotovaných lig. Přesto byla nyní oznámena poměrně překvapivá spolupráce mezi portály ProGamers a United-Games. Co se za tím skrývá a co to přinese hráčům? Na to jsme se zeptali Lukáše "Soptika" Pleskota, šéfa UG.

Článek

Novinky ze světa

  • V americkém Los Angeles je v plném proudu finále Championship Gaming Series s dotací 1 milión dolarů, nejlepší tým budeme znát v sobotu. Do semifinále se probojovaly oba domácí americké týmy (Chicago Chimera a Carolina Core), dále němečtí Berlin Allianz a britští Birmingham Salvo. Velkým favoritem na vítězství jsou borci z Chicaga, uvidíme, jestli Evropané překvapí anebo ne.
  • Přední světový multiklan Meet Your Makers se rozhodl zareagovat na nepříliš přesvědčivé výsledky své Counter-Strike divize a všechny hráče propustil ze svých služeb. Ani čachry se sestavou a příchod švédských hráčů tak nepomohl a bude zajímavé sledovat, zda MYM budou chtít přetáhnout kompletní tým od konkurence anebo zda sestaví tým úplně nový.
  • Na přelomu února a března se v Nizozemí uskuteční tradiční turnaj Crossfire Devotii Challenge (4. v pořadí) a nebudou na něm chybět ani české týmy. Ve stále populárnější hře Call of Duty 4 se do Holandska podívají týmy eSuba a nEophyte, v silné evropské konkurenci nebudou patřit k úplně "top" favoritům, ale mohly by uhrát solidní výsledky.
  • Tým SK-Gaming pokračuje v přebudovávání své Warcraft III divize, tentokrát nikoho nevyhazuje, ale přijímá. Novým členem SK se stává elitní korejský undead ReiGn, dřívější člen klanu World Elite. V aktuální sestavě SK mají nyní drtivou převahu Korejci, jediným "neKorejcem" je německý reprezentant Miou.

Championship Gaming Series - tým Carolina Core

Novinky z domova

  • Vítězem ESET.Counter-Strike: Source PG Cyber Tour v hernách sítě PG Cyber Café se stal tým inLogistic, když ve finále přehrál sEnsitive eSports v poměru 16:6. Turnaje se bohužel neúčastnili Mistři ČR v této hře z klanu eSuba, ale i tak byla úroveň hry velmi slušná. V tomto týdnu jsou v hernách PGCC na programu dva mezihernové turnaje, a to ve hrách Wacraft III DotA a Day of Defeat: Source.
  • Meziportálový admin turnaj ve hře Counter-Strike spěje do své druhé fáze, už je známa většina účastníků play-off. Postup do něj si již zajistili obhájci vítězství z týmu e-Sports.sk i pořadatelů z United-Games, v základní skupině 2 ještě není zcela rozhodnuto. Kteří admini portálů umí CSko nejlépe hrát? To se dozvíme v novém roce.
  • Český Counter-Strike: Source tým eSuba si připsal na své konto slušný úspěch, když po prodloužení porazil nejlepší CSS tým světa, holandské Fnatic. Zápas se odehrál v rámci soutěže ESL Major Series a eSuba si tak zajistila postup do semifinále Winners Bracket.
  • Týmová akční hra Call of Duty 4 je v našich končinách stále populárnější, řada přesvědčených fanoušků předchozích verzí 1 a 2 ale přejít nechce. Co si o tom myslí špičky domácí scény a admini soutěží? Jsou zbraně v CoD4 vyvážené anebo ne? Na to se ptali redaktoři portálu GamePark, souhrn odpovědí najdete v článku.

Call of Duty 4 - ilustrační obrázek.

Rozhovor se Soptikem, šéfem portálu United-Games

V průběhu tohoto týdne oznámili ProGamers, pořadatelé Mistrovství ČR v počítačových hrách a portál United-Games, zaměřený zejména na hraní online lig a turnajů, dohodu o užší spolupráci. Na portálu United-Games tak nyní najdeme online ligy započítávané do ČMSP bodování, lidé z tohoto portálu se tak budou podílet na Mistrovství ČR. Co dohoda přinese hráčům a jaké jsou výhledy na příští progamingovou sezónu? Na to jsem se zeptal Lukáše "Soptika" Pleskota, šéfa a majitele portálu UG.

Můžeš prosím čtenářům představit sebe a portál United-Games?

Ahoj, jmenuji se Lukáš Pleskot, je mi 26 let, jsem otec 3 leté Nikolky a podnikám v oblasti IT. Kromě toho se snažím budovat herní portál United-Games.cz (UG), který by měl být domovskou stránkou všech hráčů PC online her v České i Slovenské republice. Na UG si v současné době mohou hráči zahrát na herních serverech, účastnit se lig a turnajů o hodnotné ceny nebo se účastnit diskuzí u článků či na fórech.

Jakým způsobem se portál UG v minulosti vyvíjel?

Vše vzniklo jako koníček, kdy jsem se od hraní Counter Strike 1.6 dostal k vytvoření serveru, později k menšímu webu. Spuštění UG se datuje k 1.9.2006 a bylo to za účasti ještě jednoho podobného projektu, resp. ligy, s kterou jsem spojil síly. Postupem času narůstal portál do stále větších rozměrů, museli jsme nakupovat nový HW, posilovat admin tým a shánět více partnerů na nové ligy a turnaje. V dnešní době máme více než 60 herních serverů a více než 40 tisíc registrovaných uživatelů.

Soptik předává ceny na LAN akci AMD United-Games Tournament.

Letos jste pořádali kvalifikaci světového turnaje ESWC, co bude příští rok?

Obávám se, že přesunutím ESWC do USA se pro naši zemi stává tato akce v roce 2008 nedostupnou. Ročník 2007 se nám podařil zrealizovat za pomoci rakouských partnerů, s kterými řeším i budoucí ročník, situace se ale nevyvíjí příznivě, právě díky enormnímu nárustu nákladů, spojených s cestou do USA.

Co si slibuješ od spolupráce s ProGamers?

V jisté míře především zajištění určitého zázemí a nastavení jakési cesty, kudy se bude projekt UG ubírat. Propojením silného online portálu s jejich technickým zázemím, online televizí PG24 a hernami vytváří nové možnosti pro obě strany.

Jaké výhody to přinese hráčům?

Přínosem je určitá stabilita aktuální situace obou subjektů, kdy se každá strana chopí toho, co umí nejlépe. Jak už jsem naznačil, spojení online portálu s projekty jako je internetová televize PG24.tv nebo rozsáhlou sítí počítačových heren vytváří nové možnosti pro obě strany.

Jaké novinky jste připravili pro Mistrovství ČR 2008?

Došlo k rozdělení her do tří skupin, které jsou strukturované podle podpory ze strany partnerů. Novinkou v seriálu MČR je hra TrackMania Nations, která se těší velké oblibě. Naopak s výraznou podporou už se nepočítá se stálicemi jako jsou StarCraft a Warcraft 3, jejichž komunita každým rokem slábne a hráči netrpělivě očekávají příchod StarCraft 2.

AMD United-Games Tournament - velká LAN akce portálu UG.

Ovlivní tato dohoda nějak fungování Českomoravského svazu progamingu?

U ČMSP došlo k přesunutí administrativních práv na tým lidí z UG. Postupně se budeme snažit o provázání obou webů tak, aby byla správa účtu pro uživatele co nejjednodušší. Ve fungování a smyslu ČMSP žádné změny ale nenastanou.

Jak vidíš vývoj českého progamingu v příštích letech?

Se vzrůstající kvalitou internetového připojení se určitě rozšiřuje i okruh lidí, kteří hrají PC online hry. Každý ale není hned „progamerem“, proto je jedním z našich cílů i hráče vychovávat, vytvářet jim podmínky a motivaci pro profesionální , organizované hraní. Toho se dá docílit zejména dobrou medializací, která tady zatím chybí. V minulosti zde nastavila firma ProGamers velmi vysokou laťku, kterou je každým rokem těžké udržet. Věřím ale, že se situace českého progamingu v budoucnu bude zlepšovat, zejména díky obrovskému počtu hráčů, které nemůže trh ignorovat.

Děkuji za rozhovor a hodně štěstí.

Díky.

Přesný seznam her pro Mistrovství ČR 2008 nyní ProGamers a United-Games dolaďují (jde převážně o hry v doprovodné kategorii C), ihned po oficiálním zveřejnění si je zde rozebereme.

Reklama

Související články

On-line hry: Na InvexCupu o ceny za 310 000 Kč

Sotva skončila jedna velká událost v kompetitivním hraní (World Cyber Games), už je tady další - již příští týden se uskuteční InvexCup, finále Mistrovství...

Výběr článků

Načítám