Hlavní obsah

Hackeři rozehráli koncert na počítačích Mac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mac OS X nebyl vždy tolik populární jako dnes. A popularita si na něm vybrala nemilou daň v podobě mnoha útoků ze strany hackerů.

Článek

Obliba Mac OS X roste spolu s takzvaným iPod a iPhone efektem. Podle výrobce bezpečnostních nástrojů F-Secure se na internetu objevují škodlivé programy, jejichž úkolem je v drtivé většině případů krást identitu uživatelů.

Malware se nyní specificky vytváří pro operační systém počítačů Macintosh.

"V posledních dvou letech jsme zjistili jeden nebo dva druhy malwaru, které útočily na počítače Macintosh. Od října už jsme ale objevili 100 až 150 mutací," vysvětlil Patrik Runald z F-Secure, jehož citoval britský list Financial Times (FT).

Červivá jablka nejsou v oblibě

Takové zjištění může společnosti Apple dost uškodit, protože jednou z jejích předností byla právě relativní odolnost vůči útokům hackerů. Nejvíce útoků totiž tradičně směřuje vůči operačnímu systému Windows společnosti Microsoft. Windows je ale také jednoznačně nejpoužívanější operační systém, který běží na devíti z deseti počítačích.

"Jak se platforma společnosti Apple stává viditelnější, bude také častěji terčem útoku," podotkl analytik společnosti Endpoint Technologies Roger Kay. Apple v listopadu vydal aktualizaci, která měla vyřešit bezpečnostní nedostatky operačního systému.

"Bezpečnost bereme velmi vážně a v minulosti jsme se s hrozbou dokázali vypořádat dříve, než na ni doplatili uživatelé," reagovali zástupci Apple.

Lidé z F-Secure upozorňují rovněž na potenciální nebezpečnost aplikací třetích stran, které lidé instalují do systémů Mac OS X.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám