Hlavní obsah

Odolné toughbooky, které se nebojí vody, se neztratily

Panasonic uvedl na trh novou várku odolných notebooků edice toughbook. V novinkách CF-W5, CF-T5 a CF-Y5 tepou dvoujádrové čipy. Vadou na kráse je přítomnost malého množství operační paměti v kombinaci s operačním systémem Windows Vista.

Foto: Novinky

Panasonic Toughbook CF-W7

Článek

Ovšem výkonnost železa teď ponechme stranou. Přejděme k tomu důležitějšímu: všechny tři modely notebooků by měly bez sebemenších problémů přežít pád až z výšky 76 centimetrů, a to aniž by došlo k nějakému narušení jejich provozuschopnosti.

Firma se věnovala zejména ochraně 80 GB pevného disku (ochranu harddisku zajišťuje robustní šasi a čtyři speciální destičky určené k tlumení nárazů) a povrchu klávesnice, které nevadí ani polití dvěma decilitry tekutiny.

Laptopy jsou pro tyto případy chráněny speciálním systémem odvodňovacích kanálků, který zabrání poškození klávesnice, touchpadu a dalších citlivých součástí počítače. „V interních testech všechna voda odtekla kanálkovým systémem ven a elektronika zůstala v suchu a bez poškození,“ uvedli zástupci firmy.

Unesou metrák

Díky speciálnímu systému rozložení váhy dokáží modely řady Toughbook Executive odolat váze až 100 kg a i při takovém zatížení uchránit jinak citlivý displej před rozlomením nebo poškozením.

Toughbooky pracují s integrovaným standardem Bluetooth a technologií WLAN. K jednotlivým notebookům lze dokoupit HSDPA modul s anténou, který nabízí mobilní stahování dat až o rychlosti 3,6 Mbit/s.

Všechny tři modely se liší v nabídce některých funkcí. Například modely CF-W7 a CF-Y7 jsou vybaveny DVD mechanikou, která se otvírá směrem nahoru. Model CF-T7 je vybaven dotykovým displejem - podle Panasonicu je zadávání dat prostřednictvím dotykového displeje efektivnější než navigace myší.

PříkladPanasonic Toughbook CF-W7
CPUIntel Core 2 Duo Ultra LV U7500
ChipsetIntel GM965 Express Chipset
RAM1 GB DDR2 SDRAM (max. 2 GB)
Pevný disk80 GB (SATA)
Operační systémWindows Vista Business
Velikost displeje/dotykový displej12,1“ XGA / Ne
Odolnost pouzdra vůči tlakumaximálně 100 kg
Odolnost proti poškození při pádu z výšky (v provozním režimu)Až 76 cm (na spodní část)
Odolnost vůči voděKlávesnice a touchpad jsou vodotěsné
Životnost baterie7 hodin (Mobile Mark 2007)
WLAN/WWANIntel Pro Wireless 4965AG/HSDPA (dokoupitelný modul)
Váha (včetně baterie)1280 g (včetně WWAN: 1370 g)
Cenaod 60 000 Kč s daní

Reklama

Výběr článků

Načítám