Hlavní obsah

Největším výrobcem polovodičů je Intel, AMD klesá

Největším výrobcem polovodičů je americká společnost Intel. Její tržní podíl do konce roku vzroste asi na 12,5 procenta. Odhaduje to výzkumná společnost iSuppli. Hlavní rival Intelu, společnost AMD, naopak pozice ztrácí.

Článek

Podle analytiků z iSuppli se dokonce vytratí z desítky největších světových výrobců. 

Druhé místo obsadil jihokorejský Samsung Electronics, kterému patří podíl na trhu 7,4 procenta. Na třetím místě se usadila japonská Toshiba, která tak odsouvá amerického konkurenta Texas Instruments.

Celkové tržby za prodej polovodičů by letos měly vystoupit na 271 miliard dolarů (asi 4,9 biliónu Kč), což by proti loňskému roku znamenalo nárůst o 4,1 procenta. V září analytici iSuppli uváděli, že očekávají růst tržeb asi o 3,5 procenta.

iSuppli: Intel vzal AMD část trhu 

"Zatímco dynamika růstu tržeb za prodej polovodičů klesá, nejlépe si vedou firmy, které pracují nejefektivněji, nebo umí lépe využít trendu v odvětví. Intel úspěšně obhájil tu část trhu, kterou v prvním čtvrtletí převzal v segmentu počítačových mikroprocesorů od AMD," uvedli analytici ve zprávě.

Výrazně by si měla polepšit společnost Sony, která se zřejmě dostane ze 14. místa na osmé. Podnik má totiž šanci zvýšit tržby o 57 procent, hlavně díky tomu, že dodává čipy do konzol PlayStation 3. Vyššímu prodeji čipů do konzol PlayStation 3 částečně vděčí za růst podílu na trhu i Toshiba.

Z 15. místa na desáté se pravděpodobně dostane německý Infineon. Ten těží z růstu trhu mobilní komunikace, protože dodává čipy do mobilních telefonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám