Hlavní obsah

LCD monitor s mnoha talenty a TV tunerem: LG M208WA

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otestovali jsme 20" LCD panel patřící k nepočetné skupině monitorů s integrovaným TV tunerem. Kromě běžné práce na počítači na něm můžete naladit i televizní vysílání. Taková kombinace jistě přijde vhod všude tam, kde není místa nazbyt, například v ložnici nebo dětském pokojíku.

Článek

Když vybalíte tento 20" panel z krabice, zaujmou vás na něm nejspíš tři nejvýraznější povahové rysy. Jeho černá maska je tvořena pruhy střídavě lesklého a matného plastu, což vypadá poměrně efektně. Potom si všimnete kompaktního dálkového ovládání a nakonec množství vstupů na zadní straně samotného monitoru.

Vzhled a výbava

Čelo i podstavec monitoru jsou velmi jednoduchého a čistého střihu. Vše je vyvedeno v černé barvě, žádné zbytečné obliny, nikde žádné kudrlinky, jen čisté linie. Na spodní straně pod displejem navazují na tenký rámeček reproduktory s výkonem 2 x 3 W skryté pod černou plastovou mřížkou. I díky tomu monitor vypadá o něco nižší než je ve skutečnosti.

Překvapením pro mne byl dvoudílný podstavec. Mezi stojánek a monitor samotný patří ještě jeden díl. Důvodem je nejspíš snaha výrobce sjednotit některé části pro více modelů, stojan je potom logicky první na ráně. Trošku mě to zmátlo, a málem jsem při sestavování sáhl po uživatelském manuálu.

V balení je jen napájecí šňůra a kabel s koncovkami D-Sub. To znamená, že monitor má zabudované trafo, které se tak nebude válet někde pod stolem a překážet, jak už to napájecí zdroje dovedou. Absenci DVI kabelu si musí každý vyřešit po svém - nejčastěji jej koupit rovnou s monitorem.

Konektory si M208WA nezadá s kdejakou jednoúčelovou televizí. Na zadní straně tak nalezneme SCART, komponentní vstup, S-video, cinche pro audio, jack pro sluchátka a propojení se zvukovou kartou počítače, D-Sub a DVI-I zdířku. Kdyby byl přítomen ještě HDMI vstup, byl by výčet dokonalý, takto se budeme muset rozmyslet, zda připojit na DVI počítač nebo DVD přehrávač.

Obraz, parametry, nastavení

Zkoušená dvacítka staví na technologii TN, nejdostupnějších a nejrozšířenějších LCD panelech. Pro televizní obrazovky se kvůli horším pozorovacím úhlům vybírají panely jiné, u takto malé obrazovky to však není myslím nic špatného. Dominantou obývacího pokoje se pravděpodobně nestane, ani k tomu není určen.

Odezva 5 ms značí rychlý panel bez kompenzace rychlosti odezvy. Pro hry stačí, ale citliví hráči by měli hledat něco jiného. My ostatní, co chceme na monitoru sledovat video, televizi a pracovat s textem, oceníme stabilní obraz bez šumu. Barvy jsou taktéž na dobré úrovni, displej neproužkuje ani jemné barevné přechody.

Bonusem modelu je světelná sonda sledující intenzitu světla v místnosti. Podle toho potom může nastavovat úroveň jasu a kontrastu. Tuto funkci znají především uživatelé LCD televizorů, u pracovního monitoru je nezajímavá, až nežádaná. Avšak při využití monitoru namísto TV se rozhodně hodí. Obraz potom ve dne přidává na svítivosti, kdežto po setmění šetří oči. Zvlášť v zimních měsících jde o neocenitelnou službu.

Nastavení obrazu je poněkud strohé, ale obnáší základní položky včetně korekce tří základních barev. Protože je k monitoru přibaleno dálkové ovládání, na kterém můžete štelovat opravdu všechno, nalezla ovládací tlačítka útočiště za horní hranou obrazovky. Osobně jsem neměl důvod na ně ani jednou sáhnout, dálkové ovládání stačilo i na přepínání vstupů.

Praktické poznatky

Po chvíli užívání jsem zjistil, že monitor vydává v zapnutém stavu lehce slyšitelný brum. Jsem poměrně citlivý na "pazvuky", v nočních hodinách mě proto monitor při práci trochu vyrušoval. Zdroj zvuku se mi přesně nepodařilo určit, ale jde buď o reproduktory nebo o podsvětlovací trubice. Trafo to určitě není.

Podstavcem lze monitor jen otáčet do stran a lehce jej naklopit dopředu či dozadu. Výšková nastavitelnost bohužel neexistuje. Pro koho by byla spodní hrana obrazu nízko, bude muset M208WA podložit. S tím souvisí i pozorovací úhly, které ač v horizontální rovině poměrně dobré, při pohledu shora obraz rychle ztrácí kontrast. Výrobcem udávaný údaj 170° berte tedy s rezervou.

Nesmím opomenout ani funkci televizního přijímače. Tuner je analogový, pro příjem digitálního signálu musíte použít buď set-top box, případně televizní kartu do počítače. V českých podmínkách se může zdát, že by LG měla do monitoru montovat DVB-T tuner, zvláště s brzkou vyhlídkou na ukončení analogového vysílání, jenže na ten nechytíte signál z kabelové televize. A všem se zavděčit nejde. Hlavní je, že s tunerem není sebemenší problém a lehce se ovládá. Samozřejmě opět přes dálkový ovladač.

Hodnocení

Plochý monitor LG M208WA plní funkci jak kancelářského a multimediálního monitoru, tak i "záložního" televizního přijímače se ctí. Můžete k němu naráz připojit počítač, DVD přehrávač i televizní anténu a z pohodlí křesla dálkovým ovladačem měnit vstupy podle chuti. Automatická regulace jasu a kontrastu sice pro práci s počítačem ideální není, ale při sledování televize se může hodit.

Nebýt slabého brumu vydávaného monitorem, nebál bych se jej doporučit zájemcům o multifunkční dvacítku. Takto doporučuju si monitor v případě zájmu poslechnout na živo. Cena přibližně 8 000 Kč s DPH odpovídá nabízené kvalitě.

Technické specifikace

  • Rozlišení: 1680x1050
  • Odezva: 5ms
  • Kontrast: 1000:1dynamický 3000:1
  • Jas: 300 cd/m2
  • Úhlopříčka: 20" (50,8cm)
  • Pozorovací úhly: 170°
  • Vstupy: SCART, S-Video, Komponentní, RCA, 3,5mm audio jack, D-Sub, DVI-I (podpora HDCP)
  • Dálkové ovládání: ANO
  • Dynamické nastavení jasu: ANO
  • HD Ready: ANO
  • Repro: ANO 2 x 3W
  • Cena: cca 8 000Kč s DPH

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám