Hlavní obsah

Hudebníci vydali album na netu, cenu písní si fanoušci určí sami

NEW YORK

Ve středu vydali britští Radiohead nové album. Na tom by nebylo nic neobvyklého, až na to, že se hudebníci odhodlali k revolučnímu kroku a svou novinku zveřejnili jen na netu. Příznivci kapely zde sami mohou určit cenu, kterou za stažení alba zaplatí. Minimální poplatek je jedna britská pence.

Článek

Již od středečního rána bylo album ke stažení na internetové stránce www.inrainbows.com. Nahrávka tak byla ve stejném okamžiku k dispozici nejen fanouškům, ale i kritikům a představitelům hudebního průmyslu. Po prvním dnu prodeje zatím nejsou dostupné údaje, kolik lidí a za jakou cenu si desku s deseti skladbami stáhlo.

Na hudební ale také filmové scéně není obvyklé, že novinky předšasně unikají a jsou dříve než na CD nosičích nebo kinech dostupné na internetu. Britští Radiohead toto změnili a proto bylo album jejich překvapením.

:. Do jednoduchého formuláře pouze vepíšete, kolik jste ochotni za album dát, zaplatíte a pak si jej můžete stáhnout. 

Na internetových stránkách se také rozhořela debata o kvalitě nového alba. Podle většinového názoru není tak výjimečné jako předchozí desky skupiny OK Computer či Kid A, přesto je prý velice dobré a vyzrálé.

Písně jako Nude, Reckoner a House of Cards údajně odhalují zpěváka skupiny Thoma Yorka v ohnivějším a oduševnělejším světle, než jej fanoušci skupiny znají. Na britském zpravodajském serveru Times Online album dostalo čtyři z pěti hvězdiček.

Nemají smlouvu s vydavatelstvím

Skupina Radiohead se odhodlala k netradičnímu zveřejnění nového alba na internetu i díky skutečnosti, že nemá podepsanou smlouvu s žádným hudebním vydavatelstvím.

V nedávném rozhovoru pro hudební magazín Rolling Stone prohlásil kytarista skupiny Jonny Greenwood, že skupina se tak rozhodla proto, "aby album každý mohl slyšet ve stejnou chvíli, a z části také proto, že je to experiment, který stojí za to vyzkoušet." O možnosti určit si cenu prohlásil, že "je zábava donutit lidi, aby se na několik sekund zamysleli, kolik hudba stojí".

Skupina však nezapomíná ani na ty, kteří dávají přednost tradičním nosičům. Její sedmé studiové album bude později k dispozici ve speciální edici. Ta bude obsahovat dvě vinylové desky, CD s novým albem a další disk, na němž budou nepoužité skladby, fotografie a kresby členů skupiny. Fanoušci si však na tradiční formu alba budou muset počkat až do začátku příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám