Hlavní obsah

Mikrojehly do tiskáren se dostaly do chytrých náplastí

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývojáři z Hewlett-Packard dlouho hledali cestu, kterak i v jiných oblastech využít technologie původně vyvinuté pro inkoustové tiskárny. Nyní se zdá, že byla nalezena. Technologie v nejnovějších "inteligentních" náplastech se totiž podobá patentovanému procesu v inkoustových kazetách HP.

Článek

Moderní náplast podává léčebné látky intradermálně - těsně pod povrch kůže. "Poskytuje tak přesnou kontrolu nad časováním dávkování či přístup k historii dávkování," tvrdí její objevitelé.

Mikrojehly obsažené v náplasti nepatrně propichují kůži a vstřikují léky přímo do krevního řečiště. Podstatně tak snižují nepohodlí či obavy z bolesti ve srovnání s tradičními jehlami a narozdíl od takzvaných transdermálních náplastí umožňují používat tuto metodu s velkým počtem léků.  

:. Prototyp "chytré" náplasti s mikrojehlami. Foto: HP

Transdermální náplasti pracují na principu absorpce látky skrz kůži. Uplatnily se například při léčbě nikotinem v procesu odvykání kouření. Při podávání jiných léků ale nejsou efektivní. Kůže totiž funguje jako přirozená bariéra, která brání průniku účinné látky do těla.

HP licencovala svou technologii irské firmě Crospon, která se specializuje na léčbu cukrovky a některých chorob jícnu. Crospon už do chytrých náplastí a jejich využití investoval kolem 2,3 miliónu eur (asi 69 miliónu Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám