Hlavní obsah

On-line hry: Češi zatím vedou nad Slováky 4:1

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První část velkého finále česko-slovenské kvalifikace World Cyber Games je za námi, místem konání bylo bratislavské obchodní centrum Aupark. Prozatím známe pět postupujících na světové finále WCG v Seattlu, čtyři z nich jsou Češi a jeden Slovák. Jak viděl finále nejlepší český hráč Giacomo? I to se dozvíte v dnešním článku o online hrách.

Článek

Česko-slovenské World Cyber Games - finále v Bratislavě

Mezinárodní herní turnaj World Cyber Games (WCG) je jedním z nejvýznamnějších na světě, ne-li vůbec nejvýznamnějším. Koná se každý rok, účastní se ho hráči z více než 70 zemí světa, kteří si to rozdávají o odměny v hodnotě statisíců dolarů. Již od roku 2002 se do turnaje zapojují i čeští hráči, ti si musí zajistit účastnické místo v domácí kvalifikaci. Pořadatelem kvalifikace v letošním roce je společnost ProGamers, byla zvolena společná česko-slovenská kvalifikace s tím, že v každé z 10 her postoupí pouze vítěz.

První česko-slovenské finále se konalo v sobotu 18.8. v bratislavském obchodním centru Aupark, postup zde si zajistilo osm nejlepších hráčů v každé z pěti hraných her (Warcraft III, Starcraft: Broodwar, Command Conquer 3, Project Gotham Racing 3, Tony Hawk's Project 8). Největší účast byla ve hře Starcraft: Broodwar, kde dorazili všichni hráči, v každé další hře alespoň jeden hráč chyběl. A jak to celé dopadlo?

Warcraft III

Ve strategické hře Warcraft III dorazilo do Bratislavy 5 hráčů, hlavním favoritem byl nejlepší český hráč Giacomo, který si chtěl napravit reputaci po neúspěchu v kvalifikaci na ESWC. Jeho největšími soupeři byli slovenští hráči w4X a Amater, právě s w4Xem Giacomo v základní skupině prohrál. Ve finálovém zápase již ale nezaváhal a po vítězství 3:0 se může těšit do Seattlu.

1. místo: nEph.Giacomo (ČR) - postup na WCG

1. místo: nEph.Giacomo (ČR) - postup na WCG2. místo: SGC.w4X (SR)

3. místo: SGC.Amater (SR)

Starcraft: Broodwar

Zatímco ve Warcraftu hráli přesilovku Slováci, SC:BW byl takřka výlučně českou záležitostí. Nechyběli favorité z týmu CDS, zřejmě největším adeptem na vítězství byl CDS)Crow. Jediným zástupcem slovenské BW školy byl uT)Maix, nedávný vítěz LYNX BW ligy. Byl to právě Maix, který turnajem prošel jako nůž máslem a ve finálovém utkání přehrál CDS)Lopatu jasně 3:0 na mapy. Zaznamenal tak jediné slovenské vítězství v dosavadním programu.

1. místo: uT)Maix (SR) - postup na WCG

1. místo: uT)Maix (SR) - postup na WCG2. místo: CDS)Lopata (ČR)

3. místo: CDS)w0nder (ČR)

Vítězové WCG kvalifikace - zleva Giacomo, Artik, Maix.

Command Conquer 3 Tiberium Wars

Trochu stranou zájmu stála strategie CC 3, i zde se však hrálo o letenku do USA, takže rozhodně nikdo nic nepodcenil. Jednomu z favoritů se ale stalo osudné zaváhání na benzinové pumpě a bez dokladů se do zahraničí těžko cestuje... Cesta k vítězství se tak otevřela pro největšího favorita SkyR.Artika]DK[, který neprohrál ani jedinou mapu a zaslouženě v kvalifikaci zvítězil.

1. místo: SkyR.Artik]DK[ (ČR) - postup na WCG

1. místo: SkyR.Artik]DK[ (ČR) - postup na WCG2. místo: Pulda (ČR)

3. místo: tehbird. (ČR)

Project Gotham Racing 3 a Tony Hawk's Project 8

Souboje v Xbox 360 hrách PGR 3 a THP 8 byly velmi vyrovnané, o vítězi v závodním simulátoru Project Gotham Racing rozhodlo několik desetinek. Ve finále se utkali dva vítězové z pražské kvalifikace, tentokrát se pořadí obrátilo a zvítězil Jan Svoboda. Ve hře Tony Hawk's Project 8 předvedl nejlepší formu Martin Blažek, uvidíme, jak se ukáže na světovém finále

vítěz PGR 3 - Jan Svoboda (ČR) - postup na WCG

vítěz THP 8 - Martin Blažek (ČR) - postup na WCG

Prvních pět česko-slovenských účastníků tedy známe, čtyři místa obsadili hráči z České republiky, jedno místo pak slovenský BW hráč Maix. Druhá pětice soutěžních her (Counter-Strike, Need For Speed Carbon, FIFA 07, Age of Empires III, Dead or Alive 4) je na programu v sobotu 25. srpna, kdy se v brněnské herně AMD PG Cyber Café Velký Špalíček uskuteční druhé česko-slovenské finále.

Rozhovor s elitním českým hráčem Giacomem nejen o WCG

Přední český hráč Warcraft III hráč Michael "Giacomo" Hladík si může vyrýt další zářez na pomyslnou pažbu, když zvítězil v letošní česko-slovenské WCG kvalifikaci a zajistil si tak start na světovém finále v USA. Jak trénuje a co očekává od WCG v Seattlu? To se dozvíte v rozhovoru.

Ahoj Giacomo, gratuluju k vítězství. Jak se cítíš? Spokojenost?

Ahoj. Jojo, jsem spokojený a rád, že jsem neskončil jako na letošní ESWC kvalifikaci, kterou jsem hodně pokazil.

Kdo byl tvým největším soupeřem v česko-slovenském finále?

Nejlepší čeští hráči nepřijeli a byli tam téměř jenom hráči ze Slovenska. Pokud bych měl nějaké soupeře jmenovat, tak asi w4x a Amater.

Kolik jsi dal tréninku? Více než 8 hodin jako za starých časů anebo se už teď šetříš?

Já se šetřil přes léto, týden před kvalifikací jsem trénoval opět asi těch 8 hodin denně, abych to nezvoral a podíval se do Seattlu. :)

Vyhrál jsi už čtvrtou domácí kvalifikaci, které prvenství bylo nejtěžší?

Už si na to ani pořádně nevzpomínám, ale bylo to v dobách, když hrával ještě Humanic a snažil se mi vzdorovat. :) Asi to bylo nejtěžší před dvěma lety, kdy bylo WCG finále v Singapuru a toho si zatím i nejvíc vážím.

Jak se těšíš na WCG v Seattlu? Víc než loni do Itálie?

Heh, tak do Seattlu se těším o hodně víc než do Monzy, která je vlastně "skoro" za rohem a samotné WCG v ní bylo asi tím nejhorším, na kterém jsem byl. Doufám, že to v Seattlu bude výrazně lepší. Pokusím se připravit jak nejlíp umím, ještě je docela dost času.

Jak to vidíš s dalším pokračováním herní kariéry, je tento rok skutečně poslední anebo budeš ještě hrávat?

To se rozhodne do konce roku. Možná skončím s w3 definitivně a možná se mu budu věnovat tak, jako jsem se mu věnoval teď přes léto. Rád bych si asi zahrál Starcraft 2, ale na to už jsem bohužel docela starý a samotná hra vyjde až někdy příští rok. Neříkám, že to nezkusím, ale na progaming to už potom asi nevidím.

Díky za odpovědi, hodně štěstí v USA.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: WCG kvalifikace na Xboxech začíná

Jak již možná víte, počátkem října se v USA uskuteční "herní olympiáda" World Cyber Games. Turnaje se zúčastní i hráči z České republiky, nyní přichází...

Výběr článků

Načítám