Hlavní obsah

Čerstvá krev v žilách AMD: Radeon HD 2600XT DDR4

Novinky, Marek Schäferling

Trvalo to dlouho, ale konečně jsme se dočkali. Nová generace grafických karet AMD Radeon HD je běžně dostupná v obchodech s počítačovými komponenty a nám nezbývá než vyzkoušet, jaké to je mít v počítači Radeon HD 2600XT s paměťmi DDR4, nejvýkonnější variantu DX10 grafického akcelerátoru střední třídy od AMD.

Článek

Radeon HD 2600XT představuje nový stupínek ve vývoji grafických karet střední třídy v podání AMD. Konkurenční Nvidia prodává dítka své práce již nějaký ten měsíc, čímž se pro Radeony stává složitější se prosadit. Nejsou první a navíc se od nich neočekává pokoření výkonnostních rekordů. Proč bychom si jich tedy měli všímat?

Především kvůli zajímavé ceně. Řeknete si: "Nejvýkonnější Radeon střední třídy, ten bude jistě soupeřit s GeForce 8600 GTS". Rychlý pohled do ceníku však odhalí rozdíl 1500 Kč. Přímý soupeř je proto spíš GeForce 8600 GT prodávaná o několik stokorun levněji, i když ano, zajímá nás i porovnání se silnějším modelem.

Parametry a výbava

Jádrem grafické karty je čip RV630 unifikované architektury mající k ruce 120 výpočetních jednotek (shaderů). Jádro běží na taktu 800 MHz, což umožňuje i 65nm výrobní proces. Paměťové moduly typu GDDR4 mají takt o poznání vyšší - 2200 MHz. Jenže kvůli 128bitové sběrnici je jejich propustnost pouze 35,2 GB/s. Výhoda vyššího taktu proto není příliš vidět. Vždyť konkurenční 8600 GTS s GDDR3 zvládá 32 GB/s.

Mnohem pozitivnější je pohled na tabulku podporovaných technologií. Teď nemám na mysli DX10, která je samozřejmostí. Radeon HD 2600XT nabízí akceleraci videa ve vysokém rozlišení, tedy stěžejní vlastnost pro přehrávání filmů na Blu-ray či HD-DVD nosičích. K tomu se vztahuje i podpora HDMI výstupu, aby bylo kam připojit televizní obrazovku.

Testovaná karta pochází od Sapphiru, a ač to na balení nikde nenajdete, ukrývá dvě redukce z konektorů DVI na D-Sub a zmiňovanou redukci na HDMI. K tomu v balíčku najdeme ještě rozbočku konektoru S-Video / složkového výstupu a nezbytné CD s ovladači.

Vzhled karty a chlazení

Tištěný spoj je poněkud delší, než jsem čekal. Karta proto potřebuje hodně prostoru, ale naštěstí jen v horizontálním směru. Chladič na kartě je jednoslotový, a tak karta zabere jen jedinou pozici na základní desce.

Hledáte-li externí napájení pro 6ti pinový konektor, nenajdete. Karta si bohatě vystačí s napájením z PCI-E slotu, i když paměti GDDR4 rozhodně dietu nedrží. Celkem si Radeon vezme přibližně 60W. (varianta s paměťmi GDDR3 o 10 W méně)

Posun vpřed je patrný i z výčtu konektorů. Dvě DVI-I evokují představu dvou připojených LCD panelů. Kdo vlastní levnější LCD bez DVI nebo starší CRT monitor, určitě uvítá možnost výstupy redukcí přeměnit na D-Sub. Třetí do party se v rohu krčí S-Video zdířka.

Ještě se vrátím k chladiči karty. Hrůzu nahánějící odstředivý ventilátorek je překvapivě tichý. Pokud zrovna nehrajete hry, splývá jeho zvuk s ostatními větráčky, ale ani po zahřátí jádra a pamětí není jeho projev nepříjemný. Slyšitelný je pouze klasický aerodynamický svist.

Výkon

K testování jsem použil dvě DX9 hry, jedno technologické demo DX10 a syntetický benchmark 3DMark 06. A výsledek? Není nikterak nečekaný. Pokud program nepreferuje výrobky jednoho z výrobců AMD x Nvidia, je výkon Radeonu HD 2600XT lepší než GeForce 8600GT, ale na silnější GTS verzi nedosahuje.

Problém je určit výkon pod DX10 rozhraním. Zkoušený Call of Juarez má pod palcem AMD, a tak není divu, že Radeon poráží konkurenci na hlavu. Kdybych použil srovnání v Lost Planet, dopadl by graf nejspíš přesně opačně. Každopádně jsem zastánce názoru, že výkon v DX10 hrách vyjde najevo až s příchodem her jako je Hellgate London nebo Unreal Tournament III. A to ještě nějaký měsíc potrvá.

Zajímavé je také srovnání s veteránem X1950 Pro. Tahle karta se prodává za stejné peníze a pod rozhraním DX9 nabízí lepší výkon. Jenže nepodporuje DX10, má vyšší spotřebu, hlučnější chladič a hlavně nemá podporu přehrávání HD videa.

Závěr

Radeon HD 2600XT působí trochu rozpačitě. Na jednu stranu je skvěle vybavený (2xDVI, HDMI, tichý chladič) ale na druhé straně výkonnostně nepřekonává starší Radeon X1950 Pro, který mu bude nejspíš zle zatápět. Aspoň dokud bude v prodeji. Buď můžete jít na jistotu (X1950 Pro) nebo sázet na novou krev (HD 2600XT).

V rámci konkurenčního boje je situace celkem jasná. Při současném cenovém rozložení ze hry vypadává GeForce 8600 GT. Radeon HD 2600XT s paměťmi DDR4 (testovaný) je sice dražší, ale cenu vyvažuje vyšším výkonem. Na druhé straně stojí nezanedbatelně levnější varianta s DDR3 paměťmi, ale se stejným výkonem. GeForce 8600GTS zato zůstává neohroženě v čele, minimálně dokud se neobjeví více her určených pro DX10.

Grafickou kartu zapůjčila společnst Czech Computer s.r.o.

Cenové srovnání s konkurencí

  • Radeon HD 2600XT (DDR4)3 800Kč
  • Radeon HD 2600XT (DDR3)2 800 Kč
  • GeForce 8600GT3 200Kč
  • GeForce 8600GTS5 000Kč
  • Radeon X1950Pro3 700Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám