Hlavní obsah

Padělané programy Microsoftu z Číny se objevily i v ČR

PRAHA

Padělaný software Microsoftu, který pochází z Číny, se objevil i v České republice a na Slovensku. Uvedla to mluvčí Microsoftu Markéta Kuklová. Proti tvůrcům těchto nelegálních programů nedávno zasáhly čínské úřady spolu s FBI.

Foto: Novinky
Článek

Microsoft eviduje v ČR zatím pouze několik případů, kdy byl nakoupen software z čínské padělatelské dílny. Podle manažerky protipirátských aktivit Microsoftu ČR Markéty Meadové ale není  vyloučeno, že se na trhu vyskytuje více takových plagiátů. Software byl podle ní nakoupen prostřednictvím slovenského internetového portálu www.pancena.sk.

Obětí distribuce padělaného softwaru se stala například nemocnice v Nitře, která programy zakoupila v dobré víře a řádně za ně zaplatila.

Čínská policie na základě informací poskytnutých FBI a Microsoftem lokalizovala v čínské provincii Kuang-tung několik výrobních linek a provozoven, které byly významným zdrojem padělků softwarových produktů společností Microsoft a Symantec. Jen u Microsoftu škoda přesahuje 40 miliard korun.

Padělaný software se objevil ve 27 zemích včetně České republiky a Slovenska. Mezi padělky, které se objevily na všech pěti obydlených kontinentech, bylo 13 nejúspěšnějších produktů Microsoftu včetně operačních systémů a balíčků kancelářského software.

Čína je považována za největší zdroj pirátského zboží na světě. Paděláním zboží způsobuje velké ztráty široké škále podniků, například softwarovým firmám, nahrávacím společnostem, filmovým studiím, oděvním návrhářům a výrobcům elektroniky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám