Hlavní obsah

AMD podpoří Transmetu ve finančních problémech

Novinky, mas

Společnost AMD investuje 7,5 miliónu USD do společnosti Transmeta, které dříve konkurovala na poli procesorů vlastními produkty Geode. Transmeta by na oplátku měla pomocí AMD s vývojem procesorů po technologické stránce.

Článek

Finanční potíže společnosti Transmeta přiměly její vedení, aby vyhledalo spojence pro těžké časy. Věřte nebo ne, tím spojencem je výrobce procesorů AMD, který na tom po finanční stránce také není zcela růžově. Vždyť za první kvartál roku 2007 vykázala společnost ztrátu 611 miliónů dolarů. Ztráta Transmety ve výši 24 miliónů dolarů vypadá vedle takového čísla nicotně.

 Advanced Micro Devices pomůže Trasmetě finanční pobídkou ve výší 7,5 miliónu dolarů. Transmeta zase vytvoří s AMD bližší spolupráci, která by měla přinést procesory s lepším poměrem spotřeba/výkon. Očekávat můžeme ale i nějaké technologické novinky. Transmeta totiž stála u řady procesorů AMD Athlon 64 a sběrnice Hypertransport.

Transmeta řeší finanční potíže nejen půjčkou, ale také propouštěním a změnou firemní strategie. Propuštěno bylo přibližně 40 % pracovníků zaměstnaných převážně ve výrobě. Firma se tak přeorientovala převážně na "intelektuální" vlastnictví. Jejími produkty jsou technologie, nikoliv zboží jako takové.

Ovšem spolupráce obou výrobců není zatím oficiální, na rozdíl od peněžité injekce. Mluvčí Transmety pouze sdělil, že se těší na budoucí pokračování spolupráce. Vypadá to, jako by AMD momentálně nepotřebovala technologického partnera, ale spíš větší kapacitu výrobních linek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám