Hlavní obsah

Apple iPhone středem pozornosti uživatelů i hackerů

Novinky, mas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je tomu teprve týden, co se ve Spojených Státech začal prodávat první mobilní telefon společnosti Apple, a už si na něm smlslo několik pirátských skupin. Důvodem je snaha aktivovat telefon bez nutnosti podepsání smlouvy s AT&T podmíněné zakoupením tarifu.

Článek

Najdou se i tací lidé, kteří chtějí mít Apple iPhone, ale nemají zájem z něj telefonovat. Chtějí jej používat jen jako jakési pseudo-PDA, které přehrává hudbu, video a přes WiFi může přistupovat na internet.

Na druhé straně stojí hackeři, kteří si rádi s novým telefonem pohrají a po svém jej aktivují. Jedním z nich je i Jon Lech Johansen, který na svém blogu "So sue me" (Tak mě zažaluj) uveřejnil aktivační nástroj. Jeho "záplata" umožňuje využít všech služeb telefonu, aniž by majitel musel podepisovat smlouvu s operátorem AT vlastnícím exkluzivní práva na prodej iPhone.

DVD Jon, jak se Johansenovi přezdívá, je jedním z nejznámějších "kyberzločinců". Jeho největším kouskem bylo prolomení kopírovací ochrany DVD, za které byl také zažalován americkou asociací pro kontrolu kopírování (DVD-CCA). Po dvouletém soudím řízení byl však zproštěn veškerých obvinění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám