Hlavní obsah

Generační obměna u Aceru: Multimediální Aspire 5920G

Novinky, Marek Schäferling

Nové multimediální notebooky Aspire nosí švihácký kabátek nedávno upletený designery speciálně pro tuto řadu přenosných počítačů Acer. Když k tomu přidáme velmi výkonný hardware, dostaneme přinejmenším zajímavou kombinaci, která zamotá hlavu nejednomu zájemci o výkonný notebook.

Článek

Gemstone - nový vzhled řady Aspire

Acer se rozhodl své notebooky pro domácí uživatele zviditelnit nad konkurencí, což vedlo ke vzniku nové designové linie. Notebooky Aspire jsou nyní svrchu černé s lesklým, v jistých případech dokonce holografickým, víkem. Zato uvnitř jsou použity plasty světlé, které činí notebook přívětivějším a líbivějším.

Rohy nových Aspirů jsou zaoblené, linie velmi čisté, zkrátka radost pohledět. Zajímavě je řešené otvírání. Webová kamerka uprostřed displeje slouží zároveň jako táhlo pro odjištění víka. Na otevření tak stačí jedna ruka.

Model 5920G - co nabízí

K testu nám výrobce poskytl notebook vybavený dvoujádrovým procesorem Intel Core 2 Duo 1,80 GHz zapřaženým v základní desce s novou čipovou sadou Intel PM965 Express. Základ víc než slušný, zvlášť v kombinaci s 2GB dvoukanálové operační paměti DDR2, grafickou kartou Nvidia GeForce 8600GT Mobile a 160GB pevným diskem Western Digital.

Zkrátka parádní základ s dostatečným výkonem snad pro jakoukoliv klientelu, včetně hráčů. Tedy netvrdím, že notebook zastane stolní herní PC, ale jako náhradní řešení nemá téměř chybu.

Co mě ne zrovna potěšilo, byla přítomnost nejnovější verze okýnek od Microsoftu. Windows Vista (Home Premium) podle mne není pro notebook na kterém se určitě bude hrát dobrou volbou - aspoň prozatím. Na druhou stranu, kde jinde využít DX10 grafickou kartu než právě ve VIistách? Je to takový začarovaný kruh.

Konektivita a výbava

Kromě modulu BlueTooth najdeme v notebooku snad vše myslitelné. WiFi síťová karta, síťová karta LAN, IrDA port, FireWire konektor, zvukovou kartu i s digitálním výstupem S/PDIF, čtečku paměťových karet 4x USB 2.0 a jiné. Výčet ještě zakončím HDMI konektorem, který udělá radost nejednomu fandovi HD videa a majitelům LCD televizorů.

Do výbavy patří i optická mechanika, v tomto případě DVD vypalovačka. Acer má dokonce v plánu dodávat do některých modelů mechaniku HD DVD, ale zatím nejsou známy bližší podrobnosti.

Multimediální guru

Aspire 5920 disponuje schopností přehrávat multimediální obsah z DVD mechaniky či disku bez nabootování do operačního systému Windows Vista. Řešeno je to však přinejmenším šalamounsky - ostatně posuďte sami.

Systém jménem "Arcade" se spouští posledním tlačítkem v pravé multimediální části hned vedle klávesnice. Počítač se zapne a nabootuje - pozor - do Windows XP. Jde o technologickou verzi určenou pouze pro přehrávání videa, hudby nebo prohlížení fotografií. Nic jiného zde nelze dělat. Při vypnutí klasickým vypínacím tlačítkem jde systém do hibernace.

Tento způsob má výhodu tu, že XPčka mají přístup na disky formátované jako NTFS, startují opravdu rychle a přehrávají i komprimovaná videa v DivX či WMV.

Práce s Acerem

Nemohu začít jinak, než že si postěžuju na operační systém. Je to tragédie. Člověk by čekal, že s novým OS půjde pracovat svižněji, lépe využije předností nového hardware a vyššího rozlišení displejů, ale ono ne. Za to však Acer nemůže, je to jen záležitost Microsoftu. Chápu, že se vývojáři snaží udělat bezpečný OS, ale já pomalu přes samá varovná okénka neměl čas na práci.

Když překlenu nepříjemné rozhraní Windows Vista, notebook fungoval skvěle. Výkon dvoujádrového Intelu v kombinaci s 2GB RAM rozpohyboval všechny aplikace na výbornou. Zkoušel jsem renderovat v Cinema 4D, převádět video mezi formáty, zatížit procesor více aplikacemi najednou - vše jak na stolním počítači. Pouze občas, když přišla řada na disk bylo znát, že točí pouze 5400 ot/min.

Trochu nepříjemné se mi jevilo modré podsvícení indikačních diod, multimediálních kláves a tlačítka power. Za světla to sice vypadá cool, ale za tmy je tento módní výstřelek příliš rušivý. A to především při sledování videa se sníženým jasem displeje.

Grafická karta a displej

Zvolená grafická karta je ukázkou dobré grafiky v notebooku. GeForce 8600M-GT vyloudí z 3D Marku 2006 skóre 3100 bodů a například takový F.E.A.R. si zahrajete na vysoké detaily zcela plynule. Neodolal jsem možnosti vyzkoušet výkon karty pod DirectX 10 a nainstaloval demo Lost Planet: Extreme Conditions. Při této hře dosahuje karta v rozlišení 1024x768 průměrně 12 snímků za vteřinu. Snad se vynoří nějaká jiná DX10 hra, která půjde na noteboocích vůbec hrát.

Displej s rozlišením 1280x800 bodů používá lesklé stínítko zvané CrystalBright. Lesklé displeje s námi žijí již nějaký ten rok, tak nechám jejich hodnocení na každém zvlášť. Pozorovací úhly odpovídají notebookovému průměru. Zatímci horizontálně omezuje pozorování lesklý displej (hleavně ve dne), vertikálně je úhel omezen asi na 90° s osou posunutou ke spodnímu okraji. Regulaci jasu lze provádět v přibližně deseti krocích v solidním rozsahu, takže není problém pracovat za naprosté tmy.

Pár postřehů

Ještě jsem se nezmínil o zvuku. Aspire by měl umět vyprodukovat prý zdání prostorového zvuku a to ve slušné kvalitě. Navíc se honosí nápisem Dolby Home Theater, a tak jsem si od zvuku i docela dost sliboval. Výsledek však předčil všechna moje očekávání. Jestli bych si kvůli něčemu tenhle notebook vybral, určitě to bude ozvučení.

Něco takového jsem u notebooku ještě nezažil. Ne že by integrované měniče hrály jak domácí kino, byť za pět tisíc, ale v měřítkách notebooků hrají úžasně. Zvuk není zastřený, ani plechový, ani nakřáplý. Chybí mu sice spodní pásmo a výš jim to také moc nejde, ale celkový dojem je vynikající. Zvlášť u filmu jsem si je nemohl vynachválit. Sluchátka v ceně pod 400Kč nemohou konkurovat. I maximální hlasitost je parádní.

Hned mě napadlo, že musím vyzkoušet výdrž na baterie. Akumulátor se slušnou kapacitou 4800 mAh vypadal nadějně, ale otázka je, jak moc budou repráčky žrát, a co udělá procesor a grafická karta. Do DVD mechaniky jsem založil film a čekal, kdy se notebook vypne. Stalo se tak až po 3 hodinách 5 minutách, kdy se systém sám uspí.

Hodnocení

Podle výčtu výbavy jste jistě poznali, že Acer Aspire 5920G nepatří k nejlevnějším. V obchodech jej uvidíte prodávat za cenu lehce přes 37 000 Kč s DPH. Pravdou je, že výkon téhle mobilní škatule lehce předčí kdejaký stolní počítač, a to i co se grafické karty týče.

Mezi klady přístroje tak kromě výkonu a výbavy patří i kvalitní zvuk, výdrž na baterie, přítomnost HDMI konektoru, přehrávání videa a hudby bez nabootovaní Vist a nový přepracovaný vzhled. Do záporů řadím modré podsvícení, větší hmotnost, pomalejší disk a absenci modrého zubu (BT). Určitě nejsem sám, kdo by chtěl s notebookem synchronizovat mobil nebo připojit myš.

Technické parametry

  • Procesor: Intel Core 2 Duo 1,8 GHz
  • Paměť: 2GB (2x1GB) DDR2 667MHz
  • Čipová sada: Intel P965
  • Grafická karta: GF 8600M-GT
  • Pevný disk: WD 160GB SATA 5400rpm
  • WiFi: 802.11a/b/g
  • BT: NE
  • HDMI: ANO
  • USB: 4x (2.0)
  • FireWire: ANO
  • ExpressCard: ANO
  • OS: Windows Vista Home Premium
  • Cena: cca 37 000 Kč s DPH

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám