Hlavní obsah

Čtyři jádra od AMD již příští měsíc

Novinky, mas

Čtyřjádrové procesory společnosti Advanced Micro Devices k nedočkavým zákazníkům doputují již během příštího měsíce. AMD slibuje procesor s nejlepším výkonem v poměru ke spotřebě, který byl dosud vyroben.

Článek

Výrobce procesorů AMD ohlásil v pátek dostupnost prvních procesorů označovaných jako Barcelona na měsíc srpen, přičemž systémy s těmito procesory se na trhu objeví o měsíc později. Oproti původnímu plánu tak firma nabrala několikaměsíční zpoždění.

Pod kódovým označením "Barcelona" se skrývá první nativní čtyřjádrový procesor x86. Konkurenční výrobce Intel sice již nějakou dobu vlastní "čtyřjádro" prodává, to je však složeno ze dvou samostatných dvoujádrových čipů.

AMD se podle slov svého tiskového mluvčího zaměřilo především na poměr výkon/spotřeba, který je dle AMD dnes sledovanější, než výkon samotný. V tomto ohledu by nové mikroprocesory měly znatelně posunout současnou laťku a vyjdou tak vstříc jak zákazníkům požadujícím výkon, tak i ekologicky smýšlejícím uživatelům.

Čtyřjádrové procesory nejsou zatím určeny pro domácí použití, neboť v běžných počítačích ještě mnohdy nevyužijeme ani dvoujádrové modely. Jejich domovem se stanou servery a pracovní stanice, u kterých je multitasking hlavní pripritou.

První Barcelony budou taktovány na frekvencích do 2.0 GHz a nově nabídnou sdílenou vyrovnávací paměť třetí úrovně o velikosti 2MB, 128 bitovou výpočetní jednotku pro desetinná čísla (FPU) a podporu instrukcí SSE4A.

Reklama

Výběr článků

Načítám