Hlavní obsah

On-line hry: Česká ESWC reprezentace se představuje

Novinky, Michal Sztemon

Již příští týden se v Paříži uskuteční velký světový herní turnaj Electronic Sports World Cup (ESWC), pochopitelně nebudou chybět ani zástupci domácí školy. Jakou mají šanci v silné konkurenci urvat část z dotace 180 000 dolarů (necelé 4 milióny Kč)? Nejen to se dozvíte v dnešním článku ze světa profíků v oblasti počítačových her.

Článek

Novinky z domova

  • Společná česko-slovenská kvalifikace na turnaj World Cyber Games se přehoupla do své druhé poloviny, v některých hrách už dokonce známe finalisty. Největším favoritem WCG kvalifikace ve hře NFS: Carbon bude QuiDlSenna, který zvítězil v obou kvalifikačních turnajích. V kvalifikaci ve hře Command Conquer 3 je situace o poznání zamotanější - na stupních vítězů se ve dvou turnajích vystřídalo šest různých hráčů a finále bude hodně zajímavé.
  • Internetová herní televize PG24 má zbrusu nové webové stránky laděné do oranžovo-černo-bíla, vylepšený design ale není jejich jedinou předností. Těmi dalšími jsou lepší systém roztřídění pořadů do archivu, integrovaný chat určený ke komunikaci s moderátory a řada dalších funkcí. Vše si můžete prohlédnout na www.pg24.tv
  • Elitní český CoD2 tým eSuba nedokázal potvrdit výbornou pozici ze základní části a play-off ClanBase EuroCup se neprobojoval na LAN finále. Po prohře se silným německým týmem Speedlink nestačila eSuba ani na italský Team-Impact a se soutěží se loučí.

Elitní český NFS hráč Marcel Stružka na nedávném Mistrovství ČR škol.

Foto: www.cmsp.cz

Novinky z domova

  • Předního světového W3 hráče Deadmana čeká nelehký zbytek roku 2007, jeho tým SK Gaming ho posadil na lavičku náhradníků a až do konce roku (a smlouvy) ho nepošle na žádný světový turnaj. Důvodem pro tento trest byl konflikt Deadmana s ostatními členy týmu na LAN finále WC3L, údajně došlo i na pěsti.
  • S blížícími se prázdninami jsou dohrávány takřka všechny online soutěže, o víkendu bylo odehráno LAN finále e-Sports.sk Counter-Strike ligy. Z konfrontace předních českých a slovenských CS týmů vyšli nejlépe defeaters, ve velkém finále dfs přehráli české Faberi Bellatores v poměru 16:9 a odvezli si 30 000 Sk a věcné ceny od firmy SteelSeries.
  • Prvními zápasy základních skupin odstartoval americký stomiliónový turnaj Championship Gaming Series. Hned v prvních zápasech došlo k několika překvapením, z vítězství se radují podceňovaný tým San Francisco Optx a italský quaker Stermy, který vyhrál svůj první zápas ve hře FIFA 07.

Český tým Faberi Bellatores se připravuje na LAN finále CSL.

Foto: www.united-games.cz

LAN finále AMD CS ligy

Jednou z nejprestižnějších online soutěží na našem území je AMD Counter-Strike liga zařazená do seriálu Mistrovství ČR v počítačových hrách. Po dlouhodobé části a online play-off přišla řada na boj o finanční odměny ve výši 25 000 Kč, LAN finále bylo odehráno v herně AMD PG Cyber Café Špalíček v Brně.

Do Brna se kvalifikovalo osm týmů, naděje na vítězství si dělala dobrá polovina. V základních skupinách došlo k jedinému překvapení - v poslední době velmi dobře hrající Faberi Bellatores nevyhráli ani jednou a museli se rozloučit. Pomalu se nám tak vyprofiloval trojlístek nejlepších, barvy České republiky hájili SkyRiders, zbylé dva týmy FU.sk a defeaters jsou totiž ze Slovenska.

Nejlepší pozici pro finále si zajistili FU.sk, když vyhráli finále Winners Bracket proti defeaters. Ve finále Losers Bracket pak SkyRiders poměrně překvapivě defeaters přehráli a velké finále tak bylo česko-slovenské. Lepší formu z posledních dní ale ukázali FU.sk, zvítězili jistě 16:3 a dokázali v AMD lize triumfovat. Kromě finanční odměny 15 000 Kč získávají i největší počet ČMSP bodů nutných pro postup na finále Mistrovství ČR v počítačových hrách na Invexu.

Konečné pořadí AMD CS ligy 1/07:

Konečné pořadí AMD CS ligy 1/07:1. místo: FU.sk - 15 000 Kč

Konečné pořadí AMD CS ligy 1/07:1. místo: FU.sk - 15 000 Kč2. místo: SkyRiders - 7 500 Kč

3. místo: defeaters - 2 500 Kč

Druhý tým AMD.CS ligy 1/07 - čeští SkyRiders.

Foto: www.progamers.cz

Kdo pojede reprezentovat na turnaj ESWC?

Turnaj Electronic Sports World Cup (ESWC) pořádaný každoročně vě Francii patří k nejvýznamnějším na světě, na důležitosti mu neubírá ani snížení prizemoney, které letos dosáhne "pouhých" 180 000 amerických dolarů (necelé 4 milióny Kč). Lokální kvalifikace se uskutečnily ve více než 50 zemích světa, chybět nebude ani Česká republika, i když to původně příliš dobře nevypadalo. Domácí kvalifikace je nakonec společná pro Českou republiku a Slovensko, její vyvrcholení se uskutečnilo počátkem června ve Vídni. V jakých hrách se bude ve Francii soutěžit a jaké mají šance naši hráči?

Counter-Strike (dotace 76 000 dolarů)

Nejvíce soutěžících, největší dotace, řada favoritů, kteří chtějí svět přesvědčit o své připravenosti na hlavní sezónu. Naši domácí scénu budou reprezentovat slovenští hráči z týmu FU.sk, jejich hlavním cílem je postup ze základní skupiny a kvalitní hra. Mezi hlavní favority na vítězství budou patřit Poláci z klanu Pentagram, švédští Fnatic a obhájci titulu z týmu Made in Brazil, překvapit mohou i Asiaté anebo další týmy ze Severní Evropy.

Warcraft III TFT (dotace 19 000 dolarů)

Jediná strategie mezi hrami má stejně jako CS řadu favoritů, Českou republiku bude reprezentovat Steler, který senzačně vyřadil Giacoma. Nejsilnější hráče je nutno hledat v Asii (Korejci Lucifer, SoJu a Lyn, Číňan Fly100%) a v Evropě (Holanďan Grubby, Rus Deadman), hráči z ostatních kontinentů by na medaile dosáhnout neměli.

Quake IV (dotace 19 000 dolarů)

Čtvrtý díl série Quake komerčně zrovna nezabodoval, ale souboje v 1v1 střílečkách vždycky táhly. Úroveň české scény není vysoká a byť reprezentant Krysa patřil dříve mezi širší evropskou špičku, nyní si jede spíš jen zahrát a zkusit překvapit. Vítězstvím na WSVG se do role hlavního favorita pasoval mladý Polák av3k, spolufavority jsou Holanďan forever a Brit GaRpY.

Trackmania Nations (dotace 19 000 dolarů)

Francouzská národní autíčka TMN si získala řadu hráčů ihned po svém loňském vydání, ESWC je ale jedním z mála velkých turnajů v této hře. Právě tady má ale Česká republika zřejmě největší šanci, neboť hráč Toni patří do Top 10 a v minulosti působil v silném německém multiklanu Ocrana. Toni pro ESWC favorizuje francouzské hráče Carla a Ligna a německého borce gaLLa, uvidíme, jak se mu předpověď vydaří.

Pro Evolution Soccer 6 (dotace 19 000 dolarů)

Ještě zamotanější je situace ve fotbálku Pro Evolution Soccer 6, v němž je velkých světových turnajů jako šafránu. Českou komunitu bude reprezentovat Messiah, ten navíc poslední dny před prázdninami plně zasvětil škole. Titul obhajuje Francouz Spank, silné reprezentanty mají i další tradiční fotbalové země - Německo, Itálie či Brazílie.

Counter-Strike - dívky (dotace 28 500 dolarů)

Na závěr jsem si nechal dívčí turnaj ve hře Counter-Strike, který má na ESWC dlouhou tradici a pomáhá upoutat pozornost hráčů i jiným způsobem. Fotky hráček jsou dobré promo, samotné herní výkony poněkud zaostávají za těmi mužskými. Značnou část dívčích týmů pořadatelé přímo pozvali, v nejvyšším koši pro nasazování jsou domácí Francouzky a dále Číňanky a Brazilky. Žádný český či slovenský dívčí tým odpovídající výkonnosti v současné době nehraje, a tak je tato kategorie jako jediná bez našeho zastoupení.

Turnaj ESWC začíná ve čtvrtek 5. července boji v základních skupinách, všechny vítěze bychom měli znát v neděli 8. července.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Česká ESWC kvalifikace letos bude

Jedním z významných světových turnajů je Electronic Sports World Cup, kterého se účastní hráči z více než 50 zemí světa. Dlouho nebylo známo, jestli...

Výběr článků

Načítám