Hlavní obsah

Cyber Snipa Game Pad 2: Nechte klávesnici odpočinout

Novinky, Marek Schäferling

Kromě plnohodnotných herních klávesnic jako je Z-Board či Razer Tarantula se prodávají i menší ovladače určené hráčům FPS akcí. Jedním z nich je i Game Pad 2 méně známého výrobce Cyber Snipa. Nedávno se nám dostal do redakčních spárů, a tak se s vámi nyní podělíme o dojmy z jeho používání.

Článek

Každý hráč už někdy dospěl k úvaze, zda je vůbec klávesnice jako taková vhodná ke hraní her, a jestli by nebylo lepší vyrobit speciální ovladač pro jednu ruku. Stejnou otázkou se zabývalo také několik firem vyrábějících progamingové příslušenství (Belkin, Saitek, Wolfking...). My se dnes podíváme na výsledek snažení týmu zvaného Cyber Snipa.

Určeno hráčům

Na rovinu hned v úvodu píšu, že tahle záležitost může zajímat jen a jedině milovníky počítačových her, a k tomu ještě těch akčních, případně jiných žánrů ovládaných z pohledu první či třetí osoby. Stratégové a budovatelé mohou v klidu dosnídat.

Game Pad 2 tomu odpovídá i výběrem a rozmístěním tlačítek. Ano, skutečně výběrem. Jde o jakési torzo běžné klávesnice, ze které výrobce odstranil všechny nepotřebné čudlíky, zatímco ty nejexponovanější záměrně zvětšil a často i přemístil.

Ergonomie - základní kámen

Cyber Snipa Game Pad 2 není, co se ovládání a software týče, žádným průkopníkem jako třeba Belkin Nostromo N52. Software k němu navíc není dodáván žádný, neb se po připojení tváří jako běžná klávesnice USB. Základním kamenem je v jeho případě vypilovaná ergonomie. Tedy takový je aspoň předpoklad.

A opravdu, když na Game Pad přiložíte ruku, máte velkou část tlačítek opravdu na dosah. Dokonce na klávese "S" najdeme hmatovou značku, která se na běžných klávesnicích vyskytuje na klávesách "FJ", jako známka domácí pozice při psaní deseti prsty.

Mezi zásadní výhody Game Padu patří absence zámku kapitálek, jenž většinou při hraní nepříjemně škodí. A proto jej někteří hráči také vyndávají. Dalším kladem je bezesporu větší odsazení většiny kláves, než jak je tomu normálně. Pokud si na Snipu zvyknete, sotva kdy zmáčknete dvě tlačítka najednou.

Please wait... loading

Ostatně celý ovladač je především o zvykání si. Rozhodně nečekejte, že hned na první pokus se s ním sžijete a už nikdy nebudete chtít jinak. Naopak poznat výhody Game Padu 2 je otázka času. Osobně jsem zkoušel již první evoluční verzi, ale ta mi příliš k srdci nepřirostla. Možná proto, že jsem ji neměl tak dlouho jako tuto novější.

Po takových třech čtyřech dnech používání se ale začnou dostavovat první výsledky. Při přechodu zpět na klávesnici začnete mít pocit, že je něco jinak - a překvapivě divně. Pohyb prstů po Cyber Snipě je prostě přirozenější než na klávesnici. Malou desku ovladače je navíc možné prakticky libovolně pootočit a posunout. S klávesnicí je občas vůbec problém vejít se na stůl.

Zkušenosti a postřehy

Zásadní rozdíl, který na počátku pocítíte, je posunutí číslicových kláves směrem doleva. Jednička je trochu dál než je obvyklé. Na druhou stranu se o pěkný kus cesty přiblížila nula, na kterou teď i při největším zápalu boje relativně pohodlně dosáhnete.

Číslice jsou hlavní změnou oproti verzi 1 tohoto Game Padu. Tam byly sice namačkány stejným způsobem, ale nebyly tak plastické. Nyní je střed každé klávesy vystouplý a rozdíl je vpravdě obrovský.

Docela mě pobavilo, že Cyber Snipa změnila barvu některých tlačítek (mezerník, shift...). Rozhodně si nemyslím, že to bude kvůli orientaci, ale spíš kvůli designu. Při hraní bude sotva někdo dávat pozor na barvu kláves.

Zajímavá je také sklopná opěrka dlaně. Může fungovat jako zarážka na kraji stolu, pokud si na takovou pozici zvyknete. Trošku mě tak mrzí, že není u kloubu ve středu Padu nějaká stavitelná nožička, která by umožnila zvýšit profil ve středu ovladače. Rád bych měl zápěstí o něco výš.

Hodnocení

Cyber Snipa Game Pad 2 není revoluční ovladač počítačových her, namísto toho sází na vylepšenou konstrukci běžné klávesnice a menší rozměry. Nelze o něm prohlásit, že je vysloveně dobrý, nebo naopak že dobrý není. Je to otázka zvyku a preferencí.

Zpracování je slolidní stejně jako ergonomie, základ celého ovladače. Co ale už tak solidní není je cena. Přes 1 100 Kč za 39 tlačítek není vůbec málo, především s přihlédnutím k omezené použitelnosti. Tady ke cti výrobku musím přihodit, že Game Pad 2 mohou používat i leváci. Ale i přesto jde o zařízení určené úzkému okruhu hráčů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám