Hlavní obsah

Vietnam propustil z vězení "internetového disidenta"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HANOJ

Jednoho ze svých nejznámějších disidentů propustil na svobodu Vietnam. Devětatřicetiletý Nguyen Vu Binh byl propuštěn v sobotu na základě prezidentské amnestie, a to jen dva týdny předtím, než vietnamský prezident Nguyen Minh Triet uskuteční historickou návštěvu Spojených států.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Bývalý novinář Nguyen Vu Binh se stal jedním z prvních vietnamských "kyberdisidentů" - vládních kritiků, kteří k šíření prodemokratických názorů užívají internet.

Nguyen Vu Binh, který podepsal petici místních disidentů vyzývající k politickým reformám, byl zatčen v září 2002 poté, co se na internetu objevil jeho článek kritizující dohodu o společných hranicích mezi Vietnamem a Čínou. Koncem roku 2003 byl odsouzen za špionáž k sedmi letům vězení a třem rokům domácího arestu. Soud tehdy ale neupřesnil, pro koho měl údajnou špionáž vykonávat.

Jeho propuštění přichází v době, kdy mezinárodní organizace na ochranu lidských práv vyjadřují rostoucí znepokojení kvůli zatčení a uvěznění řady vietnamských disidentů. Jen v květnu byly odsouzeny téměř dvě desítky politických oponentů vietnamské komunistické vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám