Hlavní obsah

On-line hry: Jak určit herní reprezentaci?

Novinky, Michal Sztemon

Zatímco v klasických sportech je situace už dlouhou dobu neměnná a reprezentační výběry se skládají z nejlepších jednotlivců, v profi hraní stále platí, že drtivá většina významných turnajů se hraje "na klubové úrovni". Nastává prostor pro změnu? Nejen o tom v dnešním článku o soutěžním hraní počítačových her.

Článek

Novinky z domova

  • Elitní domácí Warcraft III hráč Giacomo neustále míchá přestupovými kartami. Před nedávnem se rozloučil s německým týmem Mousesports, aby přešel ke švýcarským ieS, nyní jej do svých služeb zlákali i čeští nEophyte. Giacomo tak v mezinárodních soutěžích bude hájit barvy ieS, v domácích pak bude vystupovat s tagem nEophyte.
  • Česká WCG kvalifikace je v plném proudu, o víkendu se uskutečnil již druhý mezihernový turnaj ve hře Counter-Strike. O vítězství si to opět rozdaly tytéž týmy - Faberi Bellatores a inteRaction, tentokrát byli lepší inteRaction a dotáhli se na svého soupeře v celkovém pořadí. Opět třetí místo vybojovali nEophyte a prozatím zůstávají za očekáváním.
  • Domácí Counter-Strike scéna zřejmě brzy přijde o jednu z nejvýraznějších osobností - poslední z hrajících členů AMD Cyber Teamu a dlouholetý kapitán reprezentace Efron má v plánu ukončit aktivní kariéru. Jeho jediným velkým cílem v letošním roce je vyhrát WCG kvalifikaci spolu s týmem nEophyte a pak chce s hraním skončit.
  • Halasně oznamovaná LAN akce s dotací 108 000 Kč pořádaná cZklanem je odložena. Nenašel se totiž dostatečný počet týmů ve hrách Call of Duty a Counter-Strike, které by byly ochotny zaplatit registrační poplatek ve výši 350 Kč na hráče. Zatímco CS turnaj byl "odpískán" definitivně, CoD turnaj byl odložen na přelom září a října, kdy by měly být týmy kompletní po prázdninách.

AMD Cyber Team v dřívější sestavě - Efron úplně vpravo.

Novinky ze světa

  • Většina předních světových soutěží se hraje "na klubové úrovni", na WCG i ESWC se v každé zemi určí nejlepší tým a ten pak reprezentuje na světovém turnaji. Velmi výraznou změnu zkoušejí letos němečtí pořadatelé WCG kvalifikace v Counter-Striku, když chtějí vybírání reprezentace přiblížit klasickým sportům. Určili dva trenéry (zároveň jsou to manažeři dvou velkých německých klanů) a ti vybrali 20 hráčů do širšího výběru. Nyní budou navzájem hrát v různých sestavách a nejlepší pětice si zajistí účast na finále WCG v USA. Že to zní poměrně zajímavě? Němci si to nemyslí a pozitivní komentář aby pohledal, pokud však takto sestavený výběr v USA uspěje, kdo ví, jak se bude reprezentace vybírat příště.
  • Populární americký herní portál GotFrag patří mezi nejlepší zdroje informací o profi hraní, po dlouholetém zaměření na PC hry se zřejmě výrazně změní. Byl totiž odkoupen provozovateli Major League Gaming (MLG), kteří se zaměřují výhradně na konzolové hraní. Že by konečně došlo k očekávanému boomu soutěžního konzolového hraní.
  • Česká herní televize PG24 má za sebou další milník, v rámci pořadu Starcraft Memories bylo totiž exkluzivně odvysíláno finále světové soutěže GG StarLeague. Lepší formu ukázal čínský progamer Pj, v průběhu boje komentovaného moderátorem Jumpem diváci stránky televize doslova zahltili.
  • Členové elitního světového týmu Dignitas si řekli, že by bylo záhodno určit nejlepší hráče autíček Trackmania Nations a jak řekli, tak udělali. Oslovili přední světové hráče a zeptali se jich na názor, kdo je nejlepší řidič. Vítězem se stal německý hráč dignitas.gaLLo, druhé místo obsadil Estonec Sandder. Nás může těšit, že nejlepší český hráč Toni se vydrápal na deváté místo žebříčku.

Freewarová autíčka Trackmania Nations.

Zdroj: www.progamers.cz

Výsledky české ESWC - Giacomo neuspěl

Česko-slovenská kvalifikace na turnaj Electronic Sports World Cup byla dohrána v kvapíkovém tempu, už známe nejlepší hráče, kteří si zajistili postup na světové finále do Paříže. Místem konání českého finále byla netradičně rakouská metropole Vídeň, soutěžilo se v pěti hrách (Counter-Strike 1.6, Warcraft III, Trackmania Nations, Pro Evolution Soccer 6, Quake 4). V každé z her se do Vídně podívali dva nejlepší účastníci z online kvalifikací, postup vybojoval pouze vítěz.

Counter-Striku (ve starší verzi 1.6) bylo finále čistě slovenskou záležitostí, utkaly se v něm týmy defeaters a FU.sk. Mírným favoritem byli defeaters, ale FU se připravili dobře a po jasném vítězství na dvou mapách se můžou těšit na srovnání se světovou konkurencí. Turnaj ve hře Warcraft III už od počátku směřoval k tomu, že si Giacomo připíše další zářez na pažbu a pojede ČR reprezentovat do světa. Nahrávala tomu skutečnost, že do Vídně nemohl přijet druhý z kvalifikace h34D_hUnT3R, ani první náhradník Freezer. Až druhý náhradník Steler však Giacomovi dokázal, že není vždy posvícení a po výhře 2:1 se podívá do Francie.

Také turnaj ve hře Trackmania Nations měl jasného favorita - Toni již hrál i za přední evropský tým a měl mít nad DaVesem navrch. I když to nebylo tak zřejmé, přesto Toni zvítězil dvakrát 7:5 a podruhé si zahraje na ESWC. Fotbálek Pro Evolution Soccer 6 u nás nemá takovou soutěžní tradici jako konkurenční FIFA, přesto bylo ale finále velmi zajímavé. Zvítězil v něm MessiaH, když vyhrál 2:1 nad gonZOoem. Nakonec jsem si nechal turnaj ve hře Quake 4 a i v něm byl favorit poměrně jasný. Krysa z týmu Total Annihilation je na české duelové scéně jedničkou a konečný výsledek ESWC kvalifikace tomu nasvědčuje - ve finále vyhrál 2:0 (82:7 na fragy) nad Hawr1xem.

Česko-slovenští reprezentanti pro ESWC 2007:

Česko-slovenští reprezentanti pro ESWC 2007:Counter-Strike - FU.sk

Česko-slovenští reprezentanti pro ESWC 2007:Counter-Strike - FU.skWarcraft III - Steler

Česko-slovenští reprezentanti pro ESWC 2007:Counter-Strike - FU.skWarcraft III - StelerTrackmania Nations - Toni

Česko-slovenští reprezentanti pro ESWC 2007:Counter-Strike - FU.skWarcraft III - StelerTrackmania Nations - ToniPro Evolution Soccer 6 - MessiaH

Quake 4 - Krysa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám