Hlavní obsah

SanDisk Extreme USB 2.0 Reader: Test exkluzivní čtečky

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není čtečka jako čtečka. Některé jsou kompaktní, některé si poradí s libovolnou paměťovou kartou, ale jen jedna může být nejrychlejší. Pravděpodobně je to jedna z dvojice SanDisk Extreme Readers. My jsme vyzkoušeli variantu pro rozhraní USB.

Článek

Každý uživatel paměťových karet Sandisk Ultra či Extreme mi jistě dá za pravdu, že karty jsou velmi rychlé, ale občas je problém jejich potenciálu vlastně využít. Nyní nemyslím ve fotoaparátu, ale při kopírování dat do počítače.

SanDisk se proto rozhodl vydat vlastní čtečku, která by karty nebrzdila. Rozhodně netvrdím, že dobré čtečky na světě nejsou, například firma Lexar vyrábí několik hmatatelných důkazů, Sandisk se však moudře rozhodl si na populárním spojení názvů SanDisk a Extreme přihřát polívčičku.

Jak moc Extreme?

Čtečka je určena ke čtení stejnojmenných karet, které mohou nabýt formátu Compact Flash, Secure Digital nebo Memory Stick Pro Duo. Výčet formátů není vůbec náhodný, ale odráží formáty používané mezi profesionální fototechnikou. Tam se také používají velké objemy dat (focení do RAW na vysoké rozlišení), a tak je potřeba snímky stáhnout v rozumném čase do počítače. Tolik k vysvětlení podpory pouze třech formátů.

Extrémně pěkné je provedení samotné čtečky. Umělohmotné lesklé černé tělo vypadá přímo luxusně. Lesklý povrch má tradičně i svou stinnou stránku, kterou je, jak mnozí jistě tušíte, ideální prostředí ke sbírání otisků prstů.

Spodní strana čtečky je pogumovaná, aby nepopojížděla po hladkém stole, když se do ní snažíte zasunout paměťovou kartu. Ale i tak je lepší ji přidržet, neboť téměř nic neváží. I při menším tlaku ochotně poskakuje.

Rychlost především

Pro vyzkoušení kopírovacích schopností jsme použili paměťovou kartu typu CF, samozřejmě série Extreme IV, s kapacitou 4 GB. Tahle kráska dokáže přenášet data rychlostí až 36 MB/s. To není teorie, to je čistá praxe (teorie říká dokonce 40 MB/s). Jenže to je rychlost naměřená na rozhraní FireWire, nikoliv na čtečce připojené na USB 2.0.

SanDisk s Extreme USB 2.0 Reader slibuje přenosovou rychlost okolo 18 MB/s, které jsme se čtečkou také dosáhli. Maximální přenosová rychlost totiž činila 18,6 MB/s. Potom jsme zkoušeli ještě starší CF kartu série Ultra II. Ta umí maximálně 8,7 MB/s. Pro srovnání - stejná karta na jisté interní čtečce zvládá pouze 5 MB/s.

Bonus pro Extrémisty

Stejně jako u každé karty SanDisk Extreme, tak i zde u této čtečky najdete malé 8 cm CD médium obsahující šikovný prográmek Rescue-Pro, jehož pomocí můžete v případě poškození fotografií na kartě či náhodného vymazání obsahu dát vše do pořádku.

A kolik, že taková sranda stojí? Cena je překvapivě přívětivá. Za SanDisk Extreme USB 2.0 Reader po vás budou v obchodě chtít přibližně 600 Kč včetně daně. A to s přihlédnutím ke kvalitě není vůbec mnoho.

Nejrychleší čtečka

Zkoušená čtečka paměťových karet si ale přívlastek nejrychlejší rozhodně nezaslouží. V kategorii USB sice mnoho konkurentů nenajde, ale bratříček s konektorem FireWire jí poráží na celé čáře. Taková čtečka může být s patřičnou kartou Extreme IV dokonce 2x rychlejší. Také si ji nechává SanDisk dobře zaplatit. Jenže co je to 1900 Kč proti ceně dobré digitální zrcadlovky?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám