Hlavní obsah

Seznam upravil služby i pro handicapované uživatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Desítky tisíc těžce zrakově postižených uživatelů v České republice budou mít v blízké budoucnosti jednodušší přístup k internetovým službám Seznamu. "Ty se nově upravují pro snazší čtení hlasovým výstupem a pomocí braillského řádku," uvedla tisková mluvčí společnosti Seznam Rita Gabrielová.

Článek

Snaha vyjít vstříc zrakově handicapovaným uživatelům není v Seznamu ničím novým. Už v minulých letech se při vývoji nových služeb částečně zohledňovaly možnosti minoritních skupin uživatelů. Těch více či méně handicapovaných tvoří podle kvalifikovaných odhadů až 30 procent celé uživatelské veřejnosti.

I proto Seznam začíná se systematickou podporou podle Pravidel přístupného Seznamu, která sestavil na základě konzultací s odborníky i postřehů od uživatelů. Postupně se tak budou realizovat potřebné změny na službách jako jsou Novinky.cz, Sport.cz nebo ve výsledcích hledání na internetu.

Dlouhodobě s Terezou

Současně Seznam navazuje dlouhodobou spolupráci s Centrem Tereza při Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze, které mimo jiné realizuje speciální programy podporující samostatnost zrakově postižených studentů v práci s výpočetní technikou.

"Jsme rádi, že naše dlouholeté zkušenosti na poli speciální výpočetní techniky můžeme nyní uplatnit ve spolupráci s tak významným partnerem. Kvalitně zpracované a dobře přístupné internetové služby Seznamu budou profitem pro všechny uživatele se zrakovým postižením, nejenom studenty vysokých škol, které primárně podporujeme," řekl za Centrum Tereza Radek Seifert.

Nevidomí uživatelé pracují s internetem díky hlasovému výstupu a někdy také braillskému řádku. Hlasový výstup jim převádí informace z obrazovky monitoru do zvukové podoby, braillský řádek do podoby hmatného Braillova písma. Tyto dva nástroje pomáhají při orientaci v textu internetové stránky.

Právě tady může Seznam  nejvíce pomoci, např. vhodně zvolenou strukturou  titulků a odkazů tak, aby je uživatel dobře našel. Vhodně zvolená grafika stránek zase pomůže slabozrakým uživatelům, kteří pro čtení používají tzv. softwarovou lupu.

Změny na službách Seznamu

Přizpůsobení služeb Seznamu pro uživatele se zrakovým postižením nepřinese žádnou zásadní vizuální změnu pro ostatní uživatelskou veřejnost. Většina úprav se děje na webovém rozhraní a nová podoba služeb se neliší od té stávající. Pouze zrakově postižení uživatelé pocítí jednodušší orientaci na stránce,  např. snadněji naleznou a přečtou titulek článku  nebo rozpoznají vložený reklamní banner od vlastního obsahu stránky.

První krok k otevření přístupu na své služby pro zrakově postižené uživatele udělal  Seznam nedávno při nasazení nové registrace. Na konec jednorázově vyplňovaného  ověřovacího pole přidal vedle obrázku s kódem i tzv. hlasovou captchu. Zatímco běžní uživatelé tento kód jednoduše opíší, zrakově postižení si jej poslechnou jako zvukový záznam.

"Seznam je tak uživatelsky populárním místem českého internetu, že jeho nabídka musí směřovat i k menším skupinám uživatelů, které potřebují naši partnerskou pomoc," uvedl k nové spolupráci vedoucí projektu Lukáš Marvan.

"Úprava služeb pro zrakově postižené občany je více morální než finanční investicí, kterou ve spolupráci s Terezou velice rádi poskytneme," dodal Marvan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám