Hlavní obsah

Černobílá tiskárna má budoucnost jen v kancelářích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku v posledních letech roste zájem o černobílé tiskárny. Zatímco v domácnostech je postupně nahrazují jen o něco dražší barevné přístroje, v kancelářích je díky nižším nákladům a vyšším výkonům stále využívají.

Článek

Barevné stroje mají asi desetinovou produkci a stojí dvakrát tolik co černobílé, černobílý tisk je přitom za čtvrtinovou cenu a je už dostatečně kvalitní, shrnují firmy výhody strojů.

Také proto je o černobílé tiskárny v posledních letech větší zájem, soudí Lubomír Dvořák ze společnosti Xerox. Firma za poslední tři roky zvýšila podíl prodejů černobílých tiskáren z 20 procent na 50 procent. Konica Minolta loni prodala skoro 14 000 černobílých strojů z celkového počtu 23 000 tiskáren.

Výrobci to spojují mimo jiné s novými administrativními centry, kterých se v Česku staví tolik jako nikdy. "Byrokracie narůstá a požaduje výkonné a levné nástroje," zhodnotil Dvořák.

Jinak je to podle výrobců v domácnostech. Češi postupně přecházejí na barevné tiskárny, i když na nich často tisknou černobíle. Rozdíly v cenách tady nejsou tak velké a řada lidí chce mít možnost tisknout například barevné fotografie, shodují se odborníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám