Hlavní obsah

Sony BRAVIA KDL-40W2000AEP: Není nad originál

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otestovali jsme 40" LCD obrazovku Sony BRAVIA s Full HD, tedy s rozlišením 1920x1080, na kterém nedochází ke snížení kvality obrazu nosičů Blu-ray, HD-DVD či satelitního vysílání v 1080p. Jak si vede nová BRAVIA s porovnáním s ostatními a také konkurenční plazmou se dozvíte v následujících odstavcích.

Článek

V únoru jsme zkoušeli LCD televizor s 32" úhlopříčkou [celá zpráva], v dubnu to byla plazma Panasonic již se 42" [celá zpráva], ale ani jedna z nich neměla plné HD rozlišení. Ne, že by to prozatím nějak zásadně vadilo. Vysílání ve vysokém rozlišení zatím přijímá velmi malá část diváků a Blu-Ray či HD-DVD také vlastní jen pár vyvolených.

Design a rozměry

Nová BRAVIA vypadá jako prakticky jakákoliv moderní LCD televize, kterou charakterizuje minimalisticky jednoduchý a účelný design. Černý matný rámeček se speciálním nátěrem pro lepší rozptyl světla má přísně konzervativní kontury obdélníku. Všechny hrany jsou však z estetických důvodů mírně zaoblené.

Tmavě šedá mřížka hned pod obrazovkou kryje reproduktory a na ni navazuje ještě uzoučký panel schovávající ovládací prvky pro případ, že není po ruce dálkové ovládání nebo zrovna došly baterie.

Díky umístění reproduktorům naspodu je šířka celého televizoru (i se stojanem) bez dvou milimetrů rovný jeden metr. Na první pohled tak oceníte rozměrný LCD panel zabírající drtivou většinu čelní plochy. Hloubka včetně stojanu činí 26,5 cm, a tak umístění je jen otázkou vkusu a kreativity.

Stále na příjmu

U televizorů této třídy se do standardu začíná propracovávat kombinace analogového a digitálního pozemního tuneru. Ale co by to bylo za DVB-T tuner, pokud by neumožňoval příjem kódovaných kanálů. BRAVIA proto nabízí i CI slot pro placený obsah.

Kromě samotných tunerů na televizoru najdeme i dva HDMI vstupy, kam se připojuje například lepší DVD přehrávač, počítač přes DVI-D rozhraní nebo právě přehrávače BD a HD-DVD. Kdo nemá na počítači digitální konektor, přijde mu vhod klasická analogová zdířka D-sub.

Co se podporovaných rozlišení a signálů týče, tam KLD-40W2000 zvládá prakticky vše myslitelné. Bez potíží přehraje PAL či NTSC, stejně jako všechny mutace HD rozlišení jako 720p či 1080p.

Obraz a interpolace

Téměř všichni jistě víte, že LCD panely trpí oproti plazmovým horším barevným podáním. U zkoušené BRAVIE použil výrobce nové trubice (označené WCG-CCFL), které by měly pomoci docílit věrnějšího barevného podání, což se v praxi potvrdilo. Úrovně plazmy BRAVIA sice nedosahuje, ale velmi se ji již blíží.

LCD panely mají taktéž větší problémy s interpolací (převzorkováním) klasických vysílacích formátů PAL/NTSC na své plné rozlišení. Zatímco plazma nemá tak dobře viditelné pevné obrazové body, u LCD můžete pozorovat kostičkování, rozmazávání hran a celkovou neostrost obrazu. U rozlišení 1920x1080 jsou popsané efekty viditelné v daleko menší míře než u rozlišení 1366x768 (dříve testovaný typ). Může za to menší rozteč bodů panelu stejně jako výhodnější poměr pro převzorkování.

Sony se sice nechlubí typem použitého LCD panelu, ale zřejmě půjde o PVA. Tipoval bych tak kvůli pozorovacím úhlům a velmi dobré stabilitě barev při pozorování mimo osu. Obraz je výborně viditelný i pod úhlem 70°. Výrobcem udávaná hodnota 89° symbolizuje fakt, že obrazovka svítí i pod extrémním úhlem.

Specialitky Sony BRAVIA

Kromě již zmíněných podsvětlovacích trubic WCG-CCFL se LCD může pochlubit ještě chytrým roztažením obrazu 4:3 na celou plochu s poměrem stran 16:9. Jde o nelineární převzorkování, při kterém dojde k lehkému oříznutí horního a spodního okraje, přičemž výsledek stojí opravdu za to.

Velkou zajímavostí je digitální zesilovač zvuku! Kromě toho, že znatelně zvyšuje cenu výrobku mu ale nelze upřít ani výborné vlastnosti. Odstup šumu od signálu je mnohem větší, než na jakémkoli mnou doposud testovaném televizoru. Samotné reproduktory potom už takový zázrak nejsou - je pořád lepší připojit místo nich domácí hi-fi, byť nějaký slušný mikrosystém.

Hodnocení

Sony BRAVIA KDL-40W2000 patří mezi méně početnou skupinu LCD televizorů s plným HD rozlišením 1920x1080. Díky použití nových podsvětlovacích trubic umí BRAVIA produkovat věrnější barvy. Poznáte to především na pleťové a přírodní zeleni.

Výbava je u tohoto modelu prakticky maximální. Nechybí dva HDMI vstupy, digitální tuner s CI slotem a samozřejmě analogový tuner, samozřejmostí je i dvojice SCART konektorů. Připojit lze i počítač přes analogový D-sub. Celkový dojem tak kazí pouze cena, která by mohla být o něco menší. V současné době za tento model zaplatíte přibližně 60 000 Kč s daní.

Technické parametry

  • úhlopříčka: 40" (102cm)
  • typ obrazovky: LCD
  • rozlišení: 1920x1080
  • kontrast: 1800:1( dynamický až 8000:1)
  • jas: 450
  • odezva panelu: 8ms
  • digitální tuner: ANO
  • analogový tuner: ANO
  • HDMI: ANO (2x)
  • D-Sub: ANO
  • SCART: ANO (2x)
  • rozměry [VxŠxH]: 715 x 998 x 266mm včetně stojanu

Reklama

Související témata:

Související články

Plazmové orgie na obrazovce Panasonic TH-42PX70E

Že plazmové obrazovky mají stále něco do sebe a v mnohém předčí konkurenční LCD technologii nás přišla přesvědčit novinka společnosti Panasonic s úhlopříčkou...

Výběr článků

Načítám