Hlavní obsah

Microsoft má údajně znovu zájem o Yahoo!

Americká společnost Microsoft má údajně znovu eminentní zájem o portál Yahoo!. Uvedl to list The Wall Street Journal. Microsoft sám se ale k těmto informacím odmítl vyjádřit a stejně reagovala i mluvčí Yahoo!.

Článek

Zájem Microsoftu je podle pozorovatelů zřejmý. Firma čelí tvrdé konkurenci ze strany společnosti Google a pokud by Microsoft firmu Yahoo! získal, měl by i lepší přístup na lukrativní trh vyhledávání hesel.

Americký list The New York Post navíc uvedl, že Microsoft vyzval Yahoo! k zahájení rozhovorů. V této souvislosti se hovoří o nabídce až za 50 miliard dolarů (přes bilión Kč), zatímco dosavadní tržní hodnota firmy se pohybovala kolem 38 miliard dolarů. Podle Wall Street Journal zástupci obou firem uvažují o sloučení podniků, nebo o těsné spolupráci.

Microsoft chce uspět proti Googlu

Microsoft a Yahoo! o sloučení nebo nějaké formě spolupráce prý jednaly v loňském roce, rozhovory ale uvízly na mrtvém bodě. Microsoft ale pociťuje konkurenční tlak stále více, zvlášť teď, když se Google ozbrojil převzetím společnosti DoubleClick. O tu měl zájem i Microsoft, ale neuspěl. Akvizice Googlu pomůže upevnit si pozice na trhu reklamy.

Vyhledávání hesel na internetu je podle analytiků lukrativní byznys, jehož význam ještě poroste. Microsoft se snaží na tomto trhu prosadit, ale zatím nestačí ani na Google, ani na Yahoo!. Microsoft se v roce 2005 snažil navázat spolupráci s firmou AOL, ale rovněž neuspěl. AOL se nakonec dohodla právě s Googlem.

Sílící konkurenční boj mezi Googlem a Microsoftem je znát z nejnovějších plánů Googlu. Ten nyní vyvíjí webový software, který bude přímo konkurovat balíku kancelářských programů Office, který prodává Microsoft.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám