Hlavní obsah

Motofone F3 Cosmic Blue: nejlevnější mobil světa

Novinky, AGEN computer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motorolu znají skoro všichni. Tento výrobce rozpoutal na trhu s mobilními telefony válku a mohl za to jeho dodnes velice oblíbený a napodobovaný model RAZR. Motorola však zahájila další útok v segmentu nejlevnějších telefonů. Na trh totiž uvedla Motofone F3 Cosmic Blue, který můžeme označit za nejlevnější mobil světa.

Článek

Telefon svým plochým a úzkým tvarem napodobuje legendární RAZR. Rozměry telefonu s hmotností 70 g nepřekračují 140 mm na výšku, 46 mm na šířku, hloubka je jen 8 mm.

Přestože anglický překlad názvu "cosmic blue" evokuje, že je telefon vyveden v kosmické modré, je jeho tělo vyrobeno z černého plastu. Modrého nádechu se všimneme až při opravdu detailním prozkoumání přístroje.

EF trojku zdobí jednoduchost

Přední stranu mobilu můžeme v podstatě rozdělit na dvě poloviny, z nichž horní tvoří displej s rozměry 38 mm x 35 mm. Výška displeje je však diskutabilní, neboť jeho horní okraj není rovný, jako tomu je u většiny dnes prodávaných mobilních telefonů, ale vyklenutý v oblouk. Nad obrazovým panelem nalezneme dva malé informační displeje, které ukazují sílu signálu a stav akumulátoru. Zbytek náleží klávesnici s dvanácti tlačítky, ve středu bydlí směrový kurzor pro pohyb v menu.

Kurzor je dostatečně velký pro pohodlné ovládání přístroje, problémy tak nebude mít ani uživatel, jež má poněkud větší prsty. Klávesy stejně jako kurzor reagují na stisk velice přesně a ochotně, je to také způsobeno tím, že mají dostatečně velký rozestup.

Pouze pro nenáročné 

Motofone F3 Cosmic Blue je určen nenáročným uživatelům. Pracuje ve dvou GSM pásmech (900 / 1800 MHz). Podporuje polyfonní osmi-hlasé vyzvánění a vibrační vyzvánění. O zobrazení veškerých informací se stará monochromatický displej. Ne, opravdu slyšíte správně - monochromatický displej.

F3 a monochromatický displej
Motofone F3 pracuje s monochromatickým segmentovým displejem - mobil je schopen zobrazit pouze znaky a čísla a to jen v předem definovaných místech. Zajímavostí a kladem tohoto displeje je však jeho energetická nenáročnost. Displej využívá baterii pouze k přepisu textu, který byl už na něm zobrazen. Text zůstane na displeji po celou dobu vyjmutí baterie.

Přestože je displej poměrně velký, slouží k zobrazení textu pouze jeden řádek. Na tomto řádku se zobrazuje například text zprávy SMS. Pokud ale budete chtít vytáčet nějaké telefonní číslo, budete mít k dispozici tyto řádky dva. Mimo tyto dva zmiňované řádky se na displeji dále zobrazují přesně definované a neměnné symboly. Přesněji jednotlivé symboly MENU v dolní části displeje, jež za sebou skrývají nabídky pro psaní zpráv SMS, prohlížení doručených SMS, kontrole příchozích a odchozích hovorů, nastavení alarmu, změna vyzvánění, nastavení času.

V horní části se pak zobrazují informační ikony o alarmu, vibracích, zámku kláves, a další. Malou zajímavostí může být symbol # (křížku) který, jak možná tušíte, displej, sestavený se znaků číslic, dokáže jen těžko zobrazit. Konstruktéři vyřešili tento problém poměrně jednoduše. Místo křížku se Vám vždy zobrazí velké tiskací písmeno H.

Jak je možná již z jednoduchosti přístroje patrné, v mobilním telefonu není integrována žádná interní paměť pro uživatelská data, jako jsou kontakty, či zprávy SMS. Tyto data jsou uloženy pouze na SIM kartě, podobně jako tomu bylo u prvních mobilních telefonů. Kapacita paměti se tedy logicky odvíjí od použité SIM karty. Co se kontaktů a SMS zpráv týče, bohužel je nelze jakkoliv editovat, nebo přeposílat. Pokud jste kontakt vytvořili špatně, nezbývá, než jej vymazat a vytvořit znovu.

Hlasová navigace je unikátem

Kromě běžného ovládání tlačítky a sledování voleb na displeji je v zařízení integrována služba takzvané hlasové navigace. Nejedná se ovšem o ovládání mobilního telefonu hlasem, ale pro zrakově postižené mnohem lepší varianty, kdy telefon jednotlivé položky MENU předčítá. V praxi to znamená, že mobilní telefon s Vámi komunikuje jednoduchými hlasovými hláškami, jako například "poslání zprávy", "čtení zpráv", "historie hovorů", a tak dále.

Mobil dále nabídne nepsaný standard - tedy funkce datum, čas, budík, nebo hlasovou poštu. Potěší i rychlá volba telefonních kontaktů, či technologie Clear Vision, která se společně s velkými písmeny a číslicemi stará o to, aby byl displej dobře čitelný. Za velice povedenou lze hodnotit i navigaci hlasem, kterou je telefon vybaven.

Podle výrobce by měla baterie vydržet napájet přístroj až 300 hodin, což v přepočtu znamená přibližně 12,5 dne. To potvrdily také naše testy. Z plně nabitého mobilu jsme totiž den co den 10-15 minut volali, přičemž po týdnu ukazoval indikátor, že je baterie ještě stále z poloviny nabitá.  

Motofone F3 a konkurence

Asi největším soupeřem F3 je Nokia 1112. Nokia sice nabízí o něco více "zábavy a radosti" z telefonování, faktem ale zůstává, že Motofone F3 můžete pořídit za 1 063 Kč včetně DPH, zatímco Nokia 1112 stojí 1 373 Kč s DPH (ceny jsou aktuální k datu 10. 4. 2007).

Svou cenou a lákavým vzhledem tak dokáže Motofone oslovit řadu uživatelů. Obzvláště vezmeme-li v úvahu, že se jedná o novinku, jejíž cena bude jistě ještě klesat.

Motofone F3 ocení uživatelé, kteří nemají rádi mnohostrannost dnešních mobilních telefonů a místo toho žádají přehledné a jednoduché mobilní zařízení. Velice dobře pak telefon může posloužit zrakově postiženým, nebo starším uživatelům, kteří mají problémy se čtením textu na běžných displejích. Své využití by telefon mohl najít i u menších dětí, pokud jim jako rodiče chcete pořídit mobilní přístroj, abyste nad nimi měli kontrolu, když nejsou doma, a zároveň se nebáli, že zničí drahý přístroj.

Klady a zápory

  • + přehlednost
  • + konstrukce
  • + design
  • + výborná čitelnost displeje
  • + hlasová navigace
  • + výdrž baterie
  • - displej nevyhovuje každému
  • - málo řádků pro psaní
  • - méně funkcí

Reklama

Související články

Motofone F3 - ultralevný mobil s minimem funkcí

Zaujmout vyspělé trhy přecpané hi-tech mobilními telefony je stále těžší. Americká Motorola se nově vrhla i na rozvojové trhy - produkt, který zde má uspět,...

Výběr článků

Načítám