Hlavní obsah

On-line hry: V Praze startuje Nintendo festival, svět hraje o 100 miliónů Kč

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stojíme na prahu dalšího vzrůstu prestiže profesionálních hráčů počítačových her? Vše nasvědčuje tomu, že ano. Již zanedlouho totiž odstartuje soutěž Championship Gaming Series, která by měla mezi účastníky rozdělit 5 miliónů dolarů (více než 100 miliónů Kč). Podíváme se i do Prahy - od 27. do 29 dubna 2007 totiž začíná První český Nintendo festival s mnoha soutěžemi, například ve hře Mario Kart DS pro Nintendo DS.

Článek

Novinky z domova

  • Od 27. do 29 dubna 2007 se v Praze v Parku Hostivař v prostorách Palace Cinemas koná Nintendo festival (více informací zde). Akce bude zahájena v pátek ve 20 hodin. V sobotu začne první soutěžení ve hře Mario Kart DS pro Nintendo DS. O hodinu později se utkají sportovci na Wii - v 11 hodin začíná první část zápolení ve Wii Sports Tennis [celá zpráva], její druhé kolo zahájí odpolední program. V něm startuje první kolo soutěže ve hře Metroid Prime Hunters. V pozdním odpoledni, po ukončení všech soutěží, bude vyhlášena tombola. V neděli program finálovou bitkou nejlepších účastníků končí. Festival uzavře své brány v 16 hodin předáním cen vítězům.
  • Sága v hlavní roli s českým hráčem Giacomem pokračuje, po jeho nedávném odchodu z Mousesports bylo nyní oznámeno jeho další působiště. Tím se stává švýcarský multiklan ieS, v něm se potká s dalším českým hráčem Bonecrackerem. Smutnější zprávou pro Giacomovy příznivce je pak skutečnost, že hráč hodlá letos s Warcraftem skončit.
  • Česká kvalifikace na turnaj World Cyber Games začne už příští týden, první kompletní plán kvalifikace je k mání ve hře Age of Empires III. Hlavním adminem je zkušený Black Adder, kromě mezihernového AoE3 turnaje (9.6.) se kvalifikace bude skládat ze tří online turnajů v červnu, červenci a srpnu.
  • Již zítra v hernách BattleZone a AMD PG Cyber Café Špalíček odstartuje eSuba Frag Cup, elitní domácí soutěž ve hře Call of Duty 2. Turnaje se účastní 20 týmů, hraje se o 30 000 Kč a také o ČMSP body nutné pro postup na finále MČR na Invexu. Nebudou chybět nEophyte, eSuba ani cZklan, nejvíce se věří nEph.

Tým eSuba na nedávné Crossfire LAN

Foto: www.esuba.net

Novinky ze světa

  • Ani těm největším herním týmům se nevyhýbají odchody, posledním příkladem jsou SK Gaming, kteří se nyní musí obejít bez Vildena a Snajdana ze své CS divize. Vilden byl po návratu legendárního Fiskera na nepříjemné pozici náhradníka, Snajdan se pak chce úplně přestat věnovat Counter-Striku.
  • Po nedávných oznámeních od konkurentů na sebe upozorňuje i Cyberathlete Professional League (CPL) - hrami pro letošní ročník CPL World Tour jsou F.E.A.R. a World in Conflict (obě hry od Sierra Entertainment). Reakce hráčů jsou mírně řečeno negativní, chybí CS i Quake a CPL si tak dláždí cestu do propadliště dějin.
  • Elitní světová liga WC3L ve hře Warcraft III má za sebou základní část 11. sezóny, nejlepší výchozí pozici před play-off mají World Elite Asia, když o bod předstihli MeetYourMakers. Žádný český hráč se v play-off nepředstaví, neuspěl ani bývalý tým Giacoma - mousesports.
  • Příznivci strategické hry Starcraft se možná konečně dočkají - na světě jsou totiž další drby o pokračování Starcraft 2. To by mělo být představeno v květnu na World Wide Invitational v Jižní Koreji, hra by měla být kompletně ve 3D a měli bychom se dočkat i nové rasy. No uvidíme...

World in Conflict - zachrání tato hra CPL?

Zdroj: www.vivendi.com

Championship Gaming Series - opravdu profi soutěž

Termínem "profesionální hraní" se ohání kdekdo, někteří hráči se sice již dnes soupeřením s myší v ruce dobře uživí, ale většinou jsou silně závislí na prizemoney ze soutěží a pevný plat je spíše přilepšením. To by se mělo změnit v rámci Championship Gaming Series (CGS), kterou ve spolupráci s řadou silných partnerů (např. Microsoft či Mountaint Dew) připravuje americká televize DirecTV.

Hlavním tahákem pro hráče jsou (stejně jako pro ostatní lidi) peníze, zde se bude hrát o luxusních 5 miliónů dolarů (více než 103 miliónů Kč) za rok 2007. Tyto peníze nejdou přímo na výhry, ale hlavně na platy hráčů, takže se všichni budou moci koncentrovat na co možná nejlepší výkony.

CSS tým compLexity - již jistý účastník soutěže CGS

Foto: www.complexityclan.com

Po vzoru profesionálních sportovních soutěží (např. NHL) bude určen generální manažer každého z týmu, ten si na základě výsledků v kvalifikacích vybere v draftu hráče. Pak už je na pořadu regionální finále a nakonec samozřejmě finále světové. Svět si pořadatelé CGS rozdělili do šesti regionů (Severní Amerika, Jižní Amerika, Evropa, Afrika/Střední Východ, Asie, Austrálie), počet týmů v daném regionu je pevně dán. Každý tým má celkem deset hráčů, následují přesné počty.

Soupiska herního týmu (10 členů):

Soupiska herního týmu (10 členů):- Counter-Strike: Source - 5 hráčů

Soupiska herního týmu (10 členů):- Counter-Strike: Source - 5 hráčů- FIFA 07 - 1 hráč

Soupiska herního týmu (10 členů):- Counter-Strike: Source - 5 hráčů- FIFA 07 - 1 hráč- Dead or Alive 4 - 1 hráč + 1 hráčka

- Project Gotham Racing 3 - 2 hráči

Všechny zápasy bude přenášet televize DirecTV, kromě samotného hraní se tamtéž připravují i další navazující pořady. Cílem je pochopitelně udělat z hráčů hvězdy.

Playboy Mansion v LA

Foto: www.laobserved.com

Kvalifikace již probíhají, první draft se uskuteční 12. června, a to v Playboy Mansion v Los Angeles. Jak se do draftu zapojí tamější zajíčci, zatím není známo, ale i tak se dá očekávat, že CGS pořádně zahýbá s progamingovým světem.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: ProGamers online ligy startují

Příznivci Mistrovství ČR v počítačových hrách se dočkali, konečně startují online soutěže - ProGamers online ligy. V každé sezóně budou hráči soupeřit o 100...

Výběr článků

Načítám