Hlavní obsah

Počítačové servery IBM pohonem virtuálních světů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost IBM a brazilská Hoplon Infotainment navázaly těsnou spolupráci v oblasti integrace počítačových čipů rodiny Cell, které pracují ve velmi výkonných serverech a masivních virtuálních světech. Firmy doufají, že toto spojení pomůže lépe zpracovávat požadavky programů pro virtuální realitu.

Článek

IBM je známý technologický leader, Hoplon Infotainment naopak poměrně neznámá firma, která se zabývá provozováním online her pro stovky až tisíce lidí.

Zástupci IBM chtějí použít vlastní výkonné servery BladeCenter s čipy Cell [celá zpráva] jako základny pro velký počet hráčů. Softwarovou nádivku by tomuto řešení měl dodat právě Hoplon. Obě firmy o spolupráci informovaly ve čtvrtek.

BladeCenter ve zkratce
Skříň BladeCenter s výškou 40 cm poskytuje prostor až sedmi blade serverům, ve kterých pracuje jádro Cell. Jeho návrh umožňuje vyměňovat data mezi jednotlivými systémy rychlostí 40 gigabitů za sekundu.
Blade server má vzhled malé tenké desky, která se zasouvá do počítačové skříně - BladeCenter.
Základem Cellu je jádro PowerPC 970, které rozděluje práci mezi další osm pomocných koprocesorů, jejichž ukolem je zpracovávat grafické a numerické úlohy. Každý z Cell blade jednotek obsahuje dva čipy rodiny Cell.

:. IBM BladeCenter. Foto: IBM

Počítačová jádra Cell momentálně pohání superpočítač Roadrunner, který je instalován v laboratoři Los Alamos National Laboratory. IBM, která Cell vyvíjela ve spolupráci s japonskou Sony a Toshibou, tvrdí, že výpočetní síla Cellu je dostatečná pro modelování obrovských virtuálních krajin, kde mohou "žít" milióny lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám