Hlavní obsah

Hardware 9/2007: Zalman NC-1000 - když notebook potřebuje ochladit

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce s notebookem v posteli má svá jistá úskalí. Především jde o zhoršený přísun vzduchu tolik potřebného k uchlazení počítačových útrob. Pokud si nevystačíte s podložkou ve formě knihy nebo nějaké desky a požadujete kromě estetické hodnoty i nadstandardní funkčnost, možná váš zrak padne i na Zalman NC-1000.

Článek

Jak si stojí podložky k notebookům

Jedni považují podložky pro přenosné počítače za výbornou vymoženost, která uživateli umožňuje bezstarostné se válení v peřinách společně se svým laptopem, jiní ji považují za naprosto postradatelný nesmysl, jehož jediným úkolem je vymámit z lidí ještě víc peněz. Samozřejmě jako vždy záleží na situaci a úhlu pohledu.

Pro jistou skupinu notebooků jsou podložky opravdu požehnáním. Mívají totiž v sobě zabudované ventilátory, které ofukují spodní stranu laptopu a výrazně tak přispívají ke snížení mnohdy vysoké provozní teploty. Do této skupiny patří především výkonnější notebooky s důrazem na poměr cena/výkon, kde je kvalita konstrukce až na třetím místě.

Kde najde podložka využití

Občas se stane, že notebook nepříjemně hřeje do dlaní. Nejčastěji je na vině pevný disk umístěný v nevětrané šachtě v místě, kde si při psaní opíráme zápěstí. Podložky tento stav značně zlepšují.

Kdekdo také rád vysedává v posteli se svým počítačem. Jenže notebooku rozhodně takové prostředí nesvědčí, zvláště když je zanořený v peřině či polštáři. I zde je důležité jej něčím podložit.

Někteří výrobci navíc nabízejí i zabudovaný USB rozbočovač, takže ji lze použít i jako dokovací stanici. K podložce připojíme velkou klávesnici, myš  a například tiskárnu. Samotná podložka se potom s notebookem propojuje jen jedním jediným kablíkem.

Zalman NC-1000

Vyzkoušel jsem jednu z dražších alternativ, které jsou v Česku běžně dostupné. Je jí hliníková podložka Zalman NC-1000, kterou výrobce nabízí ve stříbrném a černém provedení. Hliníková je ovšem jen horní deska, ventilátory a USB porty jsou zasazeny v umělohmotném těle.

Designově není nač si stěžovat, neboť NC-1000 vypadá jednoduše a tím i elegantně. Asi polovina vrchní strany je děrovaná. Pod ní jsou umístěny dva tiché  ventilátory, které tudy ženou vzduch vzhůru. Kromě děr jsou na povrchu nalepeny protiskluzové gumové nožičky, které mají za úkol držet notebook na místě.

Jen dva USB porty

Na pravém boku se nachází dva USB porty, potenciometr a vypínač ventilátorů. Potenciometr slouží jako regulace otáček ventilátorů a zároveň tedy i způsob, jak regulovat hluk ventilátory vydávaný, který je ovšem na velmi nízké úrovni.

Aby ventilátory mohly pracovat, musí být samozřejmě napájeny. K tomu je nutné jeden z USB portů propojit s počítačem. Tím pádem na podložce zůstane volný už jen jeden jediný, který pouze kompenzuje ztrátu portu na notebooku. To je velká škoda, protože další dvě USB navíc by se opravdu hodily.

Vzduch nasává zespodu

Chcete-li používat podložku v posteli, určitě ventilátory vypínejte. Podložka sice nebude plnit svůj účel zcela na 100%, vyhnete se však zničení větráčků. Ty totiž nasávají vzduch zespodu, což je opravdu škoda.

Zkoušel jsem účinnost chlazení u staršího notebooku Acer s procesorem AMD Turion X2, který pod zátěží dosahuje kvůli použití šasi z jiné modelové řady na procesoru teplot přes 90°C. Notebook se potom samovolně vypíná - kvůli teplotní ochraně procesoru.

S použitím Zalmanu NC-1000 klesla teplota pod zátěží na stále sice hrozivých 74°C. Tím se systém samovolně nevypínal. Musím ještě upozornit, že teploty jsou odečtené z čidla procesoru, které nemusí být příliš přesné.

Závěrečné slovo

Zalman NC-1000 není rozhodně výjimečnou podložkou pod notebook. Výbava zahrnuje pouze dva USB konektory, vypínač ventilátorů a jejich regulaci. Za 1500 Kč s daní bych čekal nějaký ten USB port navíc, jako například u konkurence od ThermalTake.

Vzhledově je výrobek na vysoké úrovni, stejně jako protiskluzové podložky jak na vrchní, tak i na spodní straně. Chladící výkon je při zachování nízké hladiny hluku velmi dobrý. Bohužel nasávání vzduchu zespodu neumožní aktivní chlazení i v posteli. NC-1000 je proto hodně rozporuplná záležitost.

Výrobek zapůjčila společnost Czech Computer s.r.o.

Technické parametry

  • Rozměry: 308 x 330 x 40mm
  • Váha: 1195g
  • Materiál: Hliník + plast
  • Barevné varianty: Černá, Stříbrná
  • Počet ventilátorů: 2
  • Regulace ventilátorů: ANO
  • Hlučnost: 18-25,5dB
  • USB portů: 2 (1 pro napájení)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám