Hlavní obsah

EU obvinila Apple z omezování prodeje hudby

Evropská komise obvinila nahrávací společnosti a americkou počítačovou firmu Apple z toho, že omezují prodej hudby v Evropě. Uvedl to v noci na dnešek tiskový mluvčí Evropské komise. Podle něj dohody mezi Apple a hudebními vydavateli porušují evropské pravidlo zakazující restriktivní chování na trhu.

Článek

"Spotřebitelé si mohou kupovat hudbu pouze v internetové prodejně v té zemi, kde žijí, a proto mají omezený výběr, kde si písně koupí a následně i v tom, jaká hudba je dostupná a za jakou cenu," řekl mluvčí. Apple uvedla, že by ráda otevřela celoevropský obchod, nedovolují jí to ale požadavky hudebních společností.

Apple dodává, že se pokoušela zavést jednotný panevropský prodej iTunes, který by byl přístupný ze všech členských států. Hudební vydavatelství to ale nedovolila kvůli omezeným právům, která by v takovém případě mohla garantovat.

Komise prověřovala situaci na základě stížnosti britské spotřebitelské organizace Which?. Ta si stěžovala na to, že zájemci o písně z iTunes ve Francii a Německu platí za jednu píseň 99 eurocentů, zatímco Britové platí vyšší cenu 79 pencí.

Komise odeslala námitky minulý týden firmě Apple a velkým nahrávacím společnostem. Ty ale komise nejmenovala. Čtveřici největších světových vydavatelů tvoří Universal Music Group, Sony BMG Music Entertainment, EMI Group a Warner Music Group.

Mluvčí dodal, že komise neobviňuje Apple z dominantní pozice na trhu ani firmě nebere právo používat ochranný protipirátský software DRM. Proti používání DRM v Evropě vystoupila celá řada uživatelů. Skladby stažené z iTunes chráněné DRM jsou totiž nekompatibilní s přehrávači, které jsou vybaveny jinými protikopírovacími ochranami. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám