Hlavní obsah

Intel staví novou fabriku, tentokrát v Číně a za 57 miliard korun

– PEKING

Výrobce mikroprocesorů Intel zveřejnil plány na stavbu výrobního závodu na 300milimetrové křemíkové pláty v pobřežním městě Dalian v severovýchodní čínské provincii Liaoning. Továrna Fab 68 má stát přibližně 2,5 miliardy dolarů, tedy asi 57 miliard korun.

Článek

Fab 68 bude prvním výrobním závodem na křemíkové pláty Intelu v Asii. Pro Intel je čínský trh jednou z klíčových oblastí světa. "Čína pro nás představuje nejrychleji rostoucí důležitý trh na světě, uvedl prezident firmy Paul Otellini.

Fab 68 se po 15 letech stane vůbec prvním výrobním závodem na křemíkové pláty postavený na novém místě. Intel podniká v Číně už 22 let. Za tuto dobu zde údajně firma investovala do montážních, testovacích, výzkumných a vývojových kapacit přes 1,3 miliardy dolarů.

Nejnovější výstavba posune celkový objem investic ke 4 miliardám, což z Intelu učiní jednoho z největších zahraničních investorů na území Číny.

Od doby, kdy Intel postavil závod Fab 10 v Irsku [celá zpráva], investovala firma spíše do modernizace a rozšiřování stávajících kapacit.

Zahájení výstavby čínského závodu Fab 68 se plánuje na konec tohoto roku, výroba by se měla rozeběhnout v první polovině roku 2010. Výrobní program bude v první fázi zaměřen na čipové sady pro mikroprocesory Intel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám