Hlavní obsah

On-line hry: Polský CS tým dobyl Německo

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdůležitější evropskou progamingovou akcí počátečních měsíců roku 2007 byl bezesporu veletrh CeBIT a dva turnaje ESL Extreme Masters a Samsung Euro Championship. V nich se představila řada kvalitních hráčů a týmů, výsledky se daly jen těžko odhadovat. Podívejme se, kdo si v nich vedl nejlépe a kolik za své úsilí obdržel peněz.

Článek

Novinky z domova

  • Dva přední české Call of Duty 2 týmy eSuba a inteRaction mají za sebou zajímavou výměnu v kádru. eSuba totiž pro špatný přístup ke tréninku ze svých řad vyhodila elitního snipera Luboshmira a místo něj přišel Lucky z inteRaction. Tento tým ale rovněž nelenil a přijal právě Luboshmira. Uvidíme, komu výměna sniperů prospěje, oba týmy by se měly představit na holandském turnaji Crossfire LAN.
  • Pražská herna AMD PGCC Flóra byla po týdenní rekonstrukci opět otevřena, hráči se můžou těšit na nové počítače s grafickými kartami ATI 1650XT a 1,5 GB RAM. Novinkou jsou i operační systémy Windows Vista, prvním mezihernovým turnajem je víkendové klání v Call of Duty.
  • Registrace do ProGamers online lig stále běží, až do 28. března mají hráči možnost přihlásit se do některé z osmi soutěží. Nejvíce z celkové dotace 100 000 Kč + 2000 volných hodin v hernách PGCC si rozdělí hráči Counter-Strike 1.6 a Call of Duty 2, právě v těchto hrách je i největší zájem o účast.
  • Česká ENC reprezentace ve hře Counter-Strike nedokázala přehrát favorizované Brity, prohrála 0:2 na mapy a v tomto turnaji končí ve druhém kvalifikačním kole. Podobně si vedli i hráči Slovenska, kteří nestačili na Turky a ani oni si finále na Games Convention nezahrají.

Herna AMD PGCC Flóra v novém.

Foto: www.pgcc.cz

Novinky ze světa

  • Velmi úspěšný multiherní klan Four Kings se sídlem ve Velké Británii se v posledních letech potýká s Counter-Strike divizí, která i přes řadu změn a příchodů kvalitních hráčů ze zahraničí stále nedokáže vyhrávat turnaje. Nyní 4K zkoušejí opačný postup, neboť všichni "neBritové" museli odejít a 4K chtějí sestavit čistě britský tým.
  • Elitní korejský hráč Lim "Boxer" Yohwan odbývající si nyní základní vojenskou službu je ve své vlasti srovnáván s Elvisem, který rovněž musel uprostřed kariéry do armády. Jeho osudu si všímá americký deník LATimes stejně jako neuvěřitelného rozvoje progamingu v Jižní Koreji, kde už nyní fungují dvě čistě herní televize s více než 1 miliónem diváků.
  • Jednou z nejvýznamnějších zemí na poli profi hraní je Švédsko a právě tam byla v průběhu tohoto týdne založena místní Federace Elektronických Sportů. V ní jsou sdruženi hráči i pořadatelé turnajů, hlavním cílem je získat statut oficiálního sportu a vliv na rozhodování vlády. Podobná organizace s názvem Českomoravský svaz progamingu funguje v ČR již několik let, v současné době má více než 8000 členů.

Turnaj Dreamhack, vlajková loď švédského profi hraní.

Zdroj: www.dreamhack.se

CeBIT herní - turnaje ESL Extreme Masters a SEC

Jak jsem již předeslal minule, součástí obřího veletrhu CeBIT v Německu byly i dva velké turnaje evropského významu, ESL Extreme Masters a Samsung Euro Championship. Zatímco Extreme Masters sází pouze na pár her a ty nejlepší hráče (několikakolové kvalifikace, účast jen těch nejlepších), Samsung Euro Championship připomíná hráčům v Evropě, že se blíží kvalifikace na World Cyber Games a funguje spíše jako exhibice.

Turnaj ESL Extreme Masters nabízí opravdu extrémní dotace (160 000 euro včetně kvalifikačních), a to ve dvou hrách - Counter-Strike a Warcraft III. Všichni účastníci LAN finále na CeBITu si prošli základními koly, jen těžko se dalo odhadnout, kdo si bude dělat naděje na vítězství. Výbornou formu v CS turnaji prokázal polský klan Pentagram a i přes výpadky dokázal v rozhodujících chvílích zabrat a zvítězit. Překvapením CS turnaje jsou ale dánští H2K Gaming, kteří výrazně míchali kartami a končí celkově druzí. Ve W3 turnaji nejlépe zahrál francouzský human 4K^ToD, když ve velkém finále přehrál Ukrajince SK.HoTa 2:0 na zápasy.

Pořadí CS turnaje ESL Extreme Masters:

Pořadí CS turnaje ESL Extreme Masters:1. místo: Pentagram (Polsko) - 40 000 euro

Pořadí CS turnaje ESL Extreme Masters:1. místo: Pentagram (Polsko) - 40 000 euro2. místo: H2K Gaming (Dánsko) - 25 000 euro

3. místo: Fnatic (Švédsko) - 10 000 euro

Pořadí W3 turnaje ESL Extreme Masters:

Pořadí W3 turnaje ESL Extreme Masters:1. místo: 4K^ToD (Francie) - 15 000 euro

Pořadí W3 turnaje ESL Extreme Masters:1. místo: 4K^ToD (Francie) - 15 000 euro2. místo: SK.HoT (Ukrajina) - 8 000 euro

3. místo: 4K^Creo (Norsko) - 5 000 euro

Turnaje Samsung Euro Championship se zúčastnili nejlepší hráči z evropských zemí zapojených do World Cyber Games, Češi bohužel chyběli. Zde byla konkurence v hlavních hrách (CS a W3) trochu slabší, neboť si zahráli i méně zkušení hráči a první kola pavouka byla spíše formalitou. V Counter-Strike turnaji se do finále probojovali švédští SK-Gaming, potvrdit svou pozici (minimálně evropské) jedničky chtěli Poláci z Pentagramu. To se jim ale nakonec nepovedlo a po prohře 1:2 se zde radují SK. Aby byl triumf hráčů SK-Gaming dokonalý, tak zvítězili i mezi stratégy ve W3, a to zásluhou Ukrajince HoTa. Ten ve finále přehrál 4K^ToDa 2:1 na mapy.

Pořadí CS turnaje SEC:

Pořadí CS turnaje SEC:1. místo: SK-Gaming (Švédsko) - 15 000 euro

Pořadí CS turnaje SEC:1. místo: SK-Gaming (Švédsko) - 15 000 euro2. místo: Pentagram (Polsko) - 6 000 euro

3. místo: MeetYourMakers (Norsko) - 3 000 euro

Pořadí W3 turnaje SEC:

Pořadí W3 turnaje SEC:1. místo: SK.HoT (Ukrajina) - 4 000 euro

Pořadí W3 turnaje SEC:1. místo: SK.HoT (Ukrajina) - 4 000 euro2. místo: 4K^ToD (Francie) - 2 000 euro

3. místo: 4K^Grubby (Nizozemí) - 1 000 euro

V turnajích se objevila řada shodných jmen, dvojí medailové umístění získali Pentagram, SK.HoT a 4K^ToD. Dalším "velkým" turnajem na evropské půdě bude zřejmě až červencový turnaj ESWC v Paříži, do té doby můžou hráči pilně trénovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám