Hlavní obsah

Hardware 8/2007: Kompaktní všeuměl Pocket Loox T830

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ty tam jsou doby, kdy telefon uměl pouze telefonovat a kapesní počítač pracoval jen s textovými soubory. Při pohledu na Loox T830 společnosti Fujitsu-Siemens musíte dříve či později narazit na dilema, kam vlastně T830 zařadit? Patří vůbec ještě k PDA, nebo jde o neuvěřitelně vybavený smartphone?

Článek

Tvrdit, že Pocket Loox T830 je jednoznačně PDA, není přinejmenším přesné. Na webu výrobce jej sice naleznete v této kategorii, jenže displej má rozlišení pouze 240 x 240 bodů, zařízení disponuje GSM/UMTS modulem a operační systém Windows Mobile 5 Phone společně s výraznými tlačítky pro příjem a ukončení hovoru proti zařazení do této rodiny kapesních zařízení jasně protestují.

Nejpřiléhavější název, který se pro tak univerzální přístroj nabízí, je podle mnohých komunikátor. Myslím, že oprávněně. T830 kromě IrDA rozhraní nabízí veškeré moderní komunikační technologie. Samozřejmostí je Bluetooth 2.0, WiFi ve specifikacích "b" i "g" a GPS modul s podporou GPRS a UMTS. Dost však zkratek - probereme T830 pěkně od základu.

Parametry T830

Srdce tohoto drobečka s rozměry 126 x 64 x 21mm bije na frekvenci 416MHz. Jde o procesor Intel PXA270, jehož hlavní předností je velmi nízká spotřeba při zachování solidního výkonu.

Paměti jsou jako u klasického PDA dvě. Systémová paměť pro operační systém má dnes typickou velikost 64 MB, zatímco uživatelská paměť pro programy a soubory nabízí dvojnásobek (128 MB). Jenže na komunikátor s GPS modulem je to relativně málo. Mapový software pro navigaci by se na 128 MB sotva vešel. Ke slovu se tak určitě dostane i slot na SD/MMC karty s podporou SDIO (vstupně-výstupních zařízení). Systém byl osazen rovnou 1 GB modulem, kam se navigační software s mapami celé Evropy pohodlně vešel.

Ostatně GPS je velkým lákadlem. Zařízení kombinujících GPS a GSM je jako šafránu. A aby byla taková mobilita k něčemu, je potřeba pořádná výdrž na baterie. Tady musím Fujitsu-Siemens pochválit. T830 má v základu baterii o kapacitě 1500 mAh, která už něco vydrží.

Pro uživatele bývá nejdůležitější displej přes který s PDA komunikuje. Je proto škoda, že má Loox pouze 2,4" displej s rozlišením 240 x 240 bodů. Nevýhody jsou myslím velmi zřetelné - menší plocha  znamená při použití GPS map menší zobrazenou oblast a nemožnost použít některé aplikace fungující jen na standardním PDA rozlišení 320 x 240 (hlavně hry).

Všudypřítomný fotoaparát

Nechápu snahu výrobců elektroniky nacpat fotoaparát všude, kam to jen jde. Pokud smýšlíte stejně jako já, mám pro vás dobrou zprávu. Nachlup stejný Loox, pouze s označením T810 je model bez fotoaparátu. Zkoušená T830 fotoaparát měla. Rozlišení 2 Mpx (1600x1200) sice zachytí již i nějaký ten detail, kvalita snímků je však tradičně nevalná.

Jediný smysl má snímač v případě, že budete připojeni k síti UMTS s podporou videohovorů. Proto maličký objektiv také míří před čelní stranu přístroje, pokud není zrovna skryt pod krytkou vedle reproduktoru.

Programová výbava

Základní výbavu tvoří jako tradičně aplikace MS Office pro organizéry (Excel, Word, Power Point), dále software pro telefonování obsahující správu kontaktů a videotelefonování, prográmek pro psaní SMS, prohlížeč PDF, záznamník zvuku a samozřejmě mailový klient. A protože jde o Windows Mobile zařízení, je možné přes MS ActiveSync doinstalovat libovolnou jinou aplikaci či nahradit stávající.

Co však v balení nenaleznete je mapový program pro navigaci. Nicméně vyzkoušeli jsme na Loox nainstalovat TomTom, který fungoval naprosto bez problémů, ba dokonce excelentně. GPS čip SiRF GCS3F je velmi citlivý a přestože studený start není jeho silnou stránkou (přes dvě minuty), znovuobnovení spojení po krátkém výpadku je otázkou několika málo sekund.

Maličká klávesnice

Menší polovinu přední strany zabírají ovládací tlačítka a malinkatá klávesnice. Trošku jsme s ní zpočátku zápasili, neboť tlačítka jdou mačkat poměrně ztuha, časem jsme však tomuto navykli.

Pro psaní krátkých textových zpráv je jako stvořená, jenže na delší maily či nějaké zápisky se už tolik nehodí. A to i proto, že numerická část není samostatná, nýbrž je dostupná po stisknutí funkčního tlačítka místo jisté skupiny písmen.

Za celou dobu psaní se nestalo, abychom někdy zmáčkli dvě tlačítka najednou. Rozestupy mezi nimi jsou vskutku královské. Kvalitní je i její podsvícení. Dokonce v případě, že zadáváte například telefonní číslo, je skupina kláves s čísly podsvětlena modře, zatímco zbytek bíle.

Výdrž na baterie

Už specifikace hovořící o 1500 mAh baterii byla velkým příslibem. Reálné testy potom již jen potvrdily správný předpoklad. Nejkratší doba, za kterou jsme se dostali na 10% kapacity byla pět hodin. Jenže to jsme přehrávali video se zvukem, maximálním podsvícením a nechali zapnuté WiFi. Při typickém používání sestávajícího z občasného volání, navigace a nějakého toho mailu a MP3 jsme museli systém dobíjet až po patnácti (!) hodinách.

Závěrečné hodnocení

Pocket Loox T830 jsou vlastně tři zařízení spojená do jednoho. Mluvíme o PDA, mobilním telefonu (i pro sítě třetí generace) a GPS navigaci. A i přes některé nedostatky a slabší místa, jako je menší displej a tuhá klávesnice, bez problémů nahradí jednoúčelovou elektroniku.

Technické parametry

  • Procesor: Intel PXA270 416MHz
  • Paměť: 64MB RAM + 128MB ROM
  • OS: MS Windows Mobile 5.0 Phone Edition
  • Rozhraní: USB 1.1; WiFi 802.11b,g; BT 2.0; GSM; GPRS; UMTS
  • GPS modul: SiRF GCS3F
  • Baterie: 1500 mAh odjímatelná
  • Rozměry: 126 x 64 x 21mm
  • Hmotnost: 190g
  • Fotoaparát: 2MPx ; automatické ostření
  • Displej: 240 x 240 TFT podsvětlený; 2,4"
  • Cena: cca 16 000 Kč s DPH

Kdo navíc nepotřebuje fotoaparát, může sáhnout po modelu T810. A zatímco zájemce o plně vybavenou T830 zaplatí přibližně 16 000 Kč s DPH, odlehčený model stojí o dva tisíce méně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám