Hlavní obsah

Před extrémním počasím bude varovat internet

Změny klimatu pociťuje nyní každý na světě. Kupříkladu tak mírná zima, jaká je nyní, už nebyla v Evropě více než sto let. Ale mnohem horší pro obyvatele jsou náhlé změny a výstřelky počasí. Na ně bude upozorňovat nová internetová stránka národních meteorologických služeb.

Článek

Národní meteorologické služby v Evropské unii se dohodly a vytvořily internetovou stránku www.meteoalarm.eu poskytující aktuální informace o mimořádných povětrnostních podmínkách na kontinentu.

Projekt, který řídí rakouský ústav pro meteorologii a geodynamiku, má Evropanům zprostředkovat podrobné informace o záplavách, prudkých bouřích, vichřicích, o vlnách veder, hustém sněžení a lavinách a o dalších extrémních meteorologických jevech, které ohrožují životy nebo majetek.

Web bude vydávat varování pro příštích 24 nebo 48 hodin před hustou mlhou, mimořádným chladnem, před lesními požáry i před vysokými vlnami na moři či prudkým přílivem.

"Stačí jeden letmý pohled a budete vědět, kde v Evropě může být počasí nebezpečné," uvedli v sobotu tvůrci programu.

Spuštění příští pátek

Internetová adresa bude oficiálně zpřístupněna 23. března v Madridu u příležitosti Světového meteorologického dne, ale již funguje ve zkušební podobě. Uživatel klikne na mapy, aby získal podrobnosti o současných podmínkách nebo o předpovědi nepříznivého počasí pro další den. Jsou tu také odkazy na jednotlivé národní meteorologické úřady; zatím ovšem nejsou k dispozici informace mimo jiné z Česka a Slovenska.

Projektu se nyní účastní jen 20 států, ale Síť evropských meteorologických služeb, která systém rozvíjí, podle agentury AP počítá s tím, že brzy přibudou další. V současnosti informace na stránce poskytují Rakousko, Belgie, Británie, Kypr, Dánsko, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Maďarsko, Irsko, Island, Itálie, Lucembursko, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám