Hlavní obsah

Jihokorejci chtějí chránit roboty, vymýšlejí pro ně etické normy

SOUL

Jižní Korea začala pracovat na etické normě, která by v budoucnu měla bránit práva robotů, ale také lidí. Charta stanoví základní pravidla pro uživatele a výrobce robotů a měla by být schválena v průběhu letošního roku, uvedlo jihokorejské ministerstvo obchodu, průmyslu a energetiky.

Článek

Na chartě pracuje pětičlenný tým expertů, který zahrnuje i futurology a autory sci-fi. "Vláda plánuje určit etické směrnice týkající se role a fungování robotů, poněvadž se očekává, že roboti dosáhnou v blízké budoucnosti vysokého stupně inteligence," vysvětlilo iniciativu ministerstvo.

Jižní Korea je jedním z technicky nejvyspělejších států světa. V oblasti mobilních telefonů mají kupříkladu občané jižní části Korejského poloostrova přístup k novinkám dlouho před tím, než se dostanou na západní trhy, podobně vpředu jsou také v oblasti internetových technologií.

Robotika bude klíčovým motorem ekonomiky

Robotiku označuje jihokorejská vláda za klíčový hnací motor ekonomiky země a investuje milióny dolarů do výzkumu. Jihokorejské ministerstvo informací a spojů předpovědělo, že do roku 2018 budou roboti běžně provádět chirurgické operace. Do roku 2015 až 2020 bude prý mít robota každá jihokorejská domácnost. Jihokorejské úřady se tímto kromě jiného snaží reagovat na stárnutí společnosti.

Vzhledem k urychlování vývoje robotiky je však zapotřebí stanovit pravidla, soudí jihokorejské úřady. "Představte si, že někteří lidé budou jednat s androidy tak, jako by tyto stroje byly jejich manželkami," uvedla Pak Hje-Jong z ministerstva informací a spojů. "Jiní mohou získat návyk na soužití s (roboty), stejně jako řada uživatelů propadne internetu," dodala.

Asimov položil základy etiky robotů

Nová charta by podle Pak mohla vycházet ze tří zákonů robotiky uvedených spisovatelem Isaakem Asimovem v jeho povídce Hra na honěnou (Runaround) z roku 1942. Podle těchto zákonů: 1) Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo, 2) robot musí uposlechnout příkazů člověka, kromě případů, kdy tyto příkazy jsou v rozporu s prvním zákonem, 3) Robot musí chránit sám sebe před zničením, kromě případů, kdy je tato ochrana v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.

Jihokorejské úřady chtějí údajně především zajistit kontrolu lidí nad roboty, chránit data získaná roboty a zabránit nezákonnému užívání robotů.

Podobnými otázkami se zabývají i jiné země. Kupříkladu britská vládní studie z loňského roku předpovídá, že během 50 let by si roboti mohli dělat nároky na stejná práva, jako mají lidé. Pravidla pro užívání robotů se pokouší načrtnout rovněž evropská síť robotického výzkumu. Její návrhy by měly být zveřejněny v dubnu v Římě, píší internetové stránky BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám