Hlavní obsah

Ruská opozice: vládní hackeři ničí naše weby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruská opoziční hnutí tvrdí, že na jejich internetové stránky stále častěji útočí ruské tajné služby. Údajně na weby organizují rozsáhlé hackerské ataky. Naposledy byly tento týden napadeny servery s informacemi o petrohradské protivládní demonstraci "Pochodu těch, kteří nesouhlasí", která je plánovaná na sobotu.

Foto: Novinky
Článek

Z provozu byla vyřazena i webová stránka oficiálně rozpuštěné, fakticky však stále existující radikální Nacionálně-bolševické strany (NBP). Napadeny byly i stránky hnutí Jiné Rusko.

Útoky jsou si velmi podobné, tvrdí představitelé opozice. Vždy v určitou dobu se na stránky pokouší připojit tak velké množství uživatelů, že server jejich nápor nevydrží a "spadne".

DoS (Denial of Services) útok
"Nájezdy hackerů" na internetové servery, které spravuje ruská opozice, jsou známy pod názvem "DoS" útoky. Kvůli DoS útoku může uživatel ztratit kontrolu nad systémem. Například běžně dostupná webová stránka náhle zastaví svou činnost. Nejčastějím druhem DoS útoku je tzv. Buffer Overflow Attacks. Při něm se prudce zvyšuje provoz na síti. Programy jsou zahlceny požadavky a ukončují svou činnost.

Například večer 27. února se na weby, které obvykle navštěvuje jen několik desítek lidí zároveň, pokusilo připojit okolo 120 000 návštěvníků, každou sekundu nejméně stovka. Podobné útoky se podle představitelů NBP uskutečnily už dříve.

"Útok podobného druhu stojí okolo stovky tisíc dolarů. Naši političtí nepřátelé takové peníze rozhodně nemají. Nikoho jiného než tajnou službu FSB podezřívat nemůžeme," řekl deníku Kommersant tiskový mluvčí NBP Alexandr Averin. Webové stránky jsou podle něj ničeny systematicky a profesionálně.

Stránky stále nemůžeme zprovoznit

"Do 3. března ani jednu stránku nedokážeme znovu zprovoznit," poznamenala mluvčí hnutí Jiné Rusko Natalija Morarová. "Obyčejný uživatel internetu skutečně nemůže takový útok uskutečnit. K zmobilizování desítek tisíc takzvaných zombie počítačů jsou potřeba velké zdroje. A jejich majitelé ani nemusí vědět, že jejich hardware někdo k podobnému útoku použil," vysvětlil novinářům odborník na počítačové viry Jurij Maševskij.

Petrohradská radnice sobotní opoziční pochod zakázala, povolila jen demonstraci na náměstí před Finským nádražím. Organizátoři z hnutí Jiné Rusko rozhodnutí soudně napadli a centrem města chtějí projít.

Útoky na weby protivládní demonstrace neovlivní

V prosinci se na podobné akci v Moskvě sešlo několik tisícovek lidí, kteří nesouhlasí se současnou politikou Kremlu a prezidenta Vladimira Putina. Protestují především proti stále větším autoritářským tendencím současného ruského režimu.

Jiné Rusko vzniklo loni jako odpověď opozice na Putinovu snahu prezentovat ruské úspěchy před světovými lídry na petrohradském summitu zemí skupiny G8. Sdružili se v něm jak liberálové reprezentovaní například bývalým šachistou Garri Kasparovem či někdejším premiérem Michailem Kasjanovem, tak i radikálnější skupiny, jakou je například NBP.

Podle organizátorů nebudou mít hackerské útoky na uspořádání sobotního petrohradského pochodu vliv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám