Hlavní obsah

IBM se údajně poohlíží po výrobci procesorů AMD, zvažuje jeho koupi

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý největší výrobce mikroprocesorů Advanced Micro Devices bude údajně odkoupen -snad americkou IBM. Podle analytiků se o prodeji AMD začalo znovu spekulovat v první polovině týdne.

Článek

Dohady, že AMD odkoupí technologický leader IBM, se však mohou ukázat jako liché. IBM již opustila procesorový business zaměřený na koncové uživatele a soustředí se spíše na firemní sféru a služby.

Na druhou stranu IBM velmi dobře rozumí obchodům AMD. Například by IBM mohla pomoci výrobci mikročipů zvýšit jeho produkční kapacitu, tedy něco, díky čemu by AMD mohla opět navýšit svůj podíl na trhu, který se nyní pohybuje do 25 procent.

Vedení AMD nebylo spokojeno s finančními výsledky, kterých firma dosáhla v loňském 4. kvartálu. Společnost sice uvedla, že i ve čtvrtém kvartálu zůstala v kladných číslech, ovšem výdělky byly "podstatně nižší" než v předešlém čtvrtletí.

Někteří finanční experti nicméně soudí, že prodej AMD nemusí být zatím na pořadu dne. Podle nich firmě může pomoci větší finanční injekce.

Do velmi těžké pozice se Advanced Micro Devices měla dostat nákupem grafické společnosti ATI Technologies. [celá zpráva] Podle analytiků si firma půjčila značnou sumu, což vyvolalo její současné finanční problémy.

Advanced Micro Devices však věří, že nynější stav "ustojí". Společnost už zahájila 65nanometrovou produkci mikročipů, díky níž sníží náklady na výrobu procesorů a nebude muset tolik krájet marži. V blízké budoucnosti doufá, že opět získá zpět ztracené body v segmentu výkonných serverových mikroprocesorů díky uvedení nových čtyřjádrových čipů. V oblasti grafik má AMD již v březnu vynést na trůn rodina čipů R600.

V příštím roce má AMD zvládnout 45 nm výrobní proces a s jeho pomocí uvést v roce 2009 i první produkty řady Fusion - tedy x86 mikroprocesory kombinované s grafickými kartami. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám