Hlavní obsah

Windows XP s tváří Vista - ochutnávka prostředí Aero

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jste viděli, jak vypadá a co dokáže Microsoftem tak vychvalované grafické prostředí Aero, jež najdete v novém operačním systému Windows Vista? Díky projektu Vista Transformation Pack si můžete udělat představu sami na svém domácím počítači. Chce to jen trochu času, špetku zručnosti a operační systém Windows XP.

Článek

V následujících odstavcích se vám pokusíme přiblížit instalaci, vzhled a funkčnost prostředku pro změnu vzhledu Windows XP. Pokud se rozhodnete sami vyzkoušet Vista Transformation Pack, děláte tak na své vlastní riziko. Nutná je znalost technické angličtiny a pokročilé znalosti systému Windows XP.

Vista Transformation Pack 6

Ve své podstatě je Transformation Pack 6 (VTP6), jak sám název napovídá, balíčkem všemožných vylepšení pro zasloužilé Windows XP, který ve výsledku navozuje pocit práce ve Windows VISTA. Instalace nahrazuje některé systémové soubory, díky čemu se mění například "nabídka Start", bootovací obrazovka nebo rozložení Internet Exploreru.

Balíček můžete stáhnout například zde nebo na stránkách Windows X live, kde je taktéž k mání i Microsoft Virtual PC 2007 pro bezpečné testování softwaru ve virtuálních podmínkách. Velikost instalátoru je lehce pod 32 MB.

Instalace nového rozhraní

Při instalaci je ideální se odpojit od internetu a vypnout veškeré bezpečnostní programy typu firewall a antivirus. Mohlo by se lehce stát, že by uprostřed instalace byly odepřeny přístupy k některému ze souborů. To může vyvolat jedině problémy.

Instalátor nabízí možnost podrobně zvolit instalované komponenty a také způsob instalace. Je možné buď přímo přepsat systémové soubory, případně je zachovat a vytvořit separátní soubory pro nové uživatelské rozhraní. Funkčně v tom rozdíl není.

Protože VTP6 podporuje pouze 32 bitové verze operačního systému WinXP, nesnažte se jej nainstalovat na 64 bitovou mutaci. Podporovány jsou tedy jak XP Home a Professional, tak i MediaCenter. Problém by neměly dělat ani různé verze bez či s instalovaným Service Pack 1 / 2.

Časově vyjde na průměrném stroji instalační proces na pět minut, ke kterým je potřeba přičíst nějaké to čtení a jeden restart systému. Zkušeným uživatelům by to nemělo zabrat víc než patnáct minut.

První start a nastavení

Po restartu vyžádaném instalátorem ještě neuvidíte bootovací obrazovku VISTA, ale přihlašovací, která se tak tvářit bude. Zaváděcí obrazovka začíná fungovat až od druhého restartu.

Po přihlášení do systému je ještě nutné zvolit vizuální styl. Zde můžete volit mezi Vista Basic a Windows Aero. Nám jde především o imitaci druhého vzhledu. Volíme proto Windows Aero. Počítač bude chvíli měnit grafické prvky, načež se poprvé podíváte na fiktivní Windows Vista.

Jeden ze základních prvků, které v XP běžně nenajdete, představuje Vista Sidebar. Jde o širší lištu na pravém okraji obrazovky, na které můžete dle libosti měnit vizuální prvky od analogových hodin, přes čtečku RSS odkazů, až po ukazatel síly WiFi signálu.

Občas se stane, že Sidebar se nespustí automaticky. V tom případě jej naleznete v adresáři "Program Files/Vista Sidebar". Následně v jeho vlastnostech můžete zaškrtnout vlastnost automatického spouštění se systémem.

Průhledná okénka

Windows Aero, tak jak jej znáte z obrázků na internetu, většinou propaguje průhledné okraje dokumentu a záhlaví, případně 3D řazení aplikací. To zde však bohužel nenaleznete. Průhlednost sice možná je, ale nástroj není zdarma, narozdíl od všech ostatních komponent transformace.

Teoreticky je možné použít nástroj Glass2K, který je zdarma, ovšem ten umí zprůhlednit jen celé okno aplikace. S 3D listováním mezi okny se rozlučte úplně, pro tuto vlastnost (ne příliš použitelnou) byste museli vyzkoušet pravou Vistu.

Přesvědčivá přetvářka

Jediné místo, kde na sebe Windows sama prásknou, že nejde o Visty ale o pouhá XP, je ve vlastnostech systému. Všude jinde se tváří jako Vista.

Funkčních změn mnoho nehledejte. Většinou jde pouze o reorganizaci ovládacích prvků, které čas od času doplňují nějací ti falešní sobi. Například ve všech složkách, kterými budete procházet, zaujímá vpravo nahoře neotřesitelnou pozici kolonka pro vyhledávání. Ve skutečnosti jde jen o tlačítko, kterým vyvoláte okno vyhledávání tak, jak je znáte z XP. Podle tvůrců přímou integraci vyhledávání XP zkrátka neumožňují.

Absolutní nadšení zažijí všichni nepřátelé nabídky start. Ne že by snad zmizela, z jejího tlačítka zmizelo absurdní slovíčko "START". Poprvé tak můžete vypnout počítač jinak než posloupností START - VYPNOUT.

Kompletní změny doznaly veškeré systémové ikonky. Nové varianty jsou v modernějších pastelových barvách, které pokud nejsou hezčí, působí aspoň neokoukaně.

Poslední zmínka se bude týkat náhledů na dokumenty. Podržíte-li nad ikonou spuštěného programu na hlavní liště kurzor myši, objeví se miniaturní náhled přímo do programu. Náhled je ještě možné dále přišpendlit, aby nezmizel. Tahle vychytávka se hodí hlavně tehdy, hledáte-li mezi deseti stejnými okny MSIE jediné správné. Dokonce je možné změnit i velikost náhledu.

Systémové nároky

Pesimisté už od prvních písmen křičí, že všechna tahle paráda není zadarmo, že totiž tolik grafiky zabere v operační paměti hromadu místa. Odpověď není zcela jednoznačná - ano i ne.

Blýskavé nabídky se změněným vzhledem na Aero zabírají vskutku stejně, jako mají XP ve svém modrém či olivovém hábitu. Rozdíl tvoří až například Windows Sidebar, neboť jde o samostatnou aplikaci. Využití paměti se tak nezvedne o víc než o 40MB.

Instalací vizuálního balíčku se v zásadě ani nezmění rychlost systému. Pouze při doinstalování průhlednosti a klikání na Sidebar zažijete kraťoučké prodlevy.

Pocit - převážně dobrý

Přínos VTP6 je tedy hlavně v tom, že umožní uživateli nahlédnout na rozhraní Vista Aero (Basic) bez nutnosti složité instalace druhého systému. Pokud při instalaci nedojde ke komplikacím, a musím říct, že k žádným nedošlo, je možné rozhraní bezproblémově opět odinstalovat.

A přestože má koncept několik chybiček a nedodělků, zanechal v nás nakonec opravdu kladný dojem. Instalace je jednoduchá, nastavení do použitelného stavu zabere jen pár minut a neinformovaný člověk vlastně nepozná, že se na počítači stále hřejí šest let stará XP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám