Hlavní obsah

Hardware 7/2007: Zálohování dat domácího počítače

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokud počítač funguje, většinou si ani nepřipouštíme, že tomu může být i jinak. Jenže porucha některé z mnoha součástek v počítači není nic neobvyklého. A zatímco obnova funkčnosti je záležitost zcela jednoduchá, obnova dat z poškozeného disku se může stát noční můrou.

Článek

Každý vlastní nějaká data, o která by nerad přišel. Mohou to být nějaké texty, fotografie, videosekvence, hudba, nebo cokoliv jiného. Jejich přežití však závisí na tom, kde a jak máte data uložena.

Proč zálohovat i doma?

Stačí, aby se porouchala jakákoliv součástka, kvůli které musí počítač do servisu, a už je na světě problém. Většina prodejců IT nezálohuje při opravě data (notebooky i stolní PC) a stroj se vám vrátí kompletně vyčištěný. Samozřejmě včetně vašich vzácných dat. A pokud zálohuje, něco to vždy stojí.

Horší případ je, že odejde samotný pevný disk. Pokud není vysloveně fyzicky zničený, není problém si z něj nechat data u specializovaných firem zachránit. Ale protože ceny těchto zákroků mohou bez problémů atakovat hranici deseti tisíc korun, je to pádný důvod udělat si zálohu.

Na co zálohovat

Možností je hned několik. Nejčastější a nejlevnější je vypalovat data na DVD (CD, Blu-ray) média. Vypalovačku na DVD dnes seženete do tisíce korun, kvalitnější DVD+R médium přijde přibližně na 18Kč (s krabičkou), takže záloha například 20GB dat na 5 DVD stojí určitě pod 1 200 Kč.

Levná záloha na DVD média má však i svoje zápory. Optické placky mají velmi špatnou životnost, neboť již po dvou letech mohou být nečitelné. Nejde proto rozhodně o doživotní zálohu.

Externí pevné disky

Druhou možnost jak uchovat data v záloze skýtají externí pevné disky. Velká část z nich navíc nabízí i účelný software, který může podle přání shromažďovat nová data z určitých adresářů. Navíc díky kapacitě ekvivalentní interním diskům se hodí pro zálohu velkých souborů. Externí 500 GB disk dnes není výjimkou.

Externí disk je možné připojit nejen přímo k počítači, ale také například k domácí síti a využít jej jako zálohovací zařízení pro všechny domácí počítače. Pro tyto případy se nejvíce hodí disky s LAN konektory, pro použití s jediným počítačem je vhodnější USB/FireWire/eSATA konektivita.

Cena takového řešení je samozřejmě vyšší, než pálení na DVD. A trošku problematická je i životnost vnějších disků. Pokud zálohujete na externí disk, je nutné mít data nutně uložena i v počítači. Disk v externím boxu může totiž potkat stejná porucha, jako jeho interní protějšek.

Online file storrage

Tento způsob uchovávání dat není příliš používaný, neboť vyžaduje kvalitní širokopásmové připojení. Zejména u nás, kde většina rodin používá ADSL či kabelové připojení s datovým omezením je to navíc i zbytečné mrhání limitem.

Za velkou louží však nejde o nezvyklou věc. Jednoduše si pronajmete potřebné místo na serveru některého z poskytovatelů této služby, kterému platíte také za uchování dat, a zálohu uděláte k němu na server. Poskytovatel potom garantuje, že jsou vaše data v bezpečí.

RAID 1 - zrcadlení disků

S rozvojem SATA rozhraní u pevných disků má nyní téměř každá nová základní deska možnost vytvořit RAID pole. Můžete si tak rovnou koupit počítač, který bude mít dva disky - jeden hlavní a druhý záložní.

Záložní disk je v případě RAID pole 1 "zrcadlová" kopie disku, na kterém pracujete, takže v případě zhroucení "jedničky" je schopen převzít jeho funkci. Je proto nejlepším řešením pro ty, kteří si nemohou dovolit luxus náhlého výpadku.

Zápory použití zrcadlení jsou vcelku jasné - v případě, že počítač putuje do servisu, je nutné data stejně zazálohovat ještě jinam. RAID 1 se tak využívá ve spojení se zálohováním na externí média (DVD), jako ideální dvojité jištění.

Pohled realitě do očí

Množství svědomitě zálohujících lidí je opravdu mizivé. I když se o zálohování mluví, všichni o tom vědí, málokdo to opravdu dělá.

Patříte-li tedy mezi ty nepořádné, dodržujte alespoň základní pravidlo dvou diskových oddílů. Mějte na svém počítači diskový oddíl pro operační systém a pro svá data. K poškození systémového oddílu dochází totiž mnohem častěji, než k poruše celého disku.

Anketa

Zálohujete si data z počítače?
Ano, pravidelně
20,6 %
Ano, občas
52,2 %
Ne, ale hodlám to změnit
16,2 %
Ne, ztráty dat se nebojím
11 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 427 čtenářů.

Online file storrage

  • Nový způsob zálohy dat, který se vyvinul společně s internetem a rychlým širokopásmovým připojením.
  • Některé služby jsou i zdarma, tam však poskytovatel negarantuje zachování dat při výpadku serveru. Placené služby již garantované jsou.
  • Vyzkoušejte např.: https://www.mediamax.com ; http://www.filefactory.com/

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám