Hlavní obsah

Hardware 6/2007: Pokročilých 32 palců SONY Bravia 32S2000

Novinky, Marek Schäferling

Předmětem dnešního zkoumání se stal LCD televizor o úhlopříčce 32" s digitálním i analogovým tunerem vyrobený japonskou společností SONY. Bravia 32S2000 se honosí nálepkou "HD Ready", avšak nečekejte plné rozlišení 1080p. Stejně jako obdobně rozměrná konkurence má i tato LCD matice rozlišení 1366x768.

Článek

HD - High Definition

Vysoké rozlišení je v podání LCD televizí dvousečná zbraň. Na jednu stranu vás výrobce láká na příslib detailnějšího obrazu, ale na straně druhé stojí stále nejrozšířenější (v Evropě) televizní systém PAL s 576 řádky, který je při promítání na obrazovce se 768 řádky nutno převzorkovat.

A právě převzorkování dělá kvalitní LCD televizi. Není tak důležité, jak tmavá je černá barva, když se na televizi nemůžete dívat ze vzdálenosti menší než pět metrů, aby jste se zbavili kubistického obrazu. SONY Bravia hraje v tomto ohledu první ligu ve společnosti LG a Samsungu, avšak nabízí i něco víc, konkrétně digitální tuner s podporou kódovacích karet CAM.

Design a ergonomie

Černý rám televizoru je vyveden v matné barvě. Nenajdete na něm žádné zvláštnosti ani abnormality. Jednolitost rámu narušuje pouze logo výrobce a název obrazovky - BRAVIA.

O malé oživení jinak konzervativního spotřebiče se tak stará trojice indikátorů na stříbrném spodním okraji a otočný stojan ve stejné barvě. Reproduktory jsou umístěny ve spodním okraji, a tak zbytečně nerozšiřují obrazovku.

Pokud si chcete televizi připevnit na zeď, SONY myslí i na to, jenže držák je dostupný jen jako doplňkové příslušenství a navíc není polohovatelný.

Ovládací prvky a konektory

Samozřejmostí dodávky je i dálkové ovládání. Pokud však dojdou baterie, případně DO někam zmizí, je na vrchní straně Bravie schováno duplicitní ovládání pro nastavení televizoru. Jako tradičně jde o nouzové řešení, a tak doufejte, že se s ním nikdy nedostanete do křížku. OSD menu se jím neovládá zrovna nejpohodlněji.

Na levém boku najdeme pro změnu výstup pro sluchátka a vstup pro A/V zařízení jako je kamera. Máte-li jakoukoliv kameru od SONY, byť analogovou, není problém ji připojit a video pouštět rovnou z kamery.

Zbylé konektory, a že jich není málo, se přesunuly na zadní stranu. Televize disponuje dvěma SCART, jedním HDMI, D-Sub (!), S-video a složkový RGB vstup. Z audio konektorů je přítomen jack 3,5mm pro propojení do zvukové karty u počítače a dva cinche pro vyvedení zvuku například do A/V recieveru.

OSD menu

Bohaté nastavené Bravie je přístupné přes OSD menu, které se velmi dobře ovládá přes IR ovladač a jeho čtyřcestné tlačítko. Systém je velmi podobný i u všech ostatních výrobců. Vždy maximálně ve třech krocích doputovat k cíli.

Díky dvěma tunerům je však OSD menu o něco rozsáhlejší. Můžeme zde totiž nejen nastavit klasický analogový tuner, ale i novější DVB-T (pozemní digitální) vysílání. Samozřejmostí je jak automatická detekce a přednastavení kanálů, tak i možnost manuálního doladění, kterého však nebylo třeba.

Kvůli přítomnosti počítačového analogového konektoru (D-sub) se v OSD uhnízdila i záložka PC Settings. Tam je možné nechat signál synchronizovat, změnit poměr nebo jej zobrazit v originálním rozlišení.

Mnohem víc ale uvítáte například funkci tichého zapnutí, kdy se televizor zapne s vypnutým zvukem,  a potom postupně přidává na hlasitosti až do posledního nastavení. Funkce je aktivní i v případě, že máte nastavený čas zapnutí, a tak je možné televizi využít i k příjemnému probuzení (pokud najdete příjemný vysílací kanál).

Úprava jasu automaticky

Moderní televizory mají vestavěný senzor intenzity okolního světla, a nejinak je tomu u Bravie. Pokud v OSD povolíte položku "Light sensor", elektronika bude průběžně upravovat parametry obrazu v závislosti na světelných podmínkách okolo. To se hodí například když je polojasno a jas světla neustále kolísá.

Dokonce je možné sledovat, jak kolísají hodnoty jasu a kontrastu přímo v OSD. Funkce navíc pomáhá ve chvíli, kdy třeba večer zhasnete - stáhne jas, aby nebyl obraz pro oči příliš přesvícený.

4:3 na celé ploše

V základní dokumentaci se také dočtete, že televize umí obraz v originálním poměru 4:3 zvětšit na celou obrazovku, aniž by vzniklý obraz vypadal nepřirozeně (tlusté postavy). Funkce se nazývá Smart mode a určitou míru "inteligence" jí je nutné přiznat.

Obraz je totiž přepočítán ne do plného poměru 16:9, ale spíš někam k 16:11. Horní a spodní okraj se potom ořízne a výsledek pak vypadá velice dobře. Problém s ořezem není nikterak velký, neboť u většiny filmů jsou okraje dostatečné. To také dokládá fakt, že za celou dobu testu (monitor se u nás usídlil na několik týdnů) se nám nestalo, že by některé z postav chyběla část hlavy...

Barvy a zvuk

Testovaný panel LCD má pozorovací úhly 178° ve vertikálním i horizontálním směru, kontrast 1300:1 a svítivost až 500 lumenů. Hodnoty tedy nikterak nevybočují z řady nabízených 32" LCD televizorů.

V reálu mohu potvrdit dobrý pozorovací úhel, i když za hodnotou přibližně 60° (120 na obě strany) dochází již k poklesu kontrastu. To je samozřejmě věc technologie LCD.

Barevné podání je velice příjemné, zdatně se zobrazují i jemnější odstíny. A přestože dochází k lehkému dietheringu (proužkování), nejde o nepřekonatelnou překážku. Jevu si totiž všimnete pouze u statických snímků při detailním zkoumání. Během filmu prakticky nemáte šanci.

Se zvukem to již tak excelentní není. Máte-li u televize také nějaký ten Hi-fi  systém, uděláte lépe, pokud jej zapojíte namísto integrovaných reproduktorů. I přes jejich slušný výkon (10W), se s většinou mini a microsystémů nemohou rovnat. Zvuk není příliš plastický, i když by technologie TruSurround XT měla docílit opaku a navodit pocit prostorovosti.

Hodnocení

SONY Bravia KDL-32S2000 je lehce nadprůměrný televizor, jehož hlavní zbraní jsou dva tunery - analogový a digitální. Druhý jmenovaný navíc umožňuje použití CAM kater pro sledování kódovaných kanálů, což je zatím opravdová vzácnost.

Ve třídě LCD televizorů za hranicí 30 000 Kč s DPH neční nad konkurencí, ale hraje s nimi vyrovnanou partii, a je to právě DVB-T tuner a VGA konektor, co z ní činí objekt hodný zájmu.

Technické parametry

Obraz:

  • Úhlopříčka: 32" (81cm)
  • Kontrast: 1300:1
  • Jas: 500
  • Odezva: 8ms
  • Pozorovací úhly: 178°
  • Rozlišení fyzické: 1366 x 768
  • Poměr stran: 16:9
  • Normy obrazu: PAL, SECAM, NTSC

Konektory:

  • Video: 2x SCART, složkový, D-Sub (počítač), HDMI, kompozitní
  • Audio: jack 3,5mm (sluchátka), jack 3,5mm (počítač), 2 x cinch

Ostatní:

  • Tunery: analogový, digitální DVB-T
  • Rozměry [V x Š x H]: 593 x 792 x 219mm
  • Spotřeba: 125W
  • Hmotnost: 17kg

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám