Hlavní obsah

BLOG: O diskuzích a hvězdoslovech

Novinky, Jiří Malý

Pár let zpátky mi přišlo jako dobrý nápad účastnit se diskuzí pod články různých serverů - ať zpravodajských, tak třeba odborných. Člověk si přečet názory jiných, měl možnost konfrontovat názory své nebo si jen tak pročítal a bavit se na vtipných poznámkách jiných. Mám ale pocit, že doba se nějak změnila. Zhrubla - nebo jak to říct.

Článek

Zkoušeli jste si někdy v poslední době zajít do diskuze třeba pod článek o politice? Skutečná radost počíst... Nejoblíbenější tvary slov jsou vulgarizmy, tón "nadávací", věcný a faktický obsah většinou nulový. Lidé si zvykli na svobodu slova, zvykli si na to, že mohou napsat prakticky cokoliv na kohokoliv, třeba i bez sebemenšího přehledu o stavu věci nebo skutečných faktech.

Maximálně jim "cenzor" smaže příspěvek, protože je vulgární nebo rasistický, ale není nic jednoduššího, než nahradit písmeno hvězdičkou a vznikne novotvar - třeba ko*ot. Možná by měli jazykovědci zauvažovat o zavedení nové skupiny slov. Mohly by se jmenovat třeba "hvězdoslova". Vyučovala by se už na základní škole, aby se i děti mohly orientovat na internetových diskuzích a měly tak možnost pročíst si mimořádně přínostý a faktický text o tom, jak někdo (prakticky kdokoliv) je ko*ot nebo pi*a. Diskuze jsou přece anonymní, tak proč to nenapsat.

Chtěl bych vědět, kolik z diskutujích by to dokázalo říci těm, o nich je článek a diskuze, přímo do očí. Nevím proč, ale mám pocit, že 90% přispěvatelů by skončilo u první věty. Třeba jen proto, že nejsou schopni odůvodnit, proč si to myslí nebo proč to píšou.

Ale zpět k mým návštěvám diskuzí... I když vlastně - o čem psát. Já na ty diskuze už ani nechodím. Příznávám se, někdy podlehnu. Možná doufám, že zrovna tahle bude bez hvězdoslov a něco se dozvím. Ale většinou.... co myslíte? Po půl minutě odcházím znechucen tím, že nejlépe hodnocené nebo nejčtenější příspěvky jsou na obsah hvězdoslov velice bohatá, případně jsou natolik radikální, že ani velice výřečný politik by je nedokázal obhájit.

Jsem přesvědčený o tom, že se zde projevuje podobný jev, jako je dav. Je to už zmiňovaná anonymita. To, že se člověk schová za nějaký nick nebo obrázek, mu dává obrovskou moc a sílu. Sílu říct cokoliv bez zodpovědnosti za svůj výrok. Proč se tihle novodobí hrdinové nepodepíší a za svým názorem si nestojí?

A tak jsem se rozhodl přejít na druhou stranu barikády. Už nebudu psát příspěvky k diskuzím a své názory pod společenské a politické rubriky. Už se nebudu účastnit diskuzí s lidmi, kteří mnohdy jen provokují, ale bohužel častěji vůbec nevědí, o čem je řeč.

Pokud jste se dočetli až sem, znáte můj názor. Stojím si za ním, jsem připraven jej konfrontovat s kýmkoliv, kdo bude rozumným způsobem chtít, a nechci, aby byl anonymní. Je můj...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám