Hlavní obsah

Apple vyzval k prodeji písní bez kopírovací ochrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální ředitel americké společnosti Apple Steve Jobs vyzval čtveřici největších světových hudebních vydavatelů k prodeji hudby na internetu bez softwarové ochrany proti kopírování. Pokud se tomu tak stane, pak Apple začne nabízet přes svou internetovou prodejnu iTunes písně i pro jiné přehrávače než iPody.

Článek

Písně pro digitální přehrávače hudby se prodávají se softwarem, který je nedovoluje kopírovat. Tyto programy se označují jako správa digitálních práv (DRM). Podle Jobse je přitom pro nahrávací společnosti téměř bez užitku, když prodávají přes 90 procent své hudby na kompaktních discích bez ochrany DRM a jen zbývající podíl s touto ochranou.

Pokud by se odstranily bariéry DRM, hudební průmysl by zažil příval firem ochotných investovat do nových webových prodejen a digitálních přehrávačů, uvedl Jobs. "To mohou hudební společnosti považovat jen za pozitivní," dodal.

Uživatelé chtějí mít nahrávky z iTunes v různých přehrávačích

Spotřebitelé z Evropy tlačí na Apple, aby nahrávky z iTunes, které fungují jen v iPodech, zpřístupnila všem jiným digitálním přehrávačům hudby. Například norský ombudsman pro práva spotřebitelů na konci ledna uvedl, že Apple musí otevřít iTunes do 1. října, jinak proti ní podnikne právní kroky. Stěžují si i spotřebitelé v Německu, Francii, Nizozemsku a dalších státech.

"Ti, kteří nejsou spokojeni se současnou situací, by možná měli nasměrovat svou energii k hudebním společnostem, aby prodávaly své nahrávky bez DRM," uvedl Jobs k tendencím v Evropě.

Obchod iTunes Music Store je v současnosti největším internetovým prodejcem hudby. Od spuštění služby v roce 2003 prodala Apple v této prodejně kolem dvou miliard písní. Na trhu elektronických hudebních nahrávek v USA má Apple nyní podíl přes 70 procent.

S FairPlay hrajeme jen v iPodech

V současnosti jsou písně od Apple ošetřeny protikopírovací ochranou FairPlay, která lidem nedovoluje množit nahrávky pro další distribuci. Program funguje jen se softwarem iTunes a iPody. Firma Apple podle Jobse dospěla k závěru, že kdyby prodávala jiným firmám licence k FairPlay, nemusela by garantovat ochranu hudebních záznamů, které kupuje od nahrávacích firem.

Podle pozorovatelů hodlá Apple zahájit jednání se čtveřicí velkých hudebních firem na začátku března, aby se dohodly na nové spolupráci s iTunes Music Store. Tuto čtveřici tvoří Universal Music Group patřící pod Vivendi, Sony BMG Music Entertainment od Sony a Bertelsmannu, EMI Group a Warner Music Group, které si vyjednaly jednoleté prodloužení smlouvy s Apple v minulém roce.

"Požadavek na šíření hudby bez DRM není novinkou, na toto téma se už určitou dobu diskutuje. EMI tuto možnost zvažuje a na vybraných případech vyzkouší její dopad na další šíření nahrávek," řekl šéf české pobočky EMI Vladimír Kočandrle.

"Zatím nemáme žádné informace z centra, takže se k tomu nemohu vyjádřit," uvedl ředitel české pobočky vydavatelství Universal Music Tomáš Filip. Požadavek Apple ze stejných důvodů nechtěl komentovat ani Zbyněk Knobloch ze Sony BMG.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám