Hlavní obsah

Hardware 5/2007: Logitech diNovo Edge - klávesnice s osobností a stylem

Novinky, Marek Schäferling

Máte po krk ošklivých a zadrhávajících se klávesnic atraktivních jako týdenní dovolená ve společnosti hysterické tchýně? Potom nutně potřebujete změnu k lepšímu, například k novému přírůstku do rodiny diNovo společnosti Logitech. Je jím klávesnice Edge s vyhraněným vkusem a smyslem pro detail.

Článek

DiNovo Edge se odlišuje od klasických klávesnic za 120 Kč v mnoha ohledech. Kromě mnohonásobně vyšší ceny, luxusního vzhledu, kvalitního zpracování a hromady nadstandardních funkcí je to také absence numerické části.

Cože? Jak si někdo dovolí klávesnici oříznout o tak důležitou část... Je to jednoduché. Klávesnice totiž není mířena do kanceláře účetního nebo sekretářky vašeho šéfa. Její místo je buď u multimediálního domácího počítače nebo na stole/posteli pohodlnějších uživatelů, kteří ocení bezdrátové provedení, integrovaný touchpad a ostatní vymoženosti.

Funkce diNovo Edge

Klávesnice se snaží získat uživatele v prvé řadě na nadstandardní funkce a inovativní ovládání. Na pravé straně od kláves proto najdeme tzv. TouchDisc, zakulacenou obdobu známých touchpadů z notebookového prostředí.

TouchDisc má však navíc funkci horizontálního a vertikálního skrolovátka, na což se velmi dobře zvyká. Samozřejmě pod ním najdete i levé a pravé tlačítko myši, která lze také použít k deaktivaci TouchDiscu.

Podobný výdobytek notebooků je funkční klávesa "Fn". Zde ji naleznete hned vedle pravého "Ctrl". Pokud ji přidržíte, můžete u některých kláves využít druhou funkci. To se týká celé horní řady kláves F1 až F12 včetně "Insertu" a "Print Screenu", stejně jako již zmiňovaných tlačítek pod TouchDiscem.

Neobvyklá je ještě regulace hlasitosti zvuku v podobě dotykového panelu přímo nad TouchDiscem. Posouváním prstu směrem vzhůru přidáváte hlasitost, kdežto směrem dolů ji ubíráte. Pro rychlé ztlumení pod panelem naleznete tlačítko "Mute".

Poslední abnormalitou na rozložení klávesnice jsou tlačítka pro přibližování a oddalování (textu, obrázku), klávesa pro přechod do úsporného režimu, ještě jedno "levé tlačítko" myši a konečně čudlík pro spuštění aplikace MediaCenter (pokud máte Windows MCE).

Rozložení kláves

V rámci odtučňovací kůry došlo k některým změnám v rozložení kláves. To se týká především Insertu, který uvolnil místo pro větší Delete, a proto se přestěhoval o něco výš na úroveň funkčních kláves F.

Marně by jste hledali pravé tlačítko "Windows", které bylo nahrazeno červeným "Fn". Spolu s ním zmizela i klávesa kontextové nabídky. Toho využila tlačítka šipek, která se posunula směrem dolů a doprava, čímž zmenšila odstup TouchDiscu.

Vše ostatní je přesně tam, kde bychom to u klávesnice od Logitechu čekali, a to včetně zpětného lomítka parazitujícího vedle levého Shiftu. Ten se tak dosti nepříjemně zmenšil.

Malinkou změnu prodělaly i funkční klávesy. Znatelně se zúžily a o malý kus se přiblížily číslům. Jsou tak lépe dosažitelné i pro zkratky jako Alt+F4 apod. Jejich zúžená konstrukce při používání nikterak nevadí.

Ergonomie

Největší revoluce čeká obvykle tam, kde je nejméně vidět. Veškeré klávesy jsou nízkoprofilové se zdvihem pouhých 3,2 mm. Kladou akorátní odpor a hlavně jsou neuvěřitelně tiché. Tišší klávesnici jsem zatím nikdy nedržel v ruce.

Naprosto bezkonkurenční je také citlivost kláves po celé ploše. Je jim jedno, kde na ně zrovna tlačíte, vždy se chovají naprosto stejně a nikdy se nezadrhnou. Potěší i dobře hmatatelné značky pro psaní na písmenech J a F.

DiNovo Edge patří s tloušťkou 11 mm mezi nejužší klávesnice vůbec, ale i přesto s ní obdržíte podložku pod zápěstí. A to ne leda jakou! Podložka je vyrobena z tenkého pruhu hliníku. To má však dvě strany mince. Na jednu stranu tak Edge vypadá opravdu exklusivně, na stranu druhou hliník trochu studí a chvíli trvá, než se zahřeje.

Připojení bez drátů a baterie

S klávesnicí dostanete neméně exkluzivní základnu pro nabíjení interního Li-Ion akumulátoru, který by měl podle ohlasů prvních uživatelů vydržet více než měsíc na jedno nabití. Životnost záleží nejvíc na intenzitě využití tlačítka Fn, neboť při jeho domáčknutí se rozsvítí červené diody s piktogramy u všech přidružených kláves.

Pro nabití je nutné celou klávesnici vložit do kolébky, takže je pro danou chvíli nepoužitelná. Ovšem již po deseti minutách do ní můžete opět vesele bušit dalších několik hodin.

Bezdrátový přenos je obstarán přes pásmo BlueTooth 2.0. Je tím dosaženo velkého dosahu (minimálně 10 m) a také minimálního zpoždění reakce. Na klávesnici se proto dají pohodlně hrát i akční hry.

Lesklý plast, holé neštěstí

Všude mimo tlačítka a klávesy se rozprostírá černé lesklé tělo klávesnice. A stejně jako všude jinde, tak i zde se na lesklý černý plast chytají otisky. Logitech si je toho naštěstí dobře vědom, a tak do balení přidal i šikovný hadřík s logem klávesnice pro účely otírání otisků prstů.

Závěr

Logitech diNovo Edge je jedna z nejhezčích a nejosobitějších klávesnic, které si můžete koupit. Její silnou stránkou jsou kvalitní provedení kláves (bezchybný stisk), minimální hlučnost, integrovaný TouchDisc pro ovládání kurzoru, zachování Insertu i přes zdvojený Delete, velký dosah a dlouhá výdrž.

Co můžeme klávesnici vyčíst je zmenšený levý Shift, hliníková podložka (vypadá pěkně ale studí) a lesklý plast chytající otisky. Mezi zápory tentokrát započítám i cenu, neboť 4 500 Kč včetně daně je i na takovou nádheru příliš.

Z uvedených kladů a záporů je patrné, že chyby jsou spíš kosmetického rázu, nikoliv funkčního. Edge je po funkční stránce opravdu velmi vydařený kousek.

Logitech diNovo Edge

  • Rozměry [VxŠxH]: 11x410x210 mm
  • Váha: 940 g
  • Multimediálních kláves: 17
  • Touchpad: ANO
  • Připojení: Bluetooth 2.0
  • Baterie: 950 mAh Li-Ion
  • Výdrž: až 2 měsíce
  • Doba nabití: cca 2 hodiny
  • Cena: cca 4 500 Kč s DPH
  • Záruka: 3 roky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám