Hlavní obsah

BLOG: Nebojte se klikat na reklamu

Novinky, Lukáš Havrlant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znám hromadu lidí, kteří nekliknou na nějaký odkaz jen proto, že se prostě a jednoduše jedná o reklamu. Možná si myslí, že po kliknutí na odkaz jim shoří monitor nebo přijde Niki sekáč magor a prohodí je oknem. Mohu vás ujistit, že nic takového se ještě nikomu nikdy nestalo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Reklama není zlo, není to nic špatného ani nic, co by mělo zmizet z povrchu zemského. Zapamatujte si to, prosím. Nebuďte zlomyslní a nepřející.

Zkuste si uvědomit jednu zásadní věc, na kterou spousta lidí strašně ráda zapomíná. Nic není zadarmo. Že je internet divoký svět místy bez zákonů a pravidel, ještě neznamená, že jeho provoz nestojí peníze. Každý, kdo chce provozovat nějaké webové stránky, si musí zaplatit jednak doménu a pak také hosting. Nestojí to sice žádné velké peníze, nicméně zadarmo to není. Na tuto doménu poté majitel umístí nějaký obsah, například různé články o Windows, návody, tipy a triky a podobně. Tím, že stránky umístí na internet, umožní, aby si je takřka kdokoliv mohl bez dalšího bližšího poplatku prohlédnout.

V tuto chvíli se majitel rozhodne umístit na své stránky reklamu, například malý banner či obyčejný textový odkaz mířící na stránky Microsoftu, doufaje, že mu tato reklama vydělá alespoň na hosting, který musel platit ze své kapsy. A co se nestane? Polovina lidí si sice reklamy všimne, ale protože se jedná o hnusnou komerční reklamu, kterou oni patrně pohrdají, nekliknou, i kdyby reklama vedla na sebevíce zajímavější věc. Dokonce si ještě pomyslí cosi špatného o majiteli stránek, proč si svou stránku przní nějakou odpuzující reklamou, co si to vůbec dovolil! Nás přece reklama nezajímá! My jsme si sem přišli přečíst články, ne koukat na reklamní bannery.

Prostředky pro blokování reklam

Typické myšlení některých lidí, kteří nedokáží pochopit tu smutnou pravdu, kterou jsem zmínil hned zpočátku - nic není zadarmo. Chudák majitel domény poté zjišťuje, že na reklamu skoro nikdo nekliká a že vážně bude lepší, když tam nebude, než inkasovat směšných dvacet korun měsíčně. Za půl roku ho to přestane bavit, proč by měl on ze své kapsy financovat lidi, kteří záměrně ignorují jeden reklamní banner. Doménu zruší, články si uloží na disk a návštěvníci mají smůlu.

Lidi, kteří nikdy a zásadně neklikají na reklamy, protože považují majitele stránek za kapitalistickou vyžírku, mnohdy začnou používat hromadné prostředky pro blokování reklam na stránkách. Pro jistotu. Takovýmto lidem bych s chutí zablokoval nejen reklamy, ale také celý obsah stránek. Docela by mne zajímalo, jestli tito lidé předtím, než si přečtou noviny, vezmu nůžky a vystřihnou z novin všechny reklamní bloky.

Zkuste si vy všichni, kteří tak rádi blokujete a ignorujete reklamy, uvědomit, že i ti majitelé webů musí z něčeho žít. Pokud sami neposkytují nějaké služby, reklama může být jediným zdrojem příjmů peněz. Myslíte si, že by takový seznam.cz byl bez reklam tam, kde je teď? A až Seznam zkrachuje, jaký budete používat email? A až zkrachuje Atlas, Centrum? Kolik firem by muselo zkrachovat, než byste vy, kteří tak rádi blokujete reklamy, pochopili, že ti kapitalističtí vyžírkové taky z něčeho musí žít?

Nebojte se klinkout

Zkuste si uvědomit, že i vy jednou třeba budete mít nějakou webovou stránku. V dnešní době, kdy není problém si nějaký blog založit, je to docela reálné. Pak si tam budete chtít dát reklamu a hle - budete nadávat na všechny, kteří mají bloklou reklamu. Ano, to už skutečně budete nadávat, protože najednou vy budete přicházet o peníze.

Opakem těchto lidí jsou uživatelé, kteří naopak strašně rádi klikají na reklamy v dobré víře, že pomohou majiteli webu získat nějaké peníze. Nenechte se zmást, tito návštěvnící nevidí o nic dál, než ti předchozí. Pokud totiž inzerenti zjistí, že jim skrze reklamu, kterou si platí ze svých kapes, chodí na web pouze samí vyčůránci, reklamu jednoduše zruší a majitel dotyčného webu má po špásách. Jestli opravdu máte tak dobré srdce, pošlete majiteli webu své vlastní peníze. Číslo účtu vám jistě rád poskystne.

Takže ponaučení zní: neblokujte si reklamy a pokud vás nějaká reklama zaujme, nebojte se klinkout. Pokud vás však žádná reklama nezaujme, neklikejte. Je to jednoduché.

A poznámka na konec: Pokud se vám nelíbí stránky, na kterých je použita flashová reklama, kdy se vám přes celou obrazovku rozjede nějaká šílená animace, mám pro vás jednu radu: nechoďte na takové weby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám