Hlavní obsah

Hardware 36/2006: APC CyberFort II 700VA vás podrží

Novinky, Marek Schäferling

Co vás jako první napadne při slovech záložní zdroj? Nejspíš to bude server nebo serverovna. Ale nejen tam má použití záložního napájení zásadní výhody. I pro domácí počítač má investice do takového zařízení smysl, což již delší dobu dokazuje společnost APC se svými výrobky řady CyberFort.

Článek

Chráníte svůj počítač před viry a útoky z internetu? Nejspíš se trefím, když budu hádat, že ano. A chráníte svůj počítač před kolísáním napětí, výpadky proudu a přepětím? Tady už to bude nejspíš horší. Hodně zásuvek má dnes přepěťovou ochranu a... To je vlastně vše.

Jenže nejen přepětí může způsobit problémy. Stačí aby na několik desítek milisekund kleslo efektivní napětí v síti a horší počítačové zdroje nemají šanci. Dál už to určitě znáte sami.

Smysl UPS

Zkratka UPS má základ ve slovech uninterruptible power source, neboli nepřetržitý zdroj napájení. Česky se používá častěji termín záložní zdroj.

Úkolem takového zařízení je monitorovat stav elektrické sítě (i jiných sítí) a v případě problémů zakročit, v nejhorším případě zaskočit. Když tedy dojde k výpadku napájení ze sítě, záložní zdroj tuto úlohu převezme.

APC CyberFort II

American Power Conversion je jedna z nejznámějších a nejuznávanějších světových firem v oboru. Na jejích produktech je závislá většina větších podniků včetně například České televize.

Modelová řada CyberFort si ale klade mnohem skromnější cíle - ochránit počítač koncového uživatele. Vyrábí se ve variantách pro odběr 350 až 700VA, což je rozsah většiny běžných pracovních stanic. Od větších UPS ji odlišují především použité eurozásuvky, neboť klasické záložní zdroje používají pětihranné zástrčky (jako do zdroje PC).

Díky standardním zástrčkám je navíc možno na CF II připojit i jiná zařízení než jen počítač. Tak například lampičku, projektor, reproduktory apod. Zvlášť u projektoru není UPS špatná věc, neboť v případě výpadku může dojít k poškození výbojky. Kdo projektor má, ví že je to záležitost nad pět tisíc korun. A i nejlepší UPSka CyberFort 700VA přijde na tři tisíce.

CyberFort II 700VA - fyziologie

Černá UPSka připomínající hodně přerostlou prodlužovačku s osmi zástrčkami je rozdělena na tři části podle zapojení.

Čtyři zásuvky jsou zálohovány baterií a chráněny před ruchem a přepětím, a jsou samozřejmě také patřičně popsány. Druhá čtveřice zástrček již nemá záložní baterii, ale stále je chráněna před negativními vlivy vnější sítě. A z boku najdeme ještě zástrčky pro datovou síť nebo telefonní kabel, které jsou taktéž chráněny proti přepětí.

Pro ovládání jsou k dispozici dvě tlačítka (POWER, RESET), jedna indikační dioda zapnutí záložního zdroje a USB konektor pro připojení k počítači. UPS totiž spolupracuje s počítačem, aby jste se včas dozvěděli o problému s napájením.

Kabel CyberFortu je dlouhý přibližně metr a půl a na vstupu do zařízení je velmi pečlivě zakotven. To je důležité pro případ, že UPS za kabel nesete nebo odněkud vytahujete. Váha 6,8 kg včetně baterie by jinak udělala své.

Na spodní straně se pod víkem skrývá baterie. Když si přinesete domů novou UPSku, je nutné ji nejdříve zapojit, o čemž vás jednak informuje velký žlutý leták na obalu a případně také alarmující pískot samotné UPSky.

Softwarová stránka věci

Samotná UPSka by byla k ničemu, pokud by nedokázala počítač v případě nouze zálohovat a vypnout. Baterie má samozřejmě omezenou životnost, a nehoda může přijít třeba ve chvíli, kdy jste na obědě a na monitoru máte rozpracovanou úlohu.

APC dodává k CyberFortu svoji aplikaci PowerChute HomeEdition. Její pomocí můžete nastavit jak dlouho po výpadku, případně jak dlouho před koncem životnosti baterie má být počítač hybernován. Ano, jako záloha se zde používá uspání systému Windows, což znamená, že je UPS určena pouze pro uživatele okének.

Dále si lze nastavit, zda se má opravdu hybernovat, nebo zda si to pohlídáte sami, a jak přísně má záložní zdroj dohlížet na napětí v síti. Pokud žijete v oblasti, kde je úbytek napětí na denním či hodinovém pořádku, je lepší zvolit vyšší toleranci. UPS tak jako tak žehlí výstupní proud, ale bude zasahovat až v opravdové krizi.

Samozřejmostí je i monitoring stavu UPS. Dozvíte se zde, na kolik procent je baterie nabitá, kdy došlo k poslednímu výpadku, jak dlouho výpadek trval, kolikrát už musela záloha zapracovat a jaký čas celkem CyberFort držel počítač v chodu.

A ještě jeden bonbónek - záloha může být aktivní i v případě, že je PC vypnuté.

V reálném provozu

Zkoušený model, nejvyšší z celé řady, umí dle výrobce zálohovat zařízení s odběrem až 405W. Většinou však zálohujeme monitor a počítač, takže počítejme například 350W na počítač a zbytek monitor (LCD). Ne, není to tisková chyba. Výrobce počítá se zdroji s účinností okolo 60% - vcelku správně.

UPSku jsem zkoušel na svém domácím počítači klasické sestavy jeden procesor, jeden disk, jedna vypalovačka a trošku lepší grafická karta. Na zálohované zásuvky jsem připojil jak počítač a monitor, tak i reproduktory, a výsledek mě mile překvapil.

Při pracovním vytížení zahrnujícím psaní, poslouchání MP3 a internetování se software dožadoval vypnutí až po téměř 18 minutách! Kvůli zkoušce jsem odmítl a bez problémů pracoval dále ještě 4m 50s než kapacita klesla na 2% a já opět nahodil v bytě pojistky.

Druhý test jsem prováděl spuštěním 3DMarku 2006 ve smyčce. Tehdy software zakročil po 12 minutách, ale i to je vynikající čas. Zásadní bylo, že software 3DMark přerušil a počítač bezpečně vypnul.

Je ale lepší baterii neždímat až do dna. Nabíjení na 50% zabere jeden a půl hodiny, plně nabitou baterii potom máte za přibližně čtyři hodiny.

Závěr

S přihlédnutím k ceně 2 800Kč včetně daně je záložní zdroj APC CyberFort 750VA téměř neodolatelným výrobkem. Chrání počítačové komponenty, prodlužuje jejich životnost a také vyloučí ztrátu dat v případě výpadku dodávky el. proudu.

Geniálně jednoduchý software nabízí vše důležité pro provoz, zatímco samotné zařízení funguje naprosto bezchybně. Nabízí se proto jediná otázka: Jak moc si ceníte své práce a počítače? To už si musí každý vyřešit sám.

Výrobek zapůjčila společnost Czech Computer s.r.o.

APC CyberFort 700VA BE700-FR

  • Kapacita: 700 VA
  • Max. výkon: 405W
  • Hmotnost: 6,8kg
  • Počet zásuvek: 8
  • Zálohovaných zásuvek: 4
  • Ochrana telefonní linky: ANO
  • Konektivita: USB
  • Cena: 2800Kč s DPH

Reklama

Výběr článků

Načítám