Hlavní obsah

Kde hledat na internetu informace o drogách

Novinky, Ladislav Bittner

Víte o tom, že po stránkách se sexuální tématikou patří mezi nejživelněji vznikající stránky weby s drogovou tématikou? Při příležitosti Světového dne boje proti drogám, který se slaví 26. června, se podívejme na větší než malé množství webů s informacemi o drogách.

Článek

Většinu webů s drogovou tématikou mají na svědomí lidé, kteří si s drogou již své prožili nebo prožívají (nejvíce "frčí" weby o marihuaně či halucinogenech). Tato skupina autorů se dále dělí na dva tábory. V prvním jsou ti, kteří mají potřebu se pochlubit vlastní drogovou zkušeností a radí ostatním, jak na to. Druhý tábor reprezentují jedinci, kteří si do drog promítají všechno zlo světa a internet využívají jako platformu pro sdělení všeobjímajícího řešení, které svět jednou provždy drog zbaví.

Oba typy těchto "vizionářských" webů jsou ve své podstatě nebezpečné a neobjektivní, a proto se budeme v tomto článku věnovat jen webům zaměřeným preventivně a informačně. O tento typ internetových stránek se v drtivé většině starají profesionálové z oboru.  

Nejnovějším počinem na poli protidrogových webů jsou stránky Drogy-info (www.drogy-info.cz), na kterých kromě standardních informací typu "co jsou drogy, jaké mají účinky a jaká jsou jejich nebezpečí" najdeme především spoustu vědecky podložených  informací o drogové situaci u nás i ve světě, o práci Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti (NMS) nebo o struktuře a obsahu zákonů, které se týkají problematiky nelegálních drog v ČR.

Za zcela unikátní je možno považovat rozsáhlý seznam tuzemských i zahraničních odkazů na weby s drogovou tématikou. V současné době je k dispozici 424 roztříděných a komentovaných odkazů s možností hledání podle země a podle klíčových slov. V případě potřeby osobního setkání s odborníkem bychom neměli minout interaktivní mapu léčebných a preventivních zařízení v České republice.

Jenže k osobnímu setkání s lékařem dochází většinou až v krajních případech. Naštěstí se na spoustu věcí týkajících se drog můžeme zeptat povolaných osob také prostřednictvím internetu. Své zkušenosti v tomto ohledu mají provozovatelé Drogové poradny (www.drogovaporadna.cz), která slouží od roku 2001 nejen uživatelům drog a experimentátorům, ale i jejich rodinám, partnerům a celému sociálnímu okolí.

Dotazy dle složitosti zodpovídají odborníci občanského sdružení Sananim (lékaři, psychologové, terapeuti apod.) a v současné době je na stránkách poradny dostupný archiv se zhruba čtyřmi tisíci zodpovězenými dotazy. "V průměru odpovídáme na 170 dotazů měsíčně a doba na zodpovězení je průměrně 24 - 48 hodin," doplňuje Jana Marečková ze zmíněného sdružení.

Osvědčenou internetovou poradnou s drogovou tématikou je také brněnský web Podané ruce (www.podaneruce.cz). Tato poradna zaměřená především na "taneční drogy" je zcela jistě přínosem pro cílovou skupinu mladých lidí, která s internetem problém nemá. Průkopníkem internetového poradenství je ale u nás MUDr. Jiří Presl, který svoji on-line drogovou poradnu provozuje již několik let. Tato poradna byla nedávno přesunuta na nový web nadace Drop-In (www.dropin.cz).

Internet jako informační kanál využívá i další známý odborník na léčbu drogové závislosti MUDr. Karel Nešpor. Na jeho osobních stránkách jsou kromě materiálů o překonávání závislostí pro lidi s návykovým problémem také informace o léčivé moci smíchu (doporučujeme!).

Možná si ještě vzpomenete, s jakou slávou rozjíždělo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v roce 2000 projekt Sídliště (www.sidliste.cz) coby "Integrovaný protidrogový informační systém pro děti a mládež". Místo toho ale vzniklo nefunkční monstrum bez jakéhokoliv personálního i přiměřeného finančního zázemí.

Vybydleného virtuálního ghetta se však v roce 2002 ujal nový správce se snahou vrátit na Sídliště život. Dnes je tu skutečně živo a největší zájem je o články pojednávající o účincích drog a životních osudech celebrit, které s drogami tak či onak zápasily.

Anketa

Máte zkušenost s drogami?
ano, i s tvrdými
36,7 %
ano, ale jen s měkkými
28,8 %
ne
34,5 %
Celkem hlasovalo 139 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kde hledat na internetu stránky pro rodiče

15. květen se od roku 1994 slaví jako Mezinárodní den rodiny. Při této příležitosti se podívejme, jak může být internet nápomocen při zakládání rodiny...

Kde hledat na internetu muzea

18. květen se slaví jako Mezinárodní den muzeí, čehož řada návštěvníků využila k jejich návštěvě. Pokud jste si příležitost zdarma navštívit muzejní expozice...

Kde hledat na internetu stránky pro děti

S počítači si mnohdy rozumí děti lépe než dospělí, a tak asi nikoho nepřekvapí množství webů určených právě dětem. Při příležitosti blížícího se Mezinárodní...

Výběr článků

Načítám