Hlavní obsah

Produkce PC s 1024 MB RAM strmě roste, na vině Windows Vista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší světoví výrobci osobních počítačů Dell a Hewlett-Packard se rozhodli skokově zvýšit produkci osobních počítačů osazených 1 GB paměti. Důvod je prostý - nový operační systém Windows Vista je na strojích s půl gigem RAM líný.

Článek

Zástupci společností Dell a HP shodně potvrdili, že počet sestav s 1024 MB RAM zvýší asi o 50 procent. Obě významné firmy se rovněž rozhodly snížit v příštím roce cenu svých počítačů, aby tak opětovně oživily zájem uživatelů.

Proč je Vista tak hladová a náročná na množství paměti se snažil vysvětlit počátkem týdne Microsoft. Firma srovnávala Vistu s předchozím operačním systémem Windows XP, který je ve velké většině případů s 512 MB RAM rychlejší než Vista.

Microsoft potřebu přibližně 1 GB RAM odůvodňuje snahou Visty uchovávat co nejvíce informací v systémové paměti, aby tak byly téměř okamžitě přístupné a Windows je nemusel hledat na pevném disku.

Společnost dodala, že přepracovala správce operační paměti ve Vistě tak, že systém nově dokáže efektivněji spravovat více paměti. Podle Jima Alchina, šéfa divize zodpovědné za vývoj nových Windows, je díky tomu Vista mnohem hbitější na strojích s 1 či 2 GB RAM než přibližně pět let starý Windows XP.

"Pokud dlouhodobě používáte stejný počítač, pak se Windows Vista učí, co nejčastěji děláte a optimalizuje svůj výkon," uvedl Achin s odvoláním na nového správce paměti.  

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft: Windows Vista je dokončen

Po přibližně pěti letech a mnoha odkladech Microsoft ve středu uvedl, že vývoj operačního softwaru Windows Vista je hotov. "Je stabilní a připraven k uvedení...

Výběr článků

Načítám