Hlavní obsah

Výstava i medaile připomenou neštěstí československých horolezců v Peru

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou

Poslední květnový den roku 1970 spadla z nejvyšší hory Peru, Huascaránu, po extrémně silném zemětřesení lavina. Směs ledu a kamení se ze severní stěny zřítila o 2,5 kilometru níže a pohřbila základní tábor čtrnáctičlenné československé expedice Peru 1970. Jejími členy byli liberečtí a jablonečtí horolezci, nejstarším z nich byl tehdy dvaapadesátiletý fotograf Vilém Heckel.

Foto: Jablonecké informační a kulturní centrum

Fotograf Vilém Heckel miloval hory, a nakonec se mu staly osudnými.

Článek

Od neštěstí uplyne v příštím roce už padesát let. Každoročně ho připomíná legendární lyžařský běh Jizerská 50 – Memoriál Expedice Peru 1970, na který se do Bedřichova v Jizerských horách sjíždějí závodníci z celého světa.

S ohledem na blížící se smutné výročí se ovšem chystají i další akce. Už v pátek začala v Jablonci nad Nisou výstava, vytvořená ze snímků, jež pořídil právě Vilém Heckel.

„Výstavu jsme připravili ve spolupráci s jeho dcerou Helenou, která střeží otcův rozsáhlý archiv, v němž je systematicky uloženo přes 60 tisíc negativů. Některé z nich nebyly dosud zveřejněné,” řekl Petr Vobořil, ředitel jabloneckého kulturního a informačního centra, které výstavu v jabloneckém Domě Scheybalových pořádá.

Foto: Jablonecké informační a kulturní centrum

Zimní soustředění československého horolezeckého družstva ve Vysokých Tatrách v roce 1955 na snímku Viléma Heckela.

Výstava podle Vobořila představuje jednotlivé části tvorby Viléma Heckela v kontextu s jeho životní cestou. „Je k vidění více než 70 velkoformátových fotografií, všechny Heckelovy vydané publikace a také některé osobní věci, které byly součástí výbavy na výpravách,“ upřesnil Vobořil.

Snímky jsou tematicky zaměřené především na horolezectví. „Vilém Heckel totiž dokumentoval horolezeckou špičku od Tater přes Krkonoše, Jizerky a Český ráj po dlouhou dobu, od 50. let až do tragédie v Peru,“ dodal šéf jabloneckého kulturního a informačního centra.

Medaile získají i závodníci

Padesáté výročí tragédie Expedice Peru 1970 připomene výjimečnou ražbou také jablonecká Česká mincovna.

„Pro rodiny zahynuvších horolezců připravujeme medaile o váze troyské unce ryzího stříbra, kde na rubu dvojjazyčně představíme tragický příběh z roku 1970,“ popsala Lenka Klimentová z České mincovny s tím, že medaile se budou předávat v předvečer únorového startu Jizerské padesátky.

Peruánský ledovec se vzpírá globálnímu oteplování

Věda a školy

Stejné stříbrné medaile, ale bez originálního číslování na hraně, dostanou vítězové a vítězky hlavního závodu na prvních třech místech. Sto kusů stříbrných medailí získá také pořadatel závodu pro významné sportovce, partnery a hosty.

„Pro fandy, sběratele a numizmatiky však máme smutnou zprávu. Medaile nebudou k prodeji, ale každý závodník Jizerské padesátky do svého balíčku se startovním číslem získá medaili s tímto motivem z obecného kovu, balenou v krabičce,“ dodala Klimentová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám