Hlavní obsah

Liberecká ponorka potopila Brity jediným torpédem

Právo, Michael Polák

Na jaře roku 1941 vyplula do vln Atlantiku, půl roku poté zmizela v Biskajském zálivu. Po osudu ponorky U-206 Reichenberg, kterou nacisté pojmenovali po jejím patronátním městě Liberci, nadále pátrají v archivech i na moři historici a nadšenci z Liberce.

Foto: Archiv

Snímek ponorky typové řady VIIC, do níž patřila i liberecká ponorka.

Článek

Nově se jim podařilo spojit s australskými potomky kapitána britské rybářské lodi Ocean Victor, kterou liberecká ponorka hned při svém prvním výjezdu na moře v oblasti mezi Irskem a Grónskem torpédovala a potopila. Zahynulo všech 13 členů posádky.

„Zjistili jsme, že šlo o velmi nešťastný souběh událostí. Britská loď byla postavena za první světové války a už tehdy byla nasazena do protiponorkového boje,“ popsal Právu nová zjištění Ivan Rous ze Severočeského muzea v Liberci.

Foto: Severočeské muzeum Liberec

Slavnostní uvedení ponorky U-206 do služby v Kielu. Na věži je již namalován městský znak Liberce.

„Pak se z ní ovšem stala civilní rybářská loď, na počátku druhé světové války si ji sice znovu vyžádala britská admiralita, její nasazení ale rychle skončilo a v době potopení šlo o civilní plavidlo,“ uvedl Rous.

Díky zprávám, které kapitán liberecké ponorky, nacista Herbert Opitz posílal představitelům Liberce, dnes historici vědí, že ponorce Reichenberg stačilo ke zničení britské lodi jediné torpédo.

„Jednoho srpnového dne jsme za ranního šera sestřelili velký ozbrojený rybářský parník, který hlídkoval kdesi v severním Atlantiku, a jediným přesně mířeným torpédem jsme ho poslali do vzduchu,“ pochlubil se Opitz v dopise zaslaném představitelům Liberce.

Foto: Severočeské muzeum Liberec

Ústřižek dobového tisku zachycují členy posádky potopené britské lodi Ocean Victor, vlevo nejmladší člen posádky, teprve patnáctiletý Herbert Munro Hendry Burnett

„Byla to tragédie. Ocean Victor byla v podstatě rodinnou lodí a členem posádky byl i patnáctiletý chlapec, pro něhož to byla první a poslední plavba po moři,“ zjistil Ivan Rous.

Australští potomci kapitána britské lodi se libereckým historikům ozvali sami na základě článku, jenž vyšel v jednom ze skotských deníků.

„Předali jsme jim podrobný popis celé situace, za což byli velmi vděční. Až do této chvíle netušili, proč německá ponorka zaútočila na rybářskou loď, které velel jejich předek,“ vysvětlil liberecký historik.

Foto: Severočeské muzeum Liberec

Originál dopisu kapitána ponorky Herberta Opitze, který poslal představitelům Liberce a který je dnes uložený v libereckém státním archivu.

Kvůli ponorce vznikl v Liberci speciální tým spojující badatele ze Severočeského, Jizerskohorského technického muzea a také potápěče z Nautica. Tým už má za sebou pátrání v archivech v Německu, Anglii i Francii a také cvičný ponor k vraku jiné ponorky v Biskajském zálivu.

Letos v létě se chtěl liberecký tým potápět už naostro. Kvůli administrativním nárokům francouzských úřadů ale musel hledání vraku odložit na příští rok.

„Nicméně máme k dispozici spoustu údajů. Například známe velikost minového pole v Biskajském zálivu. Víme, kdy přesně ponorka vyrážela na moře, známe její normální i maximální rychlost. A také víme, že na mořském dně je určitý počet vraků, které jsou lokalizovány, ale nejsou identifikovány. Z nich máme vytipováno asi dvacet, které by to teoreticky mohly být,“ popsal Ivan Rous.

Foto: Severočeské muzeum Liberec

Marquis Slater, kapitán potopené britské lodi Ocean Victor. Jeho potomci, dnes žijící v Austrálii, jsou s libereckými badateli v kontaktu

Hledání a nalezení vraku je ale jen částí toho, o co tým historiků a badatelů usiluje.

„Třetina naší práce je věnována spojeneckému protiponorkovému boji: britským jednotkám, kde sloužili i Češi, ale třeba i liberečtí rodáci. Další třetinu našich aktivit směřujeme k obětem ponorky U-206. Zde je před námi ještě dobrý rok práce,“ dodal Ivan Rous.

Ponorka U-206 Reichenberg byla pod patronátem Liberce spuštěna na vodu 17. května 1941. Pár dní předtím převzal patronační listiny na liberecké radnici osobně velitel Opitz. Ponorka vyplula na moře jen třikrát. Při první plavbě zničila loď Ocean Victor, při druhé plavbě během října 1941 potopila další dvě britské lodě.

Nakonec ale dopadla podobně jako její oběti. Ze svého třetího výjezdu na moře se už nevrátila, pravděpodobně exploze miny zabránila jejímu dalšímu bojovému nasazení.

Reklama

Výběr článků

Načítám