Hlavní obsah

Zeman kvůli svému zranění na oslavy 17. listopadu nedorazí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při oslavách výročí 17. listopadu bude prezident Miloš Zeman chybět. Měly to přitom být jeho první ve funkci hlavy státu. V pátek o tom informovala mluvčí prezidenta Hana Burianová. Vzpomínkového aktu k výročí 17. listopadu 1939 u Hlávkovy koleje se zúčastní premiér Jiří Rusnok a položí kytici k pamětní desce 17. listopadu na Národní třídě.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman se kvůli poranění kolena léčí na zámku ve středočeských Lánech. K pamětní desce studenta Jana Opletala před budovou Hlávkovy koleje za něj proto věnec položí ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt. V ruzyňských kasárnách uctí památku obětí ředitelka Odboru spisové a archivní služby prezidentské kanceláře Libuše Benešová.

"Na Národní třídu k památníku listopadových událostí položí květinu se stuhou prezidenta republiky Vratislav Mynář, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky," uvedla Burianová.

Oba předchozí prezidenti, Václav Havel i Václav Klaus, se akcí k 17. listopadu pravidelně účastnili, výjimkou byly zdravotní důvody. Havel, který jako československá hlava státu zavedl tradici kladení věnce na Národní třídě, tak chyběl kvůli viróze a zápalu plic v letech 1996 a 1997, naposledy pak položil květiny u památníku rok před smrtí, v listopadu 2010.

Zeman pozval 28. října na Hrad i proruské aktivisty z Krymu

Domácí

Oslav se zúčastní i šéfové stran

Václav Klaus se nezúčastnil žádné ze vzpomínkových akcí pouze v roce 2008, "odpočíval po náročném programu z minulých dnů", zdůvodnil to tehdy jeho mluvčí, podle kterého se také Klaus připravoval na jednání Ústavního soudu o lisabonské smlouvě.

Rusnok se v neděli zúčastní pietních aktů u Hlávkovy koleje a na Národní třídě. Na obou místech položí květiny. Na Národní třídě ještě před ním uctí památku 17. listopadu 1989 sociální demokraté v čele se svým předsedou Bohuslavem Sobotkou.

Ke stejnému památníku zhruba v poledne přijde někdejší šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg oslaví 17. listopad v Bratislavě, uvedla mluvčí TOP 09 Martina Týblová. Lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek zapálí svíčku na Národní třídě.

Státní svátek od roku 2000

Členové etické komise České republiky, která je zřízena při Úřadu vlády, společně se zástupci Konfederace politických vězňů uctí Den boje za svobodu a demokracii položením věnců u památníku Obětí komunismu na Újezdu a poté na Václavském náměstí.

Podoba oslav 17. listopadu, který se stal státním svátkem až v roce 2000, během let proměňovala, velké akce se konaly zejména u příležitosti kulatých výročí. V roce 1990 například Havel hostil v Praze tehdejšího amerického prezidenta George Bushe, který od něj pak v roce 1999 spolu s dalšími státníky (Michailem Gorbačovem, Helmutem Kohlem, Lechem Walseou nebo Margaret Thatcherovou) převzal Řád bílého lva. Rozsáhlé oslavy 17. listopadu, ve kterých hrál velkou roli exprezident Havel, se konaly i v roce 2009.

Vyhrocená Národní: Kytice od Zemana a Babiše hodili lidé do koše

17. listopad

Související témata

Foto: Novinky
Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Rusnok

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám